Yüksekova Güncel

İslamköy'de Demirel'e son görev

Güncel

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in doğup büyüdüğü baba ocağı Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'deki cenaze törenine katılmak için Türkiye'nin dört yanından binlerce kişi geldi.

Son yolculuğuna uğurlanmak üzere dün akşam saatlerinde memleketine naaşı getirilen merhum Cumhurbaşkanı Demirel'in öğle namazını müteakip gerçekleşecek cenaze töreni için Türkiye'nin dört bir yanından çok sayıda insan İslamköy'e gelmeye başladı. Tören için yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı İslamköy'de Demirel'in naaşının bekletildiği Şehriban Hatun Camii avlusunda yer alan morgun önünde jandarma nöbeti devam ediyor. Törenin yapılacağı Demirel Külliyesi'ne açılan tüm yollar kapatılırken, otomobilleriyle veya kiraladıkları otobüslerle, minibüslerle İslamköy'e gelenler yürüyerek tören alanına ulaşabildi.

SİYASİLERDEN ÇELENKLER

Törene sabah saatlerinde aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genç Parti imzasıyla Cem Uzan, Bedrettin Dalan, sanatçı İbrahim Tatlıses, şirketler, sivil toplum kuruluşlarının çelenkleri de ulaştı. TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çelenkleri ise Demirel'in naaşının konulacağı musalla taşının hemen arkasında yer aldı. 

Törene katılmak için gelenlerin ilk ziyaret ettiği yer, Süleyman Demirel'in siyasi hayatının tüm izlerinin sergilendiği ve adını taşıyan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi oldu. Müze girişinde ziyaretçileri selamlayan Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan Demirel'in balmumu heykeli, günü ölümsüzleştirmek isteyenlerin fotoğraf çektirdikleri nokta oldu. Külliyede yer alan cami ve müze girişlerinde anı defteri açılırken, yıllarca siyasi arenada Demirel'i desteklemek için yapılan atkılar, bu kez 'Seni Unutmayacağız' yazısıyla törende ortaya çıktı. 10 liraya satılan atkılar, 'Baba Süleyman Demirel' yazılı fotoğraflar törene katılanların boyunlarına, ceketlerine asıldı. 

Demirel'in fötr şapkasını almayı başaranlardan kendisini onun 'manevi kızı' gibi görenlere, yanında koruma olarak çalışanlara ve hatta Anadolu kulüplerinin eski amigolarına kadar çok saylıda kişi, Demirel'e son görevini yapmak için İslamköy'deydi. İzmir'den Harran'a kadar sabah saatleri itibariyle binlerce kişi İslamköy'e ulaşırken, Demirel için Bilecik'ten toprak getirenler de olduğu görüldü


ŞEVKET DEMİREL'E TAZİYE ZİYARETİ

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, işadamları İnan Kıraç, Taylan Bilgel, Ahmet Faralyalı, Serdar Faralyalı, Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök ile birlikte Şevket Demirel'in Barla'daki evine taziye ziyaretinde bulundu. Aydın Doğan ve beraberindekileri, Şevket Demirel'in damadı CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici karşıladı. 

Aydın Doğan ve beraberindekiler, Demirel ailesine başsağlığı diledi. Şevket Demirel'le bir süre sohbet eden konuklara daha sonra eski bakanlardan ve Demokrat Parti eski Genel Başkanı Mehmet Ağar da katıldı. Buradaki taziye ziyaretinden sonra Şevket Demirel, ailesi ve konukları, törenin yapılacağı İslamköy'e geçti.

MÜZE MÜDÜRÜNÜN ODASINDA BULUŞMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanvekili ve MHP Milletvekili Meral Akşener, Eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, işadamları İnan Kıraç ve Taylan Bilgel, cenaze namazı öncesinde Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin bilgi ve belge merkezini gezdi. Daha sonra müze müdürü Osman Siviloğlu'nun odasına geçen konuklar, bir süre sohbet etti. Müze müdürü Siviloğlu, konuklara müze hakkında bilgi verdi. 

"CUMHURİYET ÇOK KIYMETLİ BİR VARLIĞINI KAYBETTİ"

Burada bir konuşma yapan işadamı İnan Kıraç, Türkiye Cumhuriyeti'nin çok büyük hizmetleri olan kıymetli bir varlığını kaybettiğini söyledi. İnan Kıraç, Demirel'in 'Ben bir köy çocuğuyum, bir köyde doğdum, ilkokula babam götürdü. Devlet liselerinde okudum. Üniversite bitirdim, burs aldım ve Amerika'ya gittim. Ve bütün tahsil hayatımdaki her noktasında cumhuriyet var, cumhuriyetin arkasında da Atatürk var' sözlerini hatırlatarak, "Dolayısıyla böyle bir insan. Yaptığı hizmetleri saatlerce anlatamam. Zaten müzesinin içinde her şeyi görmüş olursunuz" dedi. 

