Kobanêli yurttaşlar yurda geri dönmeye başlayınca çalışan sayısı da artmaya başladı ve sayı 65’e yükseldi. Sayınında armasıyla çalışmalar daha da sistemli ve düzenli bir hal aldı. Bakurê Kürdistan belediyelerinin yardımıyla yürütülen çalışmalar daha da genişledi.
Şimdiye kadar yürütülen bu çalışmalar neticesinde kentin belli başlı 15 sokağı savaş kalıntılarından temizlendi. Temizliği tamamlanan sokaklar şöyle; “Kobanê sınır kapısı (Mürşitpınar) ve 19 Temmuz parkı arasında kalan sokak, 48’ler sokağı, Termik sokağı, Özgürlük Meydanı, Postane sokağı ve Helincê köyü yoluna kadar olan kısım, Barış Meynanı’ndan Sînaî Meydanına kadar olan kısım, Şehit Fîras mahallesinin başat sokağı, Şehit Peyman sokağı şerîetê okulunun doğu kısmı, Kaniya Kurda mahallesi, Mektel sokağı, Botan sokağının doğu kısmı, Şehit Kawa sokağı, Şehit Xebat ve Şehit Yahya sokağı.ˮ
Bakurê Kürdistan belediyeleri destek sundu
Bakurê Kürdistan belediyelerinden de beli bir sayıda çalışan, 30 temizlik aracı Mürşitpınar sınır kapısından geçerek Kobanêye giriş yaptılar ve Kobanê belediyesine yardımcı oldular. 4 Nisan’da kente gelen bu araçlar 15 kaldı, bu 15 gün içerisinde 5 sokak temizlendi. Daha sonra geri döndüler ve arkasından başka bir çalışma grubu geldi ve temizlik çalışmaları devam etti. Bu ayın sonunda Bakurê Kürdistan’dan bir grubun daha geleceği belirtiliyor. Öte yandan İsviçre’deki Kürt kurumları, Kobanêyle dayanışma amacıyla yardım kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde 8 konteyner (Prefabrik ev) Kobanê’ye ulaştırıldı.
Temizlik çalışmaları nasıl yürütülüyor?
Temizlik çalışmaları sabah saat 07.00’da başlayıp, saat 14.00’a kadar devam ediyor. çalışmaların sağlıklı ve disiplinli bir şekilde sürdürülebilmesi için 5 özel grup oluşturulmuş durumda. Her grup farklı ayrı çalışmalar yürütmekte.
Oluşturulan komiteler şunlar:
1-İlk grup 4 kişiden oluşmakta ve çalışmaları çetelerin cenazelerini savaş kalıntıları arasından çıkarıp uzak bir yerde gömme işidir.
2-İkinci komite ise 40 kişiden oluşmakta, bunlardan 30’u Bakurê Kürdistanlı ve yolların temizliği ile uğraşmaktalar.
3-Üçüncü grup 4 kişiden oluşmakta ve kentin kanalizasyon sorunları ile ilgilenmekteler.
4-Dö^rdüncü grupta 4 kişinden oluşmakta herhangi böcek ve sinekelere karşı ilaç kullanıyor.
5-Beşinci grup 13 kişiden oluşmakta ve sokaklarda çöpleri toplamakta.
Kobanê sokaklarının temizlik çalışmaları üzerine Kobanê halk belediyesi eşbaşkanı Mihemed Sadiq Elî Demir, belediyelerinin kentin tüm sokaklarında ellerinde olan imkanlarla kenti savaş kalıntılarından ve çöplerden temizlediğini belirtti. Kobanê belediyesine yardım eden Bakurê Kürdistan ve İsviçre belediyesine teşekkürlerini sundu.
Demir, Kürdistan’daki ve dünyadaki tüm belediyelere çağrıda bulunarak, bu zorlu zamanlarda Kobanê’ye destek sunmalarını istedi.ANF