'EN AZ 12 SAATLERİNİ HARCAMAK ZORUNDALAR'
Avrupa yakasının tek işitme engelli lisesi İstanbul Fatih Özel Eğitim Meslek Lisesi İşitme Engelliler Okulu'nun, Büyükçekmece/ Tepekent’e taşındığını belirten Kürkçü, "Üstelik bu taşınma işlemi velilere yazılı olarak bildirilmeyip okullar açıldıktan sonra gerçekleşmiştir. Sarıyer, Kağıthane, Şişli, Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Esenler gibi ilçelerden gelen öğrencilerin okula varmak için 70-80 km kadar mesafe kat etmeleri gerekmektedir. Öğrenciler sabah 6.00-7.00 gibi servislerle alınıp, akşam ancak saat 7.00-8.00’de evlerine dönmüş olmaktadır. Yani en az 12 saatlerini okula ulaşmak, ders işlemek ve eve dönmek için harcıyorlar. Eve döndüklerinde ise dersleri tekrar etmek, aileyle vakit geçirmek, sosyalleşmek, dinlenmek için hiç vakitleri kalmıyor" dedi.
'BİRÇOK ENGELLİ AYNI SERVİSTE...'
Öğrencilerin içerisinde işitme engeli dışında 2. 3.engeli olan hiperaktifler, otistikler, zihinsel engelliler, ortopediklerin bulunduğuna dikkat çeken Kürkçü, hepsinin aynı servisle okullarına gitmek zorunda olduklarından uzun yol boyunca okul servisi içinde her gün kavgaların olduğunu belirtti.
Kürkçü, şunları kaydetti:
"Büyükçekmece Tepekent’teki lise bu yakanın en uç, en uzak noktasında bulunup, tarlaların arasında, sadece yazlıkçıların geldiği bir sitenin içindedir. Çocuklar orada şehrin ve hayatın dışına sürgün edilmiş durumdalar. Zaten engelleri yüzünden hayata yeterince dâhil olamayan çocuklar ikinci bir dışlanmayı da okullarının uzaklığı dolayısıyla yaşamaktadırlar.
Çocukların çoğu sağlık tedavisi gördüğünden okullarının hastaneye yakın olması bir zorunluluk iken şimdiki okulları ile en yakın hastane arasındaki mesafe en az 1,5 saat. Yeni okulun fiziki koşulları da yetersiz. Eski okulda 24 tane sınıf var iken çoklu engeli olan çocuklar öğretmenli alt sınıflarda eğitim almaktaydı şimdi ise sınıf sayıları azaltıldı. Alt sınıflar kaldırıldı."
Yeni okulda zemin kayması nedeniyle yarım metrelik çökme olduğu, zeminde ve çeşitli duvarlarda gözle görülebilen çatlakların olduğunun da şikayetler arasında bulunduğunu bildiren Kürkçü, "Engelliler okulunda tekerlekli sandalye için rampa bulunmaması, kaygan mermer zeminden oluşan bahçenin ise özellikle kışın sık sık kar yağışı yaşanan Büyükçekmece’de çocuklar için büyük bir tehlike oluşturduğu velilerin dile getirdiği diğer şikayetlerden" diyerek, Bakan Avcı'ya şu soruları yöneltti:
'15 MİLYON NÜFUSLU ŞEHİRDE İKİ OKUL UYGUN MU?'
"İstanbul’da eğitim çağında kaç işitme engelli öğrenci vardır? Bunlar için kaç adet okul vardır? Bu okulların öğrenci kapasitesi nedir?
Türkiye çapında engelli okulu sayısı nedir? Bunların kapasiteleri ne kadardır? İllere göre dağılımı nedir?
Türkiye’de eğitim çağında kaç engelli vardır? Engelli okullarının kapasitesi bu öğrenciler için yeterli midir?
İstanbul Fatih Özel Eğitim Meslek Lisesi İşitme Engelliler Okulu’nun taşınmasının sebebi nedir?
İstanbul gibi yaklaşık 15 milyon nüfusu olan bir şehirde her iki yakada da birer tane olmak üzere toplam iki adet işitme engelliler okulunun bulunması uygun mudur? Bu okulların çoğaltılması için Bakanlığınız’ın yaptığı bir çalışma var mıdır?
Büyükçekmece Tepekent’teki okulun fiziki şartlarının düzeltilmesi için bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne zaman sonuçlanacaktır? İçeriği nedir?"