Yüksekova Güncel

Kobanê Sağlık Bakanı o iddiayı yalanladı

Güncel

AKP'nin yarı resmi yayın organı Yeni Şafak Gazetesi'nin, Kobanê'nin çetelerden temizlenmesi sırasında, çetelerin gizlendiği Miştenûr Hastanesi'nde görevli doktor, hemşire ve hastaların YPG tarafından katledildiği yönünde öne sürdüğü iddia, Kobanê Kantonu Sağlık Konseyi Başkanı Doktor Welat Omer tarafından yalanlandı.

Haberin tamamen asılsız olduğu belirten Sağlık Bakanı, "İsteyen gelsin, burada incelemelerde bulunsun. Kobanê'de bulunan hiçbir sağlık çalışanımızın burnu dahi kanamamıştır. Şu anda hepsi de görevinin başındadır" dedi.

Girê Spî (Til Ebyad) zaferinden sonra YPG'nin bölgedeki Arap ve Türkmenlere "etnik temizlik" uyguladığı yalanını servis eden AKP'nin yarı resmi yayın organı Yani Şafak Gazetesi, bugün de Kobanê'de yüzlerce sivilin katledildiği DAİŞ'in kanlı saldırısını örtmek için "PYD'nin Kobanê katliamı" manşetini atarak, manipülasyona girişti. Söz konusu haberde halen faaliyete geçmeyen Miştenûr Hastanesi'nde 19'u doktor, 23'ü hemşire ve 100'ü aşkın hastanın YPG tarafından katledildiği öne sürüldü.

Gazetenin katliam yapıldığını ileri sürdüğü hastane, Kobanê zaferinden sonra hastaneye çevrilmiş olan Acano Okulu'nun binası idi. 

Kobanê zaferinin ardından başta Sınır Tanımayan Doktorlar ve çeşitli sağlık örgütlerinin gönüllü çalışmasıyla hastaneye dönüştürülen binada, henüz alt yapı çalışmaları devam ettiğinden dolayı burada kapsamlı sağlık hizmeti sunulamıyordu. Okulun bahçesine konteynırlar yerleştirilirken bina içerisinde de hastaneye dönüşüm için gerekli çalışmalar devam ediyordu. Tedavi için buraya gelen yurttaşlar ise sadece ayakta muayene edilip, diğer hastanelere sevk ediliyordu. Hastane çalışmaları ise sabah saat 08.00'de başlayıp 17.00'de sona eriyordu. Bu saatler dışında hastanede herhangi bir sağlık çalışanı yada bir hasta kalmıyordu. Sadece hastanenin güvenliği için iki asayiş görevlisi bu saatlerde nöbet tutuyordu. 

Saldırı günü de aynı şekilde bölgede sadece bu asayiş görevlileri vardı. Çetelerin saldırısının hemen ardından burada bir asayiş görevlisi yaralanırken, diğer asayiş görevlisi de yaralı arkadaşını alarak güvenli bir bölgeye götürüp, savunma pozisyonuna geçti.

Çetelerin iki gün boyunca YPG güçleri tarafından bina da sıkıştırılmasından dolayı herhangi bir yere kaçamazken, saldırının ikinci gününde gerçekleşen başarılı bir operasyonla 9 çete üyesi etkisiz hale getirilirken, binanın bir kısmında da hasar meydana geldi.
'Orası hizmet veren bir hastane değildi'
Söz konusu iddianın asılsız olduğunu söyleyen Kobanê Kantonu Sağlık Konseyi Başkanı Doktor Welat Omer, hastanenin henüz tamamlanmamış olduğunu söyleyerek, olay gününü şöyle anlattı: 
"Kentte patlama meydana geldikten sonra kentte bulunan tüm doktorlarımızı aradım. Bir saldırı olduğunu ve hastaneye gelmelerini istedim. Şehit Zozan Hastanesi'ne gelmelerini istedim. Hepsi de geldi ve yaralılarla ilgilenmeye başladı. O doktorlarımızın hepsi de o yapımı süren hastanede gün içerisinde saat 08.00'dan 17.00'a kadar çalışıyorlardı. Orası acil gibi çalışıyordu. O doktorların hepsi zaten saldırıyla birlikte aradığımızda gelip, bizimle yaralılara baktılar. Orası daha bitmiş bir yer değildi. Hala hastaneye dönüştürme çalışmaları devam ediyordu. Saldırı günü, o hastanedeki eşyaların çalınmaması için güvenliği sağlayan asayiş görevlilerinin dışında hiç kimse yoktu. Ne doktorlar ne de yaralılar vardı."
'Tek bir doktor yada sağlık çalışanı yaralanmadı'
"Doktorlarımızın hepsini gidip görebilirsiniz" diyen Omer, doktorlarının görevinin başında olduğunu söyledi.

Birkaç doktorlarının ise şu an Kuzey Kürdistan'da bulunduğunu aktaran Omer, "Sözkonusu hastanedeki sağlık çalışanları ve hemşirelerin tümü de şimdi burada ve görevlerinin başında. Orada tek bir doktor yada sağlık çalışanı yaralanmadı, yaşamını yitirmedi. Hepsi burada, onları görebilirsiniz. Orada bu kadar kişi yaşamını yitirdi, diyenler o zaman isim vermeliler. Eğer öyle bir şey olsaydı Sağlık Konseyi olarak bunları açıklardık" dedi.

Çetecilerin hastane binasına girerek büyük bir katliam planladığını da söyleyen Omer, "Orası hastane yolu üzerindeki bir yer. Üst katına yerleşen suikastçıları, hastanelere yaralıları taşıyan araçları, ambulansları tarıyordu. YPG'de bunlara operasyon düzenledi. Sınır Tanımayan Doktorlar heyeti, sadece doktorlardan oluşmuyordu. Orada sağlık çalışanları da vardı. Yine su yada vs. işlerinin altyapısını hazırlamak ve bazı projeler için gelenler vardı. Onlardan hiçbirine bir şey olmadı. Zaten o zaman orada da değillerdi. Şimdi hepsi de Kuzey'de" bilgilerini paylaştı. 
'Gerçeği görmek isteyen gelip her türlü incelemeyi yapabilir'
Kapıda güvenliği sağlayan görevlilerden birinin yaralandığını kaydeden Omer, devamında ise şunları söyledi: "Onların amacı yüksek binayı ele geçirmekti. Büyük bir katliam yapmayı amaçlamışlardı. Oranın hastane olduğunu biliyorlardı. O yüzden orayı hedef almışlardı, ama hiç kimse orada yoktu. Burada inceleme yapmak, olayı araştırmak isteyen herkes gelip araştırmasını da incelemesini de yapabilir. Serbestler. Önlerinde hiçbir engel yok. Ama orada yüzlerce kişinin öldürüldüğü tamamen yalan." 
Yalan yetmedi bir de hırsızlık
Yalan haberleriyle gündeme gelen gazetenin söz konusu haberde kullandığı fotoğraf da çalıntı. Ankara'da oturarak, asılsız habere imza atan muhabir, haber için kullandığı fotoğrafı da Kobanê'de bulunan DİHA muhabiri Hayri Demir'in twitter hesabından aldı.

Saldırının ardından hastanenin çetelerden arındırılması sonrası hastanenin fotoğrafını twitleyen Demir'in bu fotoğrafı çalınarak, söz konusu haberin fotoğrafı olarak gazete tarafından servise konuldu.DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.