Yüksekova Güncel

Eşikte Düşünmek

Makale

İnsanın kendisini yanıltma da başarısızlıklar, başarılar kadar büyük bir pay sahibi olmamıştır hiçbir zaman. Bir başarı gerçekleştiğinde, o sonucu doğuran bütün faktörleri görebilmek bir sorumluluktur.

ALİYA DÜŞÜNMEZ- YÜKSEKOVA GÜNCEL

İnsanın kendisini yanıltma da başarısızlıklar, başarılar kadar büyük bir pay sahibi olmamıştır hiçbir zaman. Bir başarı gerçekleştiğinde, o sonucu doğuran bütün faktörleri görebilmek bir sorumluluktur. Ayrıca başarılanın ne olduğunu, doğasını anlamakta…

Hayat herkese olmasa da pek çok insana şans tanır. Bu şansı kalıcı hale getirenler, ona sorumlu yaklaşmasını bilenlerdir. O güne kadar, başarısızlıklara neden olan engellerini ortadan kaldırmak için bir fırsat olarak değerlendirme kapasitelerini ortaya koyarlarsa, hayatlarının kalanında başarısız olmaları için artık nedenler kalmaz. Yeni başarılar için, talihe değil, hazırlıklarına bel bağlarlar.

“Tesadüfler, sadece yeterli bilgi ve tecrübesi olanların işine yarar.” İlkesinden hareketle bakarsak, önce başarısızlık deneyimleri yaşanmış olmalı ki, başarı geldiğinde  hem doğası hem de ona götüren faktörler doğru kavranabilsin.

Size başarıyı getiren kendi inşaa ettiğiniz nedenler değil de, sizin dışınızda süre giden bir çok yanlış veya doğru olay veya olgu ise, ilk olarak matematik size bir şans tanımıştır, ikinci olarak bu şansı kendi doğrultunuzu inşaa etmede değerlendirmek için fırsat yakalamışsınızdır.

Bazen nicelikleri düşük ama nitelikleri yüksek insanlar sizin arayışlarınızı başkalarına tercüme ederler. Bu durum, sizi anlamaya yatkın ama güven problemi yaşayan kendi doğal çevrenizin de sizinle ilgili algılarına cesaretlendirici etkide bulunur.

Bazen de kendi varoluş alanınızda yaşanan durumlar, onların algılarındaki yerinizi değiştirir ve sizi kendi hayallerinin taşıyıcısı veya yansıtıcısı olarak görmeye ve bu misyon ile donatmaya başlarlar. Elbette sizi bir “nesne” olarak varsaymıyorum. Tabiî ki bu durumlarda kendi arayışlarınızla, beklentiler arasındaki ilişkinin paralelliğine bakarsınız. Eğer çelişkiler var ise, kendi bakış açınızı anlatma şansınız doğmuştur. Ya da kendinizde dar bir bakış açısı var ise bunları gözden geçirebileceksinizdir artık. Bütün bunlar sizin o insanlara şefkat duyma oranınızla ilişkilidir. Bazen onların hiçbir arayışının adresi olmasanız da, kendilerine olan saygınız ve şefkatiniz onların da size karşılığına yansır.

Başarı hikayenizi, kendinizi yeni başarılara taşıyacak bir zemine dönüştürebilirsiniz. Motivasyonunuz olur, köprünüzü kurmak için malzemeniz olur, engellere kaynaklık eden nedenleri ortadan kaldırma aracınız olur. Bunu hem kendi içinizde hem de dışa dönük bir şekilde ama paylaşma etiği ve estetiği sınırlarında, rakiplerinizin rencide olacağı değil, belki sizin bir parçanız olma arzularını harekete geçirecek bir dil ile işleyebilirsiniz. Bu hassasiyetleriniz hem sizin kendi değerlerinizle ilgili ipuçları taşır, hem de başkalarının, kendilerine katılmasanız bile, dünyalarına değer verdiğiniz duygusunu pekiştirir.

Başarı ardından gülümseme gelir. Ancak çoğu insan sonraki adıma geçemez. Bu nokta ile yetinir. Sonraki adım ise hayal kurmaktır. Yeni bir doğrultu ve yeni bir hedef planlamaktır. Bir yandan eskide kalan ile edinilmiş deneyimler analiz edilirken, öte yandan yeni başlangıç için enerji toplanmalıdır.

Son seçim süreci, kendi içinde bugünkü konun içeriğini oldukça güçlü bir biçimde taşıyor. Seçmenler, aşılmasının zaruri olduğunu herkesin bildiği ama kimsenin kendi çıkarlarının ötesine geçme sorumluluğu göstermediği ve bu patinajın tüm yükünü halka yüklediği bir gidişata dur demiş oldu. Seçmenler kendi seçeneklerini arttırdığı gibi, farklı bir gelecek ve kendi içimizde farklı bir ilişki tasarımına doğru da kapıyı aralamış oldu. Buyurun buradan yürüyün demiş oldular. Her ne kadar seçim bölgelerinin özgünlükleri ve nedenleri arasında farklılıklar olsa da, ortaya çıkan gerçeklik bunu dayatmaktadır.

“Yeni” sözcüğü çok tüketildi ve içeriği anlam yitimine uğradı. Bu yüzden sözcüğü tekrarlamaktan kaçınarak ama içeriğinin henüz hareketlendiğini, yani asıl anlamının şu anda başlamak üzere olduğunu belirtebiliriz.

İnsanları heyecanlandıran, farklılıkların sevgi ve mizah ile başarılarını kutlayabildiklerini gösteren, yeni ilişkiler ve işbirlikleri öneren, tabii kendi içinde nasıl bir gelecek arzusu taşıdığının kodlarını taşıyan bir sürecin başlangıcına tanıklık ediyoruz.

Bu hoşgörü ve güzelliğin toplumun tüm kesimlerine de taşınması ve onlarla farklılıklara aldırılmadan paylaşılabilmesini diliyorum. Bu topraklarda yaşayan her ana ve çocuk için, hayata katılmaya hazırlananların yarınları için…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.