"DAİŞ çeteleri sivil halklara saldırıp erkekleri katletmiş, kadınları kaçırıp tecavüz etmiş ve köle olarak satmıştır" diyen Abdil, DAİŞ'in elinde hala 5 bin ile 7 bin arasında Êzidî-Kürt kadınının olduğunu ve Êzidî halkının soykırıma uğratıldığını ifade etti. DAİŞ örgütüyle benzer görüş ve pratiklere sahip olan Boko Haram örgütüne de değinen Abdil, Boko Haram örgütünün 300 kız öğrenciyi kaçırdığını ve 10 yaşında bir kız çocuğunun üzerine de bomba yerleştirerek sivil halkın yoğun olduğu pazar yerinde patlattığını söyledi.
Abdil, devletlerin eril politik uygulamaları ve kadınlara yapılan saldırıları destekler nitelikteki siyasi tutumlarından dolayı kaynaklanan kadına yönelik şiddetin, Hindistan'da toplu tecavüz olarak kendini gösterdiğine ve İran'da, kendisine tecavüz eden eski istihbaratçıyı öldürdüğü için idam edilen Reyhane Cabbari olarak gözler önüne serildiğine dikkat çekti.
Kadınların bu tür saldırılara karşı Rojava'da, Kobanê'de, Şengal'de ve Mahmur'da direndiğini ve bu direnişlerin birçok kazanımla sonuçlandığını ifade eden Abdil, dünya kadın hareketine örnek teşkil etmesi açısından da bu direnişlerin önemine ayrıca dikkat çekti. Türkiye'de yaşayan milyonlarca Kürt kadının kendi anadil hakkından mahrum bırakılması nedeniyle kültürel soykırım tehdidi altında olduklarını vurgulayan Abdil, Alevi kadınlarının da benzer bir şekilde inançlarının engellenmesinden ve asimile edilmesinden kaynaklanan kültürel soykırım tehdidi altında yaşadıklarını söyledi.
2014'te 296 kadın öldürüldü
Abdil, İHD'nin yaptığı araştırmalar ve şiddete maruz kalan kadınların derneğe yaptıkları başvuruların sonucunda; 2014 yılında 296 kadının öldürüldüğünü, 39 kadının intihar ettiğini, 191 kadının tecavüz ve tacize uğradığını, 585 kadının darp sonucu yaralandığını, 6 kadının namus cinayeti nedeniyle öldürüldüğünü ve 13 kadının da kuşkulu bir şekilde öldürülerek yaşamına son verildiğini açıklayarak, LGBTİ'lilerin de başta yaşam hakkı olmak üzere yoğun hak ihlallerine maruz kaldığını ifade etti.
Kadına şiddeti artıran unsurlar
Kadına yönelik şiddetin artışında devleti yönetenlerin kadına yönelik söylemlerinin ve etkin bir politik önlem almamalarının da büyük payı olduğuna dikkat çeken Abdil, "Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, kadını ve kadın örgütlerini hedef gösteren söylemler, kadına yönelik şiddeti arttıran unsurlardır" diye konuştu.
2014 yılında kadınların ucuz iş gücü olarak ya da güvencesiz çalıştırılarak sömürüldüğüne de dikkat çeken Abdil, emek sömürüsünün en yoğun olduğu iş alanlarını tekstil, ev temizliği ve mevsimlik işçilerin oluşturduğunu söyledi.
İHD'nin talepleri
Kadına yönelik şiddete ve emek sömürüsüne ilişkin ciddi önlemler alınması ve durdurulması için İHD'li kadınlar adına iktidara seslenen Abdil, şu talepleri sıraladı:
* Hiçbir şekilde tahrik ve iyi hal indirimi uygulanmamalı.
* Yasalarda öngörülen cezalar üst sınırdan verilmeli.
* Eğitim müfredatı şiddeti önleyici şekilde yeniden düzenlenmeli.
* Kürt kadınlarına ve diğer etnik gruplara anadilde eğitim hakkı tanınmalı.
* Alevi ve diğer inançlardan kadınların kendi inançlarını özgürce yaşayabilmeleri için gerekli düzenlemeler yapılmalı.
* Tüm partilerin kadın milletvekili sayısı eşitlenmeli
* Kadın Bakanlığı kurulmalı ve bakanlığın kadın sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalı.
İHD: 2014'te 296 kadın katledildi
İHD: 2014'te 296 kadın katledildi
İHD, 2014 yılı boyunca kadına yönelik şiddetin bilançosunu açıkladı. İHD Genel Merkezi Kadın Sekreteri Songül Erol Abdil, 2014 yılında 296 kadının öldürüldüğünü, 39 kadının intihar ettiğini, 191 kadının tecavüz ve tacize uğradığını, 585 kadının darp sonuc