Yüksekova Güncel

Cizre Kültür Sanat Festivali yürüyüşle başladı

Kültür Sanat

Cizre'de, Kürt Dil Bayramı nedeniyle düzenlenen 9. Cizre Kültür ve Sanat Günleri Festivali yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşle başladı.

Kürt Dil Bayramı nedeniyle Cizre Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Cizre Kültür ve Sanat Günleri Festivali, bini aşkın kişinin katıldığı ve atlar eşliğinde yapılan yürüyüşle başladı. 4 gün sürecek festivalin ilk gününde, sabah saatlerinde yüzlerce kişi KURDİ-DER Cizre Şubesi önünde bir araya geldi. Burada Mem u Zin Kültür ve Sanat Merkezi (MKM) Çocuk Erabane Grubu tarafından çalınan erbaneler eşliğinde uzun süre halaylar çekildi. Ardından Cizre Parkı'na yapılan yürüyüşe, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, DBP Cizre İlçe Eşbaşkanı Mesut Nart, HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Ali Akdeniz, Cizre Belediyesi eşbaşkanları Leyla İmret ve Kadir Kunur, kurum temsilcileri ve bini aşkın kişi katıldı. Yürüyüşün ön safında giydikleri yöresel kıyafetleriyle binen kadın ve erkekler yer aldı. "9.Cizre Kültür ve Sanat Günleri Festivali kutlu olsun" pankartının taşındığı yürüyüşte giyilen yöresel kıyafetler renkli görüntüler oluştururken, yürüyüşün geçtiği Orhan Doğan Caddesi'ndeki esnaflar ve halk da alkış ve zılgıtlarla destek verdi. 






'Cizre Kültür Sanat Günleri Festivali YPG'li Ramazan Kolanç'a adandı'

Yürüyüşün ardından festivalin açılış konuşmasını yapan Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Leyla İmret, halkların dil ve kültür ile kendini ifade edebileceklerini dile getirerek, "Kürt halkı da yıllarca dil ve kültürü için mücadele etti. Bu mücadelede büyük bedeller verdi ama asla dil ve kültüründen vazgeçmedi. Bütün kirli oyunlara ve yönelimlere rağmen halkımız onurlu bir şekilde diline ve kültürüne sahip çıktı. Bizler de bu gün dilimize ve kültürümüze sahip çıkmak için bu festivali düzenliyoruz" dedi. Festivalin Kobanê'de yaşamını yitiren YPG'li Ramazan Kolanç'a (Zafer Cudi) adandığını dile getiren İmret, "Şehitlerimiz de dil ve kültürü için yaşamlarını yitirmiştir. Bu yolda canlarını feda ediyorlar. Onların da isteği halkımızın dil ve kültürüne sahip çıkmasıdır. Bizler onların anısına sahip çıkmak için festivali iptal etmedik ve bu festivali şehidimiz Zafer Cudi'ye adıyoruz" diye konuştu. 

'Kürt halkı dil ve kültürü için mücadele ediyor'

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da kültür ve sanatın toplumların ruhu olduğunu vurgulayarak, "Bu festivalde halkımız bu ruhla dil ve kültürüne sahip çıkıyor. Toplumları var eden dil ve kültürüdür. Kürt halkı da kırk yıldır kültür ve dili için onurlu bir şekilde mücadele verdi ve vermeye de devam ediyor. Bunun son örneği iki gün önce Kobanê'de yaşamını yitiren Cizreli Ramazan Kolanç yoldaşımızdı. Bütün şehitlerimiz dil ve kültürü için mücadele ediyor ve canlarını feda ediyor" ifadesinde bulundu. 

Yapılan konuşmaların ardından kitle Kobanê, Şengal ve 6-8 Ekim serhıldanını anlatan fotoğraf sergisini gezerek, kültür sanat çadırlarını ziyaret etti. Daha sonra Mem u Zin Kültür Sanat Merkezi folklor ekibi Koma Kulilkên Botan halaylar çekti. Davul zurna eşliğinde çekilen halayların ardından festival programı öğleden sonra Kültür Kırım Politikalarına Karşı Direniş ve Toplumsal İnşada Sanatın Ruhu konulu panel ile devam edecek. DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.