Yüksekova Güncel

Türkiye Yeni Yaşama, AKP medyası 'kabusa' uyandı

Güncel

Seçim süreci boyunca her türlü karalama haberine imza atan ve esas olarak HDP'yi hedef gösteren AKP medyası seçim sonuçlarını da hazmedemedi. Daha önce AKP'nin bütün başarılarını, "Mili iradenin tecellisi" manşetleri ile veren AKP medyası AKP'nin kaybetmesini "Kabus Geri Döndü" manşetleri verdi ve "Erken seçim" çağrıları yaptı.

Türkiye 7 Haziran tarihinde gerçekleştirdiği seçimlerinde AKP kaybetti, HDP ile halklar ve Yeni Yaşam hayali kazandı. Seçim sonuçları açıklandığı andan itibaren sonuçlara yönelik büyük bir tahammülsüzlük örneği gösteren AKP medyası bu tahammülsüzlüğünü bugün manşetlere taşıdı. 

Dün akşam 24 TV'de yorumlayan AKP'li "gazeteciler" çıkan sonuçları, "Halkın kendisini mahf etmesi" olarak yorumladı. AKP basının dünkü yorumları bugün kendi gazetelerinin manşetlerine sirayet etti. AKP'nin bulvar gazetesi Güneş, sonuçları "Kabus Geri döndü" manşeti ile vererek, "Yeniden Koalisyon kabusu göründü" yorumunu yaptı. 
Akşam'ın Kürt karşıtlığı devam ediyor
Seçim sonuçlarını "Yola devam" manşeti ile veren Milat Gazetesi, HDP'nin barajı aşmasında şiddet söylemlerinin etkili olduğunu savundu. Sabah Gazetesi "İktidarsız sandık" manşeti ile çıktı ve HDP'nin barajı aşmasını "Emanet oylar sayesinde barajı aştı" yorumuyla verdi. AKP'nin Vahdet Gazetesi, "Millet Koalisyon Dedi" sözleriyle verdiği seçim sonuçları üzerinden HDP'yi yine hedefe koymaktan çekinmedi. Seçim süreci boyunca HDP'yi hedef tahtasına koyan ve Demirtaş'ın ulusal kıyafetli fotoğraflarını ilgisi ilgisiz bütün "karalama" haberlerinde kullanarak Kürt düşmanlığı yapan Akşam Gazetesi, "CHP'den HDP'ye baraj kıyağı" manşetiyle, HDP'nin CHP sayesinde barajı aştığı yorumunda bulundu.
Erken seçim çağrısı ile çıktılar
Star Gazetesi AKP'nin kaybetmesini "Zor Dönem" manşetiyle verdi. Sonuçları, "Çözümsüzlük tablosu" olarak yorumlayan Gazete, olası bir koalisyonun iş dünyasını tedirgin ettiğini savundu. Takvim Gazetesi "Seçim var İktidar yok" manşetini tercih etti. Hakaretleri ile bilinen Akit Gazetesi "Çözüm erken seçim" derken erken seçimin gerekçesini de, "HDP'nin meclise girmesi erken seçimi gündeme getirdi" sözleriyle verdi. Yeni Şafak Gazetesi de, "Erken seçim" manşeti ile çıkan AKP gazetelerinden biri oldu. Gazete AKP'nin tek başına iktidar olamamasının HDP'nin barajı aşmasından kaynaklı olduğunu belirterek, seçim meydanlarında AKP'nin 3'lü koalisyon dediği CHP, MHP ve HDP'nin koalisyon kurmasının zor olduğunu kabul etti. Türkiye Gazetesi "13 yıl sonra yeniden Koalisyon dönemi" manşeti ile çıktı. 
Aydınlık AKP medyasının izinde
Gazeteler arasında seçim sonuçlarına en büyük hazımsızlık, seçim kampanyası süresince AKP medyası ile aynı dili kullanan Doğu Perinçek'in Aydınlık Gazetesi oldu. "Mücadeleye devam böldürmeyeceğiz" manşeti ile veren gazete Sürmanşetten Doğu Perinçek'in "PKK'yi getirip meclisin göbeğine oturttular, buna müsaade etmeyeceğiz" sözlerine yer verdi. 
AKP'nin gidişine sevinenler
Sözcü AKP için "Çöküş" manşetini kullandı ve Erdoğan'ın fotoğrafı ile birlikte "Padişahlık hevesi kursağında kaldı" yorumunu yaptı. Milet Gazetesi "Saray Kaybetti" manşeti ile seçim sonuçlarını verdi. Milliyetçi Ortadoğu Gazetesi "Türkiye MHP ile yürüdü" manşeti ile çıktı. Cumhuriyet "Alsana Yeni Türkiye, Seçimin asıl kazanını HDP" manşetlerini tercih etti. Yeniçağ Gazetesi "AKP çöktü" manşetiyle değerlendirdiği seçim sonuçları üzerinden milletin hiçbir partiye tek başına iktidar olma yetkisi vermediğini ifade etti. AKP'nin eski ortağı ve şimdiki hasmı cemaatin yayın organı Zaman Gazetesi sonuçları, "Saraya, İsrafa, Otoriterleşmeye Millet Hayır Dedi" manşeti ile çıktı. Meydan Gazetesi, "Maç bitti" sözleriyle seçim sonuçlarını vererek halkın AKP'ye "yeter" dediğinin altını çizdi.
Özgür Basının haklı sevinci
Özgür Basının temsilcilerinden Gündem Gazetesi sonuçları "Halkların Zaferi" manşeti ile HDP'nin haklı zaferine büyük yer ayırdı. Gazete, HDP'nin başarısındaki esas dinamiklere yer verdi. Birgün ve Evrensel Gazeteleri de attıkları manşetlerle HDP'nin zaferine geniş yer verdi. Evrensel Gazetesi başarıda pay sahibi olan kesimleri sıraladı. 
Barajın yıkılması manşetlere taşındı
Posta Gazetesi "Yepyeni Türkiye" manşeti ile çıktı. Vatan Gazetesi, "Yeni dönem" manşeti ile çıktı ve HDP'nin barajı aşması ve bundaki etkilere büyük yer ayırdı. Korkusuz ise "Erdoğan Hanedanlığının çöküşü, Balkondan düştü" manşeti ile verdiği haberde, AKP yenilgisine yer verdi. Yurt Gazetesi, "Hilede tutmadı, Diktatör kaybetti" manşetleri ile seçim sonuçlarını verdi. Haber Türk gazetesi "Baraj yıkıldı" manşeti ile HDP'nin başarısını üzerinden seçim sonuçlarını değerlendirdi. Bugün Gazetesi de "HDP barajı yıktı" manşeti ile çıktı.DİHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.