Yüksekova Güncel

'Edirne'den Hakkari'ye barış köprüsünü inşa edeceğiz'

Güncel

Türkiye'nin batıya açılan kapısı Edirne'de HDP, tıpkı Edirne halkı gibi farklı kimlikleri bir partide buluşturdu ve 8 Haziran'da bu yapısı ile Edirne'den Hakkari'ye köprü olmaya aday oldu. Bu köprüyü tüm Türkiye'de sağlamaya aday olan HDP'nin Türkiye'nin en batısındaki adayları da adeta bu iddianın görünür, elle tutulur kanıtı.

HDP'nin Edirne'de gösterdiği 3 adaydan biri kadın ve Dersim kökenli, Kürt Alevi Hülya Yer olurken, Edirne'nin renkli kimliği ile öne çıkan ve Hindistan'dan göçlerinin ardından Edirne'yi mesken tutan Romanlardan olan, ancak gerek 80 öncesi gerekse 80 sonrası Türkiye'de demokrasi mücadelesinde yer alan doğma büyüme Edirneli Sedat Zımba ve bulundukları her yere çalışma ve örgütlenme disiplini götüren, aydın kimlikleri ile bilinen Bulgar göçmenlerden, yine doğma büyüme Edirneli Hasan Şimşek. 

Cezaevi deneyimi ortak nokta

Çok kültürlü yapısı ile bir zamanlar Osmanlıya başkentlik yapmış, batı ile sınırları nehirlerle çizilmiş Edirne'de, HDP'nin adaylarının ortak noktalarından biri, Türkiye'de barış ve demokrasi mücadelesi verenlerin ortak noktası olan farklı zamanlarda da olsa cezaevi geçmişlerinin olması. Bunlardan Dersim kökenli Kürt Alevi olan Hülya Yer, tutuklandığı KCK ana davasından, yaklaşık 3 yıl tutulduğu cezaevinden daha bir yıl önce tahliye oldu ve bıraktığı yerden devam ettiği mücadelesini şimdi de seçimlerde aday olarak sürdürüyor. Roman aday Sedat Zımba ve Bulgar göçmen Hasan Şimşek ise 80 sonrasında demokrasi mücadelesinden vazgeçmedikleri için birkaç kez gözaltına alınıp, kısa sürelerle de olsa cezaevinde kalmışlar ve şimdi halkların haklarının savunulabilecek tek adresin HDP olduğu düşüncesi ile kavgalarını HDP'de sürdürüyorlar. 

Yer: Ergene'de akan zehrin halkı kanser yapmasına izin vermeyeceğiz

Edirne'nin çok kültürlü yapısı ile HDP'nin kimliğine uyduğunu ifade eden HDP adaylarından Hülya Yer, kamuoyunda çok bilinmeyen ancak Edirne halkının sağlığını, tarımını ciddi anlamda tehdit eden Ergene havzası ve kaya gazı sorunlarına dikkat çekti. Ergene nehrinin zehrinin bir süre sonra kanserden toplu ölümlere neden olabileceği yönünde öngörülerin olduğunu ifade eden Yer, Edirne halkının sağlığı ile oynayan ve ortaya çıkan halk sağlığına yönelik ciddi tehditler karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayacaklarını, çözüm yollarını ve alternatifleri halk ile paylaşacaklarını söyledi. Öte yandan alternatif enerji kaynağı olarak kaya gazı çıkarılma çalışmasının uygun koşullarda yapılmadığı takdirde, tarıma uygun arazileri zehirlediğinden dolayı, bölge tarımına ciddi hasar vereceğini ifade eden Yer, halkın sağlığını ve refahını yakından ilgilendiren bu tür sorunlarda alternatifsiz olmadıklarını vurguladı. 

