Rûdaw'ın haberine göre tünelin özel aletlerle kazıldığı belirtiliyor.
Telafer – Sınune Cephesi'nde görevli Siyamend Mamend Salih adlı peşmerge, Şengal'ı Kurtarma Operasyonu'ndan sonra tüneli ortaya çıkardıklarını belirtti.
IŞİD, SÖZDE EMİRİNİ SAKLIYORDU
Tünelin 50 metre derinliğinde olduğunu söyleyen Siyamend Mamend Salih, "Tünelin kazılmasında kullanılan malzemeleri bulduk. Tünel yakınında bazı gözcü noktaları vardı" dedi.
Peşmerge, o tünelde daha önce IŞİD'in bir emirinin saklandığını tahmin ediyor.
Yoğun hava bombardımanı IŞİD için en ciddi caydırıcı güç. Peşmerge yetkilileri, örgütün ağır hava bombardımanlarından bu tüneller sayesinde korunduğunu ifade ediyor.
ELEKTİRİKLİ DELİCİLERLE KAZIYORLAR
Al Jazeera'nın haberine göre ise IŞİD mensupları, kasaba içindeki stratejik bölgelere, Peşmerge ateşine maruz kalmadan gidebilmek ve koalisyon hava saldırılarından korunmak için bu tünelleri kullanıyordu. Jeneratörlerle elde edilen enerjiyle çalıştırdıkları elektrikli deliciler tünel kazımını çok hızlı hale getiriyordu. Bölgenin kum ve kireç taşından oluşan zemini IŞİD tünel kazıcılarının işini daha da kolaylaştırıyordu.
SAVAŞ TAKTİĞİ
Peşmerge yetkilileri, IŞİD'in tünelleri sığınak olarak yapmaya başlasa da zaman içerisinde onları farklı amaçlarla kullanmayı da keşfettiğini belirtiyor. Bunlardan birincisi Peşmerge mevzilerine ulaşarak içeri sızmak. Hedef bölge kalabalık veya sessizce ulaşılması zor olduğunda, istenen bölgeye kadar tünel kazılıyor, büyük miktarda patlayıcı yerleştirilip havaya uçuruluyordu. Patlamanın şokunu atlatmaya çalışanlara da yer üstündeki güçleri ile saldırıyorlardı.
Tünellerin ikinci bir kullanım şekli de keskin nişancıları gizlice ön hatlara ulaştırmaktı. Meskûn mahâl çatışmalarında, karşı tarafa yaklaşma konusunda zorluk çeken IŞİD, kazılması daha hızlı, dar tünellerle, Peşmerge'nin beklemediği bölgelere keskinnişancılarını geçiriyordu. Gece tüneli kullanarak diğer tarafa ulaşan nişancılar, gündüz sürpriz saldırılar gerçekleştiriyordu. (Kaynak: Al Jazeera, Rudaw)