Yüksekova Güncel

'Kimse bizi Beyaz Toros tehdidiyle korkutamaz'

Güncel

Başbakan Davutoğlu'nun tekrardan gündeme getirdiği "Beyaz Toros"ların mağduru aileler, AKP'nin 90'lı yılların tehdidiyle oy toplamaya çalıştığına dikkat çekti. 1994'te Urfa'da "Beyaz Toros" ile katledilen Muhsin Melik'in ablası Ayfer Akıntürk, "Kimse bizi 'Beyaz Toros' tehdidiyle korkutamaz" dedi.

1991'de Diyarbakır'da Beyaz Toros ile gözaltına alınarak bir daha kendisinden haber alınamayan İbrahim Gündem'in annesi Meryem Gündem, "O bütün Diyarbakırlıların kafasını bile kesse artık kimse oy vermeyecektir" diye konuştu. 
Geçici AKP hükümetinin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, "AK Parti iktidardan indirilirse buralarda Beyaz Toroslar dolaşacak" tehdidine, "Beyaz Toros" mağduru ailelerden tepki geldi. 2 Haziran 1994'te "Beyaz Toroslu" JİTEM'cilerin silahlı saldırısı sonucu katledilen HADEP Parti Meclisi üyesi ve Urfa İl Başkanı Muhsin Melik'in ailesi, 21 yıldır katillerin yargılanması için adalet arayışlarını sürdürmeye devam ediyor. Cumartesi Anneleri ile birlikte adalet mücadelesini sürdüren Melik'in ablası Ayfer Akıntürk, Davutoğlu'nun "Beyaz Toros" tehdidine tepki göstererek, Melik'in katledilmesinden devletin sorumlu olduğunu söyledi. 
'Beyaz Toros ile takip ediliyordu'
Kardeşi Melik'in katledilmeden önce Urfa Valisi ve Emniyet Müdürü tarafından defalarca ölümle tehdit edildiğini ve "Beyaz Toros"ların sürekli Melik'i takip ettiğini vurgulayan Ayfer Akıntürk, kardeşinin yaralı olduğu sırada kendilerine "Bize polis saldırdı" dediğini aktardı. Kardeşi Melik'in kontralar tarafından katledildiğini dile getiren Akıntürk, kardeşi katledilmeseydi iki gün sonra HADEP Genel Başkanı olarak seçileceğini ifade etti. 
'Beyaz Toros ile korkutamazlar'
AKP hükümetinin infaz ve sıkıyönetim politikalarına dikkat çeken Akıntürk, Cizre ve Silopi'deki uygulamalara vurgu yaparak, "Sokağa çıkma yasaklarını 90'lı yıllarda yaşamadık, bugün yaşıyoruz. Faili meçhul cinayetler bugün çok farklı bir şekilde uygulanıyor. Roboski katliamı, şehitliklere yönelik bombardımanlar, çocukların katledilmesi 90'lı yılları aşan politikalardır" dedi.
AKP hükümetinin iktidarı boyunca hiçbir faili meçhul cinayetin ve katliamın sorumlularının yargılanmadığının altını çizen Akıntürk, AKP'nin 90'lı yılların tehditlerine sarılarak iktidarını sürdürmeye çalıştığını söyledi. Akıntürk, "90'lı yılların uygulamalarına rağmen mücadelemizden vazgeçmedik. Kimse bizi Beyaz Toros tehdidiyle korkutamaz" dedi. 
'Devlet bize bunu da yaptı'
26 Eylül 1991 tarihinde Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde JİTEM'cilerin evinden aldığı İbrahim Gündem, Beyaz Toros'a bindirildikten sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. HDP'nin 5 Haziran Diyarbakır mitinginde bombalı saldırı sonucu ağır yaralanıp 17 gün hastanede tedavi gören, ancak hala ayağa kalkamayan Gündem'in annesi Meryem Gündem (82), bombalı saldırıyı kastederek, "Devlet bize bunu da yaptı" dedi. 
'Oğlumu devlet götürdü deme suç sayılır'
Bir sabah ev baskınıyla uyandıklarını belirterek, oğlu İbrahim Gündem'in nasıl gözaltına alındığını anlatan anne Gündem, "Oğlum gözaltına alındıktan sonra Hazro'da karakola götürüldüğünü öğrendik ve akıbetini öğrenmek için oraya gittik. Ancak karakola sorduğumuzda 'Oğlundan haberimiz yok, devlete suç sayılır oğlumu devlet götürdü deme' şeklinde cevap aldık. O günden bu yana İbrahim'den haber alamadık" diye konuştu. 
'Tayip çocuklarımızı katletmekten başka ne yaptı?'
Davutoğlu'nun "Beyaz Toros" tehdidine tepki gösteren anne Gündem, AKP hükümetinin Kürt halkına yönelik yürüttüğü politikaların, Tansu Çiller döneminde de uygulandığına dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iktidarı uğruna 90'lı yılların politikalarını izlediğini ifade etti. AKP'nin artık Diyarbakır'dan oy alamayacağını kaydeden anne Gündem, "Tayip çocuklarımızı katletmekten başka ne yaptı? Tayip yüzünden Diyarbakır'daki patlamada ben de yaralandım. Ancak o bütün Diyarbakırlıların kafasını bile kesse, artık kimse oy vermeyecektir. Bunu iyi bilmelidir" diyerek, tepkisini dile getirdi. DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.