Yüksekova Güncel

İşçinin giden canından 'aklanan' patrona cam soruşturması!

Makale

Gemlik Gübre Fabrikası'nda bir işçinin ölümü ve bir işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili değişen bilirkişi raporu ile aklanan fabrika sahibi patlama sırasında çevredeki evlerin camlarının kırılmasına ilişkin soruşturmada ise şüpheliler arasında yer alıyor.

 Gemlik Gübre Fabrikası’nda bir işçinin ölümü ve bir işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin iki müdür, iki mühendis ve bir uzman hakkında “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan dava açıldı. İddianamede çarpıcı bir ayrıntı ortaya çıktı: İlk bilirkişi raporunda “tali kusurlu” sayılan fabrikanın sahibi Mehmet Yıldırım’ın, aynı uzmanlarca hazırlanan ikinci bilirkişi raporunda “Ceza verilemez” denilerek suçsuz gösterildiği ve bu sayede, sanık olmaktan kurtulduğu anlaşıldı. Patron Yıldırım, işçinin can verdiği davada yargılanmazken, patlama sırasında çevredeki evlerin camlarının kırılmasına ilişkin soruşturmada ise şüpheliler arasında yer alıyor.  

Bursa’daki Gemlik Gübre Fabrikası’nda, geçen 17 Temmuz’da meydana gelen patlamada, Uğur Çavdar adlı işçi hayatını kaybetmiş, Mustafa Karayol ise yaralanmıştı. Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığı’nca görevlendirilen bilirkişi heyetinin raporunda, patlamanın, gübre yapımında kullanılan ve aynı zamanda güçlü bir patlayıcı kimyasal olan amonyum nitratın geçtiği borularda, gübre prilleme bölümünde meydana geldiği ifade edildi. İşleyiş gereği, her duruşta ve devreye alınmadan önce amonyum nitrat çözeltisi borusunda yıkama yapılması gerektiği belirtildi. Bu temizlik işleminin yeterli olmaması halinde amonyum nitratın boruların iç çeperine yapıştığı, o bölgede sıcaklık artışına yol açtığı, patlama noktası değerlerine ulaştığı anlatıldı. Raporda; Üretim Müdürü Gökşen Toprak asli, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Teknik Genel Müdür Yardımcısı Ali Galip Küreksiz ve Mühendis İbrahim Mesut Hatipoğlu ise tali kusurlu bulundu. Ancak savcılık, aynı bilirkişilere ikinci bir rapor daha hazırlattı. İkinci raporun ilkinden tek farkı, “kusurlulardaki” değişiklik oldu. Fabrika sahibi Yıldırım hakkında bu kez “Cezai kusur verilemeyeceği” savunuldu. Buna karşın Gübre Üretim Mühendisi Murat Meriç ve İş Güvenlik Uzmanı Eyübi Ensari Malçık kusurlu kabul edildi. Savcılık da Toprak, Küreksik, Hatipoğlu, Meriç ve Malçık hakkında iddianame düzenlendi. Sanıklara Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 85/2. maddesine göre “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan iki yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

İddianamede; sanıkların, “uzun süreden beri prosesle ilgili uygunsuzluklardan haberdar oldukları” savunulurken, “Amonyum Nitrat hattındaki (dönüş) tıkanıklık, 9 Temmuz 2015’te, hemen o gün oluşmuş tıkanıklık değildir. Tıkanıklık patlamadan bir önceki evredir. Bu patlama Amonyum Nitrat hattındaki çok uzun süredir devam eden proses uygunsuzlukları neticesinde oluşmuştur” denildi.

İŞÇİLER: BORULAR TIKALIYKEN ÇALIŞTIĞIMIZI BİLİYORLARDI


Yaralı işçi Mustafa Karakol, ifadesinde, “Sanıkların sirkülasyon barosunun tıkalı olduğunu ve buna rağmen çalıştığımızı bildiklerini düşünüyorum” dedi. Ölen Uğur Çavdar’ın babası Ekrem ise, ”Son 15-20 gündür sirkülasyon hattında tıkanmalar meydana geldiğini Uğur anlatıyordu. Sirkülasyon hattında alarm yoktu. İkazlara rağmen bu şekilde yapıldığı söylenmektedir” dedi. Teknisyen Cihan Akyıldız, “Patlama 7-8 gündür tıkalı olan sirkülasyon hattından kaynaklanmış olabilir. Su basılmak, sonra da nitrik asit katılmak suretiyle hattın açılması sağlanmıştır. Olaydan bir vardiya öncesi sirkülasyon hattı tıkalı idi. Bundan üretimde görevli mühendisleri ve üretim müdürünün bilgisi vardı” dedi.
İsmail Saymaz-Radikal

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.