Yüksekova Güncel

Handicap International: Kobani’nin ikinci kabusu patlamamış mühimmatlar

Güncel

Handicap International Kobani’de yaptığı incelemenin ardından yaptığı açıklamada, Kobani’nin, patlamamış silah, mayın ve booby tuzaklarından dolayı ikinci kabusunu yaşadığını belirtti.

Engelli haklarını savunan ve 61 ülkede faaliyet gösteren Handicap International, IŞİD saldırıları nedeniyle Kobani’de yaşanan direnişe ilişkin araştırmalarda bulunmak amacıyla Kobani’de incelemelerde bulundu.

Kent merkezi ile kuzey ve güney mahallelerindeki şiddetli çatışmaların sonuçlarını gözlemleyen Handicap International heyeti, direnişin sembolü haline gelen Kobani’nin, patlamamış silah, mayın ve booby tuzaklarından dolayı ikinci kabusu yaşadığını belirtti.

Karadan yürütülen savaş ve havadan yapılan bombardımanlar kentteki binaların yüzde 80’ne yakınını yok ettiğini belirten heyet,  kentte bine yakın türde bomba ile karşılaştıklarını açıkladı. Bunlardan bazılarının 10 metre çapında olduğunu belirtilerek kentte 250 kilogramdan 1 tona varan bombaların kullanıldığı 700 hava saldırısı ve 40 bomba yüklü araçla düzenlenen saldırılarının yapıldığı ifade edildi.

‘Kobani’de metre kareye 10 mühimmat düşüyor’

Kobani’de sayısız miktarda patlamamış savaş gereci gizli olduğu belirtilen açıklamada “Kent merkezinde metre kareye ortalama 10 mühimmat düşüyor. Patlamamış gereçler ve booby tuzaklar Kobani’ye geri dönen Suriyelilerin hayatını tehlikeye atıyor ve insani yardımı engelliyor. Handincap International kaza risklerini sınırlandırmak için duyarlılık kampanyaları organize ediyor ve savaş patlayıcılarının temizliğine dönük eylemlerine başladı” denildi.

Sivil toplum örgütü Handicap International’ın patlamamış savaş gereçlerine karşı savunmadan görevli uzmanı Alma Al-Osta ise “Kobani’de gördüklerimiz en kötü kabusları da aşıyor. Kentin büyük bölümü yıkılmış. Her türden patlamamış silah, nadiren gözlemlenen bir yoğunluk ve çeşitlilik düzeyine ulaşmış. Patlamamış gereçler ve booby tuzakları Kobani’den kaçan ve evlerine geri dönmeye çalışan kişiler için günlük bir tehdit oluşturuyor. Silahlara ilişkin bu kirlilik insanların kendi yaşamlarını yeniden kurmalarını engelliyor ve bir çok alana girişi imkansız kılıyor. Bu durum aynı zamanda insani organizasyonların güvenlik içinde çalışmalarını ve kırılgan nüfusa gerekli yardımda bulunmasını engelliyor” dedi.

Acil tedbirlerin alınmasını isteyen ve bu konuda eğitimin önemini belirten Handicap International, uluslararası topluma da çağrıda bulunarak, sivil toplum örgütü, uluslararası toplumu Kobani’de olduğu gibi halkın yaşadığı alanlarda patlamayan bombaların kullanımının yol açtığı sonuçları tanımaya çağırdı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.