Yüksekova Güncel

Yasağın Ardından Cizre

Güncel

Devlet terörüne karşı günlerdir direnen Cizre halkı, sıkıyönetimin kalkması ile birlikte polislerin ayrılmak zorunda kaldığın ilçenin sokaklarına dökülerek, ilçeye gelen heyetlerle birlikte elde ettikleri zaferi kutladı. Yapılan sivil katliamları manipüle etmeye çalışan devlet yöneticilerine dönük öfkelerini de dile getiren yurttaşlar, direnişlerine bundan sonra da devam edeceklerini kaydetti.

 8 gün boyunca maruz kaldıkları devlet terörüne karşı tarihi bir direniş ortaya koyan Cizre halkı, 4 Eylül akşamı ilan edilen sokağa çıkma yasağının bu sabah saat 07.00 itibariyle son kaldırılması ile bu kez zaferlerini kutlamak üzere sokağa çıktı. Yasağın kalkması ile birlikte evlerinden cadde ve sokaklara dökülen yurttaşlar direnişlerine destek olmak üzere Cizre'ye gelmeye çalışan, ancak günlerdir polis engeli ile karşılaşan HDP'li milletvekilleri, hukukçular ve sağlık örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu kitlenin bekledikleri İdil'den ilçeye ulaşmasıyla birlikte zaferlerini kutladı. 


'Katil Erdoğan'
Konvoy halinde ilçeye gelen kitleyi evlerinin balkonlarında ve cadde ve sokak başlarında alkışlar, zılgıtlar ve zafer işaretleri ile karşılayan Cizre halkı, üzerlerinde terör uygulanması emrini vermekle itham ettikleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dönük tepkilerini ise attıkları "Katil Erdoğan" sloganları ile gösterdi.
Aynı saatlerde ilçe merkezinin ana caddelerinde zırhlı araçlarla konumlanmaya devam eden polisler ise, sokağa çıkan yurttaşların sayısının her geçen dakika artması ile birlikte kent merkezinden bütünüyle çıkmak zorunda kaldı.
İnfazlara tepki
Cudi Mahallesi'nde sokağa çıkan Cizre halkının bir bölümü dün gece polislerce katledilen 80 yaşındaki Mehmet Erdoğan'ın cenazesi başında toplanarak gerçekleştirilen infaza dönük tepkilerini gösterdi. Araların HDP'li milletvekillerinin de bulunduğu bir grup da cenazenin başına gelerek aile üyelerini teskin etmeye çalıştı. Erdoğan'ın cenazesi sokağa çıkma yasağının kalkmasından sonra ancak gelebilen ambulanstaki sağlık görevlilerince Cizre Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. 
Devlete büyük öfke 
Cenazenin kaldırılmasının ardından buradaki kitle ile diğer mahallelerde yaşayan yurttaşlar, saldırıların en yoğun yaşandığı Nur Mahallesi'ne gitti. Burada yaşanan buluşmada birbirleriyle kucaklaşan yurttaşlar, elde ettikleri zaferi kutladı. HDP heyeti ile birlikte yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu da Nur Mahallesi'ne geçti. Burada HDP'lilere ve basın mensuplarına günlerdir maruz kaldık devlet terörünü anlatan yurttaşlar, kendilerine dönük katliam emri vermekle suçladıkları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile katledilen sivillerin "terörist" olduğu yönünde açıklamalarda bulunan diğer devlet yetkililerine yönelik öfkelerini dile getirdi. 
Yaralar sarılmaya başlandı 
Direnişlerine bugünden sonra da devam edeceklerini vurgulayan yurttaşlar, maruz kaldıkları zulüm nedeniyle yaralarını da sarmaya başladı. Yurttaşlar ilk elden temel ihtiyaç malzemelerini temin etmeye çalıştı.
Günlerdir ilçeye ulaştırılmasına izin verilmediği için İdil'de bekletilmek zorunda kalınan toplanan yardımlar da yasağın kalkması ile birlikte yüklenen TIR ile ilçeye ulaştırıldı. Gönderilen gıda malzemelerini alan yurttaşlar, el arabaları ya da sırtlarına aldıkları gıda kasalarıyla evlerinin yolunu tuttu.
Öte yandan yaşanan saldırılar nedeniyle harabeye dönen kenti, yeniden eski haline getirmeye dönük çalışmalara da hızlıca başlandı. Belediye ekipleri kentteki enkazı kaldırmak için çalışmalarına başladı. DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.