Yüksekova Güncel

ONLAR İRADE DEĞİL Mİ?

Güncel

CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün'ün PKK'liler tarafından alıkonulması başta Türkiye olmak üzere dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün'ün PKK'liler tarafından alıkonulması ile ilgili devlet yetkilileri "Millet iradesine saygısızlık" şeklinde açıklamalar yaparken, "KCK" adı altında yürütülen operasyonlar sonucu 4 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan ve halkın büyük bir oy potansiyeli ile seçilen Kürt siyasetçilerin tutuklanmasına onay verilmesi "iradeye" yaklaşımda devletin Kürt farkını ortaya koydu. 6 milletvekili, 21 belediye başkanı, 19 belediye başkan yardımcısı ve başkanvekilleri, 2 il genel meclis başkanı, 13 il genel meclis üyesi ve 90 belediye meclis üyesi tutuklu olmakla birlikte bir çoğu halen hakim karşısına bile çıkarılmış değil.

CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün'ün PKK'liler tarafından alıkonulması başta Türkiye olmak üzere dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. PKK'lilerin eylemi çok tartışılırken, hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar kafalarda soru işareti bıraktı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile çok sayıda devlet yetkilisi ve siyasi parti temsilcisinin "Millet iradesi ve demokrasiye saygısızlık" açıklaması unutturulmaya çalışılan bir gerçeği tekrardan hatırlattı. 2009'dan bu yana "KCK" adı altında yürütülen ve halen devam eden operasyonlar kapsamında binlerce Kürt seçilmişinin tutuklanmasına onay veren ve destekleyen yetkililerin açıklaması bölgede "peki Kürtlerin iradesi?" şeklinde soruların sorulmasına neden oldu.

Onlar irade değil mi?

14 Nisan 2009 tarihinde "KCK" adı altında başlayan ve kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile başlayan ve siyasi arenaya çıkmasının ertesi günü BDP ile devam eden operasyonlarda 7 bin 748 kişi gözaltına alınıp 3 bin 895 kişi tutuklanırken, hemen hemen her gün gözaltı ve tutuklamalara onlarcası ekleniyor. Her ne kadar devlet yetkilileri, sayının daha az olduğunu ileri sürerek alınanların bir bölümünün "PKK üyeliği", "propaganda" gibi suçlardan cezaevinde bulunduğunu söylese de bilançonun söz konusu rakamlardan daha fazla olduğu ve cezaevlerinin Kürt siyasetçilerle dolup taştığı gerçeği orta yerde duruyor. BDP verilerine göre; 2009'dan bu yana 8 bini aşkın Kürt siyasetçisi tutuklandı. Tutuklananlar arasında 6 milletvekili, 21 belediye başkanı, 19 belediye başkan yardımcısı ve vekilleri, 2 il genel meclis başkanı, 13 il genel meclis üyesi ve 90 belediye meclis üyesi bulunuyor.

Hakkında dava açılmayan BDP'li kalmadı

Söz konusu gözaltılar ve tutuklamalara her gün yenileri eklenirken, hakkında soruşturma ve dava açılmayan BDP'li neredeyse yok gibi. Bilanço böyle olunca "bölgede seçilen ve seçmeni yargı kıskacında" gerçeği ortaya çıkıyor. Devlet atadığı savcı ve hakimler ile halkın seçtiği belediye başkanları, milletvekilleri ve diğer seçilmişleri gözaltına alıp tutuklayarak oy veren seçmenin iradesini hiçe sayıyor. Tutuklu bulunan, görevden alınan, kapısı kırılarak gözaltına alınıp yargılanan belediye başkanlarına oy veren seçmen sayısına bakıldığında, Mustafa Kemal Atatürk'ün başta Meclis olmak üzere birçok resmi kurumda yazılan "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünü tersten okutuyor. Operasyonlar sonucunda "Egemenlik kayıtsız şartsız cezaevinde!" söylemi ortaya çıkıyor.

814 bin 71 seçmenin iradesi hiçe sayıldı

29 Mart 2009 tarihindeki yerel seçimlerinden sonra gözaltına alınan, tutuklanan, görevden uzaklaştırılan belediye başkanları ile 12 Haziran 2011 tarihindeki genel seçimlerde seçilen ancak hâlâ cezaevinde tutulan milletvekilleri ve belediye başkanlarının aldığı oy şöyle:

Tutuklu bulunan ve vekilliği düşürülen Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle: 78 bin 220
Tutuklu bulunan Van Milletvekili Kemal Aktaş: 65 bin 447
Tutuklu bulunan Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan: 77 bin 416
Tutuklu bulunan Şırnak Milletvekili Selma Irmak: 46 bin 278
Tutuklu bulunan Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım: 56 bin 129
Tutuklu bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız: 39 bin 570

Toplam: 363 bin 60 seçmen

Tutuklu bulunan Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal: 11 bin 645
Tutuklu bulunan Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak: 29 bin 370
Tutuklu bulunan İdil Belediye Başkanı Resul Sadak: 4 bin 928
Tutuklu bulunan Kumçatı Belediye Başkanı Abit Durak: 931
Tutuklu bulunan Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu: 18 bin 100
Tutuklu bulunan Balveren Belediye Başkanı Abdurrezak Yıldız: 635
Tutuklu bulunan Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay: 72 bin 206
Tutuklu bulunan Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin: 53 bin 64
Tutuklu bulunan Iğdır Belediye Başkanı: M. Nuri Güneş: 12 bin 941
Tutuklu bulunan Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk: 37 bin 892
Tutuklu bulunan Derik Belediye Başkanı Çağlar Demirel: 6 bin 123
Tutuklu bulunan Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin: 9 bin 71
Tutuklu bulunan Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven: 33 bin 277
Tutuklu bulunan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya: 74 bin 847
Tutuklu bulunan Edremit Belediye Başkanı A. Kerim Sayan: Bin 970
Tutuklu bulunan Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz: Bin 880
Tutuklu bulunan Karlıova Belediye Başkanı Ferit Çelik: 730
Tutuklu bulunan Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Ekmen: Bin 560
Tutuklu bulunan Kılavuz Belediye Başkanı Ahmet İnci: 354
Tutuklu bulunan ve görevden alınan Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin: 19 bin 620
Tutuklu bulunan ve görevden alınan Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler: 2 bin 545
Tutuklanan, ancak hastalığı nedeniyle serbest bırakılan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş: 30 bin 569
Görevden alınan Kolludere Belediye Başkanı Lezgin Bingöl: 214
Tutuksuz yargılanan Beytüşşebap Belediye Başkanı Yusuf Temel: Bin 512
Belediye Başkanlığı düşürülen, ancak daha sonra baskılar sonucu tekrar göreve getirilen Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak: 25 bin 27

Toplam: 451 bin 11 seçmen

Genel toplam ise 814 bin 71 seçmen / Diha
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.