Yüksekova Güncel

'Başbakan tehditle oy toplama teşebbüsünde bulundu'

Politika

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Beyaz Toros"lu tehdidine cevap veren HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bu halk 'Beyaz Toros'ları da, her türlü tankınızı ve topunuzu da gördü. Ne oldu? O 'Beyaz Toros'larla, kahverengi siyah araçlarla Cizre'de halkı yenebildiniz mi? Çok şükür halkımız size karşı onurunu korudu. Bu halkı ne 'Beyaz Torosu'nuz ne de kahverengi tanklarınız korkutamayacak" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, seçim çalışmaları kapsamında geldiği Şırnak'ta kentteki sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. HDP bayraklarıyla donatılan Şırnak Belediyesi Konferans Salonu'nda HDP Şırnak milletvekillerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıya kentteki STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Toplantıda ilk olarak konuşan HDP Şırnak İl Eş Başkanı Sekvan Kılınç, tüm baskı ve katliamlara rağmen 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de başarıyla çıkacaklarını belirtti. 
'Savaş politikalarından dimdik ayakta çıkıp hesabını soracağız'
"Şırnak halkının, kadınlarının direnişini selamlıyorum" sözleriyle konuşmasına başlayan Yüksekdağ, "7 Haziran seçimlerinden itibaren bir Saray darbesiyle seçilmişlerin iradesi yok sayıldı. İşte biz irademizi yok sayanlara karşı 1 Kasım'da yine sandığa gitmeye mecbur bırakıldık. Bizler karşımıza çıkarılan mecburiyetleri direnerek başarıya ulaştırabilmeyi başardık" dedi. Siyasi iktidarın başkanlık için yüzlerce yurttaşını katlettiğini belirten Yüksekdağ, "Bu topraklar bir kez daha ölüm ve zulmün merkezi haline getirildi. Şırnak bu ölüm ve zulüm politikalarının en yoğun geliştirildiği merkezlerden birisi oldu. Roboski katliamının ardından da bu acıdan, zulümden dimdik bir şekilde bu zulümden hesap sorma iradesiyle çıktı bu halk. İnşallah biz de bize dayatılan bu savaş politikalarından dimdik çıkacağız ve hesap soracağız" diye konuştu.
'Bu halkı ne Beyaz Torosu'nuz ne de kahverengi tanklarınız korkutamayacak'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran seçimlerinde 400 milletvekili kazanamadığı için savaş ilan ettiğini belirten Yüksekdağ, şunları söyledi: "Bugün karşımıza çıkmış 7 Haziran'dan önce söylediklerini tekrar ediyorlar. 'Eğer Erdoğan başkan olursa bu sorunlar karşımıza çıkmayacak' diyorlar. Ama bu halkın cevabı sana yapılmış bir şaka değildi. Onlar hala şaka yaptığımızı sanıyor ama bu halk size esaslı bir tokat attı. Biz 7 Haziran'da dediğimiz neyse onun arkasındayız. Bizim irademizle bizim aklımızla alay eden bir siyasi iktidar var karşımızda. Davutoğlu çıkmış bizi 'Beyaz Toros'larla tehdit ediyor. Bu halk sizden daha ne çeksin. Bu halk 'Beyaz Toros'ları da gördü. Onların dışında her türlü tankınızı topunuzu da gördü. Çoluğu çocuğunun katledilmesini de gördü bu halk. Ne oldu o 'Beyaz Toros'larla, kahverengi siyah araçlarla Cizre'de halkı yenebildiniz mi? Çok şükür halkımız size karşı onurunu korudu. Bu halkı ne Beyaz Toros'unuz ne de kahverengi tanklarınız korkutamayacak."
'Davutoğlu tehditle oy topluyor'
"Bunların kibirden başları dönmüştü. Güç sarhoşluğundan başları dönmüştü" diyen Yüksekdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sanıyorlardı ki Kürt halkı kendilerine 7 Haziran'da gereken cevabı vermeyecek. Halk gereken cevabı verdi. Bundan sonra 'HDP tehditle oy alıyor' demeye başladılar. Kimin tehditle oy toplandığını görmek istiyorsanız Van'da halkı beyaz Toroslarla tehdit edene bakın. Davutoğlu, bu ülkenin başbakanı tehditle oy topluyor. Gözümüzün içine baka baka tehditle oy istiyorlar."
'Özyönetim annenin ak sütü gibi haktır'
Devletin baskısına karşı "özyönetim" ilan eden halkın savaş sebebi olarak gösterildiğini belirten ve duruma tepki gösteren Yüksekdağ, "Özyönetim Kürt halkına annesinin ak sütü gibi haktır. Siz bu halka Meclis'te siyaset mi yaptırdınız? Yıllardan beri katliamla, tehditle ölümle bu halkın isteklerini yok saydınız. Tabi ki de bu halk 'Demokratik bir yapı istiyorum' diyecek. Bu demokrasi nereden inşa edilecek? Şırnak halkı buna çok adil ve haklı bir cevap verdi. Demokrasi yerelden inşa edilecek. Tepedeki, merkezdeki devlet ceberut bu halkı baskıyla yönetmeye çalışıyor. Ben bu kararı alan Şırnak halkını kutluyorum. Mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyorum. Halkımızın özyönetim ilanını bölücülükle yaftalayıp, bir savaş sebebi haline getirenler, tarihin çöp sepetine gidecek. Sadece lanetlemek için anılacaklar. Türkiye'ye demokrasi ne zaman geldi diye sorduklarında Şırnak'ı ve ilan edilen özyönetimi gösterecekler. Demokrasi buradan inşa edilecek" ifadelerini kullandı. 
'1 Kasım'da barış kazanacak'
Yüksekdağ, konuşmasını şöyle noktaladı: "Bu sandıkların bizim için insan hayatından, demokrasiden daha öte bir anlamı yoktur. Bu sandıklar huzur getirmeyecekse, demokrasi getirmeyecekse ne yapalım o sandıkları. Haşa biz bazıları gibi bu sandıklardan başkanlık çıkarma derdinde değiliz. Ama biz bu sandıklardan halkımızın istediği, demokrasiyi istiyoruz. 1 Kasım seçimleri diktatör heveslerinin bize dayattığı bir seçimdir. Ama 1 Kasım'ın ardından demokrasi ve barışı isteyenler kazanacak."
Toplantı Yüksekdağ'ın konuşmasının ardından coşkulu bir alkışla sona ererken, toplantıda bulunan yurttaşlar Yüksekdağ ve HDP milletvekilleri ile beraber esnaf ziyaretine çıktı. Şırnak çarşısındaki esnaflar tarafından ıslık ve alkışlarla coşkulu bir şekilde karşılanan Yüksekdağ ve beraberindekiler, yurttaşlarla bir süre sohbet etti. Yüksekdağ daha sonra çarşı merkezinde bulunan bir çay ocağına geçerek, yurttaşlarla sohbet etti. 
Yüksekdağ'ın Şırnak'taki ziyaretlerinin ardından Cizre'ye geçerek esnafı ziyaret etmesi bekleniliyor. DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.