Yüksekova Güncel

İsrail, Gazze'de Filistinlilerin sığındığı okulu vurdu: En az 100 ölü

Güncel

İsrail güçlerinin Gazze'de zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı okula hava saldırısında en az 100 kişi hayatını kaybetti. İsrail, Hamas'ın okulu 'karargah olarak kullandığını' savundu.

 İsrail ordusunun Gazze kentinde yerinden edilenlerin sığındığı bir okula düzenlediği saldırıda en az 100 Filistinlinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

AA'nın Filistin haber ajansı WAFA'dan aktardığına göre, İsrail, Gazze'nin doğusundaki Ed Derac Mahallesi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Et Tabiin Okulu'na saldırdı. Binlerce kişinin sığındığı okulda yerinden edilenlerin sabah namazını kıldığı sırada gerçekleşen saldırıda en az 100 kişi öldü, onlarca kişi ise yaralandı. İsrail ordusu, Hava Kuvvetleri'nin 'Hamas'ın karargah olarak kullandığı' Tabiin Okulu'nu bombaladığını savundu.

İSRAİL, GAZZE'DE 2 GAZETECİYİ DAHA ÖLDÜRDÜ

İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda iki Filistinli gazetecinin daha hayatını kaybettiği açıklandı.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden dün yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'nde öldürülen gazetecilere ilişkin bilgi verildi. Açıklamaya göre, İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda, Filistin Televizyonu'nda çalışan Temim Ahmed Ebu Muammer ile El Aksa Kanalı çalışanı Abdullah Mahir Es Susi isimli gazeteciler yaşamlarını yitirdi.

Filistinli gazetecilerin hedef alınması ve öldürülmesinin kınandığı açıklamada, uluslararası toplum ve örgütlerden 'İsrail'in devam eden suçlarından dolayı uluslararası mahkemelerde yargılanması, soykırım suçunu, katliamı ve gazetecilere yönelik suikastları durdurması için İsrail'e baskı yapılması' talep edildi. Bu son saldırılarla birlikte 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde öldürülen gazetecilerin sayısı 168'e yükseldi.

ABD: ATEŞKES MÜZAKERELERİ 15 AĞUSTOS'TA KAHİRE YA DA DOHA'DA

Öte yandan, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, üç arabulucu ülkenin çağrısının ardından Gazze'de ateşkes müzakereleri için tarafların 15 Ağustos Perşembe günü Doha veya Kahire'de bir araya geleceğini açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde Gazze'de olası ateşkes sürecine ilişkin son durumu değerlendirdi. Kirby, ABD, Mısır ve Katar'ın ortak açıklamasının ardından tarafların harekete geçtiğini ve en kısa zamanda müzakereler için buluşma yönünde bir iradenin ortaya çıktığını belirtti. Kirby, bu kapsamda 15 Ağustos Perşembe günü Katar'ın başkenti Doha veya Mısır'ın başkenti Kahire'de tarafların bir araya gelmesi konusunda mutabık kalındığını vurguladı.

'KATAR, HAMAS'IN HEYET GÖNDERECEĞİNİ TAAHHÜT ETTİ'

Müzakere görüşmelerine İsrail'in bir heyet göndereceğini açıkladığını ve 'Hamas'ın heyet göndereceğinin' Katar tarafından taahhüt edildiğini söyleyen Kirby, "Bunun çok faydalı sonuçlar ortaya çıkarmasını umuyoruz. Bu iki tarafı perşembe masada bir araya getirecek planları bozacak hiçbir şeyin olmasını istemiyoruz" diyerek, ABD'nin de toplantıda yer alacağını ve ateşkes anlaşmasına bir an önce varılması gerektiğini kaydetti.

ABD, Mısır ve Katar, ortak açıklamalarında, İsrail ve Hamas'a Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakerelere yeniden başlanması çağrısı yapmıştı. Açıklamaya Türkiye dahil bölgedeki birçok ülke destek vermişti.

KIRBY'DEN SMOTRICH'E TEPKİ: YANLIŞ, SKANDAL, ABSÜRT...

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby, ABD, Mısır ve Katar'ın "Gazze'de bir an önce ateşkes sağlanmalı" çağrısına karşı çıkan faşist İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e de "Smotrich gibi bazı muhalifler bu anlaşmanın Hamas'a teslim olmak olduğunu ya da esirlerin mahkumlarla takas edilmemesi gerektiğini savunuyor. Bunlar yanlış, skandal ve absürt değerlendirmeler" diyerek tepki gösterdi.

Olası anlaşmayı 'Hamas'a teslim olmak' şeklinde nitelendiren İsrail Maliye Bakanı Smotrich'i, "Bu, kaçırılanların hayatlarını ve İsrail'in kendi güvenliğini tehlikeye atıyor" sözleriyle eleştiren John Kirby, ABD'nin İsrail'in güvenliği için sayılamayacak kadar çok şey yaptığını, bunların göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

Kirby, "Smotrich gibi bazı muhalifler bu anlaşmanın Hamas'a teslim olmak olduğunu ya da esirlerin mahkumlarla takas edilmemesi gerektiğini savunuyor. Bay Smotrich temel olarak bu savaşın sonsuza kadar sürmesini öneriyor ve esirlerin hayatlarının önemli olmadığını savunuyor. Kendisinin bu argümanları tamamıyla yanlış ve İsrail kamuoyunu yanlış yönlendiriyor. Bunlar yanlış, skandal ve absürt değerlendirmeler" diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.