Yüksekova Güncel

Silopi'de Kobanê savunması

Güncel

Şırnak Silopi'de halk, polis ve asker saldırılarına karşı Kobanê savunmasına geçti. Kazdıkları siperlerle polis ve askerin mahallelerine girmesinin önüne geçen yurttaşlar, şimdi de keskin nişancıların halkı hedef almasının önüne geçmek için sokaklara perde asmaya başladı.

Yıllarca sokak ortalarında işlenen "faili meçhul" cinayetler ve asit kuyularında gerçekleştirilen vahşet uygulamalara maruz kalan Silopililer, yaşadıkları zulmü sona erdirmek için Kürdistan'ın diğer bazı kentleri gibi devlet ve onun şiddet aygıtlarına karşı kendilerini savunmaya geçti. Siyasi meşruiyetini yitirmesine rağmen iktidarda kalmak için şiddet politikaları devreye sokan geçici AKP hükümetinin 7 Haziran sonrası devreye soktuğu topyekun savaş politikalarını durdurmak için mahallelerine siperler kazıp, barikatlar kurarak kendilerini devletten korumaya çalışan kent halkı, bu karşı çıkışlarıyla daha da artan yönelime karşı yeni savunma taktikleri geliştiriyor. Geliştirilen bu savunma taktikleriyle de kent adeta DAİŞ çetelerine karşı tarihi bir direnişe imza atan Kobanê görüntüsünde.
DAİŞ çetelerine karşı verilen direniş döneminde yansıyan görüntülerle hafızalara kazınan Kobanê'ye ait fotoğraflarla bugün Silopi'nin Zap Mahallesi'nde birebir karşılaşmak mümkün. 
Duvarlar ve camlarda kurşun delikleri 

Evlerin cam ve duvarları kurşun delikleriyle dolu. Mahallede neredeyse kurşun isabet etmemiş ev bulmak zor. Bir mahalle sakininin elinde ise, evlerine sıkılan bu kurşunlara ait bir torba dolusu boş kovanlar. Kurşunların hepsi de Makine Kimya Endistürisi (MKE) yapımı. 
Sokaklarda ise polis ve askerlerin yaşam alanlarına girmesinin önüne geçmek için kazılan siperler ve kurdukları barikatlar mevcut. Aynı sokaklarda polislerin siperleri kapatmak için getirdiği ancak halkın ateşe verdiği zırhlı kepçenin enkazı da hala yerli yerinde. 
Keskin nişancı tehdidi
Kazdıkları siper ve kurdukları barikatlarla kendilerini devletten korumaya çalışan mahalle sakinleri için var olan tehdit, bu savunma yöntemleriyle de ortadan kalmış değil. Bunun nedeni ise kentin ortasında yer alan İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Trafik Tescil Denetleme Büro Amirliği binalarının çatılarına konuşlandırılmış keskin nişancı ateşleri. 
Hamdin Ulaş'ı onlar katletti

Kentte 7 Ağustos günü yaşanan olaylarda hayatını kaybeden Hamdin Ulaş (58) da bu keskin nişancılar tarafından açılan ateşle katledilmişti. 
Bu iki noktaya konumlanan keskin nişancılar barikatların arkasında yaşayan mahalle sakinlerinin üzerine ateş açmaya devam ederken, bu tehdit nedeniyle yurttaşlar açık alanlarda yürümekten sakınıp, duvar diplerinden yürüyerek bir yerden bir yere ulaşmaya çalışıyor. 
Kobanê'den beslenen savunma yöntemi
Keskin nişancılara karşı alınan bu önemlerin yanı sıra alınan bir diğer güvenlik önlemi ise Kobanê savunmasından. Kobanê kent merkezine giren keskin nişancı çete üyelerine karşı sokaklara siyah perdeler asarak önlem alan Kobanêliler gibi şimdiler de Silopililer de konuşlandıkları yerlerden ateş açan keskin nişancılardan korunmak için bazı sokaklara perdeler asarak kendilerini korumaya aldı. DİHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.