2,7 milyonu kamu emekçisi, 2 milyonu kamu emeklisi olmak üzere yaklaşık 5 milyon, aileleri de katıldığında en az 20 milyon kişiyi yakından ilgilendiren 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. dönem toplu sözleşme görüşmelerine sayılı günler kaldığını ifade eden KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, “Bilindiği üzere mevcut 4688 sayılı yasaya göre kamu emekçilerinin toplu sözleşme görüşmeleri Ağustos ayının ilk iş günü başlayacak. Taraflar arasında uyuşmazlık yaşanması durumunda devreye girecek olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Heyeti sürecini de dahil ettiğimiz 31 Ağustos’ta sona erecek” dedi.
’12 ay çalışmış ama 11 aylık maaş almış’
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre 2014 yılı enflasyonunun yıllık yüzde 8.17 olarak gerçekleştiğini ortaya koyan Özgen, maaşlarında yıllık ortalama yüzde 5.2 artış yapılan kamu emekçilerine enflasyon farkı verilmediğini söyledi.
“3. dönem toplu iş sözleşmesine sayılı günlerin kaldığı bu dönemde kamu emekçileri, emeklileri olarak bu satış sözleşmesinin ağır faturasını ödemeye devam ediyoruz.
“Yaptığımız hesaplamalar, kamu emekçilerinin yaşadığı kaybın ortalama bir maaş tutarında olduğunu göstermektedir. Kamu emekçileri 2014 yılında 12 ay çalışmış ama 11 aylık maaş almışlardır. Bir ay angarya çalışmışlardır.
“2015 yılında da TÜİK enflasyonu düşük göstermeye çalışmıştır. Açıklanan resmi enflasyon rakamları kamu emekçilerinin, emeklilerin alacağı üç beş kuruşa dahi göz dikildiğini göstermektedir.”
Talepler
Özgen taleplerini ise şu şeklide sıraladı:
* Öncelikle gıda enflasyonun temel alındığı bir hesaplama ile 2014 yılı farkları maaşlarımıza yansıtılmalıdır.
* TÜİK enflasyon hesaplamalarından, özelikle fark ödenecek dönemlerin son aylarında enflasyonu düşük gösterme politikasından vazgeçmelidir.
* Son iki dönem gerçekleştirilen toplu sözleşmeler kapsam, tarafların belirlenmesi, imza ve itiraz yetkisi, Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun grev hakkını engelleyici yapısı, işlevi ve oluşumu başta olmak üzere mevcut toplu sözleşme sistemini düzenleyen 4688 sayılı yasa kaldırılmalıdır.
* Özgür toplu sözleşme hakkını kapsayan bir yasa yapılmalıdır .
* Gerekli mevzuat değişiklikleri yapılıncaya kadar 3. Dönem toplu sözleşme takvimi eylül ya da ekim ayına alınmalı, bundan sonraki dönemlerde de görüşmeler bu takvime göre gerçekleştirilmelidir.