Yüksekova Güncel

Kenan Evren öldü

Güncel

12 Eylül 1980 askeri darbesinin mimarı eski Cumhurbaşkanlarından Kenan Evren 98 yaşında öldü.

 12 Eylül 1980 askeri darbesinin mimarı 7. Cumhurbaşkanlarından Kenan Evren 98 yaşında öldü.

Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) tedavi gören 98 yaşındaki Evren’in durumunun ağırlaştığı açıklanmıştı.

Durumu ağırlaşan Evren’in ailesi, yakınları ve avukatları hastaneye çağrılmıştı.

Evren’in solunum cihazına bağlı tutulduğu belirtilmişti.

Kenan Evren kimdir?

1917’de Manisa’da doğan Kenan Evren, Maltepe Askeri Lisesi’nde okuduktan sonra 1938’de Kara Harp Okulu’nu bitirerek topçu asteğmen, Şubat 1939’da teğmen oldu.

7 Mart 1978’de Genelkurmay Başkanlığı’na atandı.

Bu görevi sırasında 12 Eylül 1980’de gerçekleştirilen askerî darbeyle diğer görevlerinin yanı sıra Milli Güvenlik Konseyi ve devlet başkanlığını da üstlendi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Evren’in liderliğinde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun’dan oluşan Milli Güvenlik Konseyi (MGK) kuruldu.

7 Kasım 1982’de halkoyuna sunulan ve kabul olunan Anayasa ile Türkiye’nin yedinci cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

650 bin kişinin gözaltına alındığı, 1.5 milyonu aşkın kişinin fişlendiği, binlerce kişinin tutuklandığı, 50 kişinin idam edildiği, sendikaların siyasi partilerin kapatıldığı darbe sonrası ülkenin 7. Cumhurbaşkanı oldu.

9 Kasım 1989’da görev süresini tamamlayarak cumhurbaşkanlığından ayrıldı.

Evren, mimarı olduğu 12 Eylül Darbesi’yle 2012 yılında açılan davada yargılanmaya başlandı. Darbeden 32 yıl sonra dönemin kuvvet kademesinden hayatta kalan iki isim Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında dava açıldı.

Ankara Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 12 Eylül Davası’nda Cumhuriyet Savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, 12 Eylül darbesinin mimarları  Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın, 765 sayılı TCK’nın ‘Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler’ başlıklı 146’ncı maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.

18 Haziran 2014’teki duruşmada mahkeme heyeti ağırlaştırılmış müebbet cezasını sanıkların mahkemedeki iyi halini dikkate alarak müebbete indirirken, Evren ve Şahinkaya’nın rütbelerinin de sökülüp orgenerallikten erliğe düşürülmesine karar verdi.

Karar,  telekonferans yöntemiyle Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) bulunan Evren ve İstanbul GATA’da bulunan Tahsin Şahinkaya’nın yüzlerine de okundu.

Ancak Evren ve Şahinkaya’nın Yargıtay, bireysel başvuruyla Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıma hakkı bulunuyordu.

Halen yürürlükte olan 1982 Anayasası’nı hayata geçiren Evren, işlediği suçların cezasını çekmeden öldü.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.