Yüksekova Güncel

Doç. Dr. Seda Altuğ: Suriyelilerin sesini duyurmalıyız

Güncel

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinin ardından gözler Suriye’ye çevrildi.

 Boğaziçi Üniversitesinden Doç. Dr. Seda Altuğ; Obama, Putin görüşmesini gazetemize değerlendirdi. Suriye meselesine müdahil olan bölgesel ve uluslararası aktörlerin