8 Haziran'ın sadece basit bir seçim sonucu olmadığını aynı zamanda batıdan doğuya barış köprüsünün inşası görevini de üstlendiğini anlatan Yer; sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz 8 Haziran'da Edirne'den Şırnak'a, Edirne'den Hakkari'ye, Edirne'den Dersim'e barış köprüsünü inşa edeceğimizi düşünüyoruz. Edirne halkı bu ülkede diktatörlüğü ve tek adamlığı değil, kendine yakıştığı şekli ile çoklu kültürleri, çoklu kimlikleri, çoklu inanç ve felsefeleri kabul edecek. Bu noktada Edirne halkının bizi destekleyeceğini biliyoruz. Biz 8 Haziran'da Meriç Nehrini, Tunca Nehrini Dicle ile Fırat ile Munzur ile güçlü bir kardeşlik bağı öreceğimizi düşünüyoruz."

'Devletin yarattığı algı, Edirne'de çözülecek' 

HDP'nin Bulgar göçmeni, işçi emeklisi adayı Hasan Şimşek ise Türkiye'de 40 yıldır süren savaş sürecinde, devletin bir de Kürtlere karşı algı savaşı yürüttüğünü ve bu savaşla devletin, halkın zihninde "Kürtler teröristtir, düşmandır" gibi bir görünüm yarattığını söyledi. Halkın artık bu algının kodlarını kırdığını anlatan Şimşek, bir dönem Edirne'de de güçlü bir şekilde hissedilen bu algının artık çözüleceğini inandığını söyledi. 

HDP'nin söylemi ile devletin Kürtlere karşı kullandığı söylemin ve bu söylemle yarattığı algının ciddi hasar aldığına inandığını ifade eden Şimşek, artık dönüşümün başladığını ve halkta bu konuda kayda değer bir duyarlılık oluştuğunun görüldüğünü sözlerine ekledi. "Bence maddi temelleri olmayan bu algı, bundan sonra oluşturulacak doğru yaklaşım ve söylemlerle bizim tarafımızdan sona erdirilecek" diyen Şimşek, Edirne halkının HDP'ye göstereceği teveccüh ile gereken desteğin sağlanacağına inancının tam olduğunu vurguladı. 

'Her zaman görmezden gelinen halkın temsilcisiyim'

Roman yurttaş Sedat Zımba ise HDP ile buluşmasını şöyle anlattı: "1984'ün 15 Ağustos'unda yapılan Eruh ve Şemdinli baskınlarından bu yana Kürtleri ve Kürtlerin mücadelesini, HDP'yi bu güne getiren süreci yakından takip ediyorum ve benimsiyorum. HDP'nin diğer kimliklerin hakkını, hukukunu savunacağını bildiğim ve emin olduğum için aday olmak ve bunu diğer insanlara anlatmak istedim."

Çingenelerin, her zaman görmezden gelinen, yok sayılan, itibarsız bir halk olarak algılandığını ve hiçbir zaman haklarını savunamadığını anlatan Zımba, bir çok olumsuz koşulun Çingenelerin örgütlenmesinin de önüne geçtiğine dikkat çekti. Zımba artık Çingenelerin, örgütlenmenin gücünü Kürtlerin pratiğinde gördüğünü ve Çingenelerin artık Erdoğan ya da sermaye taraftarları tarafından kandırılmalarına izin vermeyeceğine inandığını söyledi. 

Seçim çalışmalarının startını kadınlar verdi

Salı günü LGBT bireylerin de katıldığı seçim çalışmalarının startını kadın aday Hülya Yer'in kadınlarla toplantısı ile veren HDP Edirne örgütü, Cuma gününden başlayarak Edirne'de biri merkezde olmak üzere Enes, Havza ve Uzunköprü'de seçim büroları açacak. Ayrıca, Kobanê'de PYD saflarında savaşırken hayatını kaybeden İngiliz vatandaşı Jasten Ashle'nin ismi ile kendilerini tanıtan HDP Edirne Örgütü Gençlik Meclisi de seçim çalışmalarının startını Edirne Meydanı'nda açtıkları stant ile destek verdi. Jasten Ashle Gençlik Meclisi açtığı stantta Edirne halkına HDP ve adaylarını tanıtıp, seçim çalışmalarında yer alacak gönüllülere çağrıda bulunurken, nükleer santrale karşı da imza topladı.DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.