Süleyman Demirel'in eğitime büyük hizmet verdiğini belirten İnan Kıraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de bugün bir yerlerdeysek onun eseridir. O devirlerde kendisine karşı da olduk, 'Daha üniversitelerimizde hoca bulamazken niye 32 tane daha üniversite açıyorsunuz' diye sorduğumda, dediği şey çok doğrudur. 'Üniversite bizim önümüzdeki asırda eğitim seviyesine ulaşmak zorunda olduğumuz şeydir.' Ve nitekim o devirde açtığı bütün üniversiteler bugün Türkiye'de insan yapısı, kalitesini başka bir yere getirdi. Dolayısıyla onun cumhuriyet aşkı ve hizmetleri, görüşleri her zaman haklı çıktı." 

Müzede gezerken de 'Efendim 300'ün üstünde açtığınız imam hatip okulları var, niye bu kadar çok açtınız' diye sorduğunu da kaydeden İnan Kıraç, "Dedi ki 'Kızlarımıza lise tahsili yaptırmak mecburiyetindeyiz. Onları bir yerde bırakamazdık. Dolayısıyla anne- babalar buna inandıkları için buna girdiler. Ama bakın görün cumhuriyet devrine, Atatürk ilkelerine onlar da sahip çıkacaktır. Üniversiteler müspet ilmi verdiği için Türkiye başka bir seviyeye gelecektir. Şimdi düşünebiliyor musunuz 21'inci yüzyılın içindeki şu devrede dünyanın gittiği bir yapılaşma var. Eğer ilk 20'ye giremezsek geri kalmış ülkeler arasında olacağız. Onun için de insana ihtiyacımız var.' O insanın yetişmesinde çok örnek oldu" dedi. 

'ATATÜRK'TEN SONRA CUMHURİYETİN YETİŞTİRDİĞİ EN BÜYÜK İNSAN'

O devirlerde köy okullarında öğretmenlerin çok iyi eğitim verdiğini, ama bugün şehirlere göç nedeniyle 42 bin köydeki okulların birçoğunun kapanması nedeniyle geriye gidiş olduğundan bahseden İnan Kıraç, Demirel'in eğitim yönüyle Türkiye'ye büyük eserler bıraktığını dile getirdi. Kıraç, "Büyük hizmetleri var. 6 milyon evraka imza atmış bir kişi. Çalıştığı konular 38 bin dosya içinde kütüphanede. Dolayısıyla Atatürk'ten sonra cumhuriyetin yetiştirdiği en büyük insan" dedi. 

TAYLAN BİLGEL: 45 YILLIK AĞABEYİMİ KAYBETTİM

İşadamı Taylan Bilgel de çok üzgün olduğunu belirterek, "45 yıllık ağabeyimi kaybettim. Elinde büyüdük, kendisini çok severdik. Yaptığı hizmetlerle anılacaktır. Söyleyecek çok şey var. Ama Türk milleti onu her zaman çok sevecek, yaptığı hizmetlerle anacaktır. Yokluğunu her zaman ben ve ailem hissedeceğiz. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın" dedi. 

ÇAĞLAR: HALKIYLA BERABER

Süleyman Demirel'i bugün doğduğu topraklara, milletinin defnettiğini kaydeden eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar da "Görevimizi yapmaya geldik. Üzgünüz. Yattığı yerde gül bitsin" dedi. Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben buraya sayın Demirel'le çok geldim. Her geldiğimizde, senenin belirli günleri buraya gelir ziyaretler yapar, halkıyla beraber yemekler yerdi. Bugün ayrı bir duygu. Kendisini doğduğu topraklara gömmeye geliyoruz. Bugün güzel bir duygu, halkıyla beraber gidiyor yine ve Allah herkese, her lidere böyle bir son nasip etsin. Dün Ankara'daki namazında helalleşirken yıllardır cenazelere katılırım, halkın bu kadar yüksek sesle hakkını helal ettiğini gördüm. Halkın canı gönülden çok yüksek sesle hakkını helal etmesi Demirel'in demek ki bu ülkede büyük hizmetler yaptığını, halkıyla bütünleştiğini göstergesidir."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.