Yüksekova Güncel

Kobanê'de öz savunma mahallelere indi

Güncel

Kobanê Kantonu Hükümeti, DAİŞ çetelerinin katliam saldırısının ardından 3 ayrı komite kurularak, yaşanan katliamın tüm boyutlarıyla tespit edilmesine dönük çalışmalar başlattı. Oluşturulan komitelerden biri katliamda yaşamını yitirenlerin kimlik bilgilerinin tespiti için çalışırken, diğeri mahallelerinin güvenliğini sağlamak için gençlerden öz savunma gruplarına kurulmasına dönük. Üçüncü komite ise Rakka'dan göç edenlerin durumuna dönük çalışma yürütecek.

DAİŞ çetelerinin birkaç koldan sızarak Kobanê'de gerçekleştirdiği sivil katliamın ayrıntıları ortaya çıkmaya devam ediyor. Katliamda kanton yönetiminin verilerine göre, toplamda 267 kişi yaşamını yitirirken, 233 kişi de yaralandı. Bu yaralılardan 185'i Suruç Devlet Hastanesi'ne getirilirken, durumu ağır olanlar Urfa ve Diyarbakır'daki hastanelere kaldırıldı. Suruç'a gelen yaralılardan 17'si ise tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. 
Bunlardan Muhamed Elut, Fatma Bozan ve Mervan Bekir Osman Suruç'taki Kobanê Şehitleri Mezarlığı'nda defnedilirken, Rêzan Mistefa Cimo, Reşit Hesen, Rima Muhamed Cavin, Fethi İbrahim, Feride Muhamed, Rêber Kabî, Ehmed Mistefa, Osman Seit, Ehmed Reşo, Hacire Mihemed, Ferhat Qadir, Silêman Faruk ve soy isimleri öğrenilemeyen Fadil ile Mehmut'un cenazeleri ise Kobanê'ye gönderildi.
Yaralananlardan tamamına yakınını çocuk, kadın ve yaşlılar oluştururken, anne ve babaları katledilen 5 çocuktan 3'ü yakın akrabalarına teslim edildi. 
Biri 7 aylık, diğeri 18 aylık olduğu düşünülen 2 isimsiz bebeğin ise halen ailelerinin ve yakınlarının aranmasına devam diliyor. 
'2 çete Türkiye tarafından geliyordu'
Yaralılardan yaklaşık 100'ününü taburcu olduğu ve Kobanê'ye döndüğü öğrenilirken, 6'sı Suruç Devlet Hastanesi'nde olmak üzere kalan yaralıların tedavileri Urfa ve Diyarbakır hastanelerinde sürüyor. Suruç'taki yaralılardan Firaz Ehmed (22), sınır kapısının yanında iken patlama ile dışarı çıktıklarını ve 2 çetenin Türkiye tarafından geldiğini gördüklerini iddia etti. Çetelere ateş edince geri dönüp kaçtıklarını söyleyen Ehmed, kardeşinin orada yaralandığını ve kardeşini güvenli bölgeye taşıdıktan sonra tekrar çatışma bölgesine geldiğini ifade etti. Ehmed, "Karşımıza bir grup YPG kıyafetli çıktı. Onları durdurup, kim olduklarını sorduk. Arapça ÖSO olduklarını söyledikten sonra bize ateş ettiler. Biri koluma, diğer karnıma isabet eden 2 kurşunla yaralandım. Sonra beni Suruç'a getirdiler" dedi. 
Ehmed, iyileştiği gibi Kobanê'ye döneceğini, tüm Kobanêlilerin de yurtlarına dönmesi gerektiğini ifade etti.
3 komite oluşturuldu
Suruç'ta, katliamın tablosu böyle yansırken sınırın öte tarafında Kobanê Kantonu Hükümeti, DAİŞ çetelerinin katliam saldırısının ardından 3 ayrı komite kurularak, yaşanan katliamın tüm boyutlarıyla tespit edilmesine dönük çalışmalar başlattı. Komitelerden biri katliamda yaşamını yitirenlerin kimlik bilgilerinin tespiti için oluşturulurken, bu komite katliamın yaşandığı bölgelerde ailelerin sosyal ve ekonomik durumunu ilişkin de araştırma yapıyor. Oluşturulan bir başka komite olan Mahalle Örgütlendirme Komitesi ise tüm mahallelerde bulunan gençlerden öz savunma grupları oluşturarak, mahallelerin güvenliğini sağlamak için çalışma yürütecek ve aynı zamanda savunma konularında acil inceleme ve araştırmalarda bulunacak. Üçüncü komite ise Rakka'dan göç edenlerin durumuna dönük çalışma yürütüyor.
158 kişinin kimliği belirlendi
Katliamlarda yaşamını yitirenlerin kimlik bilgilerini tespit etmek amacıyla 7 kişiden oluşturulan tespit komitesi, katliamın yaşandığı köy ve mahallerde çalışmalarına başladı. Şu ana kadar 10 mahallede tespit çalışmalarını tamamladı ve şu ana kadar yaşamını yitirenlerden 158'inin kimlik bilgilerine ulaşıldı. Kent merkezindeki çalışmaların tamamlanmasının ardından komite, katliamın en çok yaşandığı Berx Botan ve diğer köylerde tespit çalışmalarına başlayacak.
'Katledilenler arasında 6 aylık çocuk var'
Komite üyesi Narîn Temo, DİHA'ya yaptığı açıklamada komitenin çalışmalarının tamamlamasının ardından hazırlanacak raporun kanton yönetimine sunulacağını ve bu kapsamda gerekli çalışmaların hayata geçirileceğini belirtti. Katledilenlerin ağırlıkta çocuk ve kadın olduğunu belirterek, bunların içerisinde 6 aylık çocukların da bulunduğunu aktaran Temo, birçok ailede anne ve babaların katledildiğini de belirtti.
'Halepçe ve Enfal benzeri bir katliam'
Temo, ortaya çıkan bilanço ile Kobanê'de gerçekleşen katliam için "Halepçe ve Enfal benzeri bir katliam" tanımlamasında da bulundu. "Kobanê halkı topraklarına dönmeye başlamıştı. Kobanê'yi boşaltmak istediler. Ama bugün görüyoruz ki halkın topraklarına bağlılıkları daha fazla artmış" diyen ve insan merkezli bakan tüm çevrelere çağrıda bulunan Temo, katliamın yaralarının sarılması için herkesin kendini sorumlu hissederek Kobanê'ye destek sunmalarını istedi.
Çocukları şehit aileleri sahiplenecek 
Komitenin diğer üyesi Îzzet Hemo ise, katliamda anne ve babasını kaybeden çok sayıda çocuğun olduğunu belirterek, bu çocukların tespit edilmesinin ardından kanton yönetimi tarafından gerekli çalışmaların yürütüleceğini söyledi. Hemo, Şehit Aileleri Kurumu olarak da bu çocukların sahiplenileceğini ve gerekli desteğin sunulacağını kaydetti. Hemo, bu konuda da duyarlı kamuoyunun desteklerini esirgememesi gerektiğini söyledi.DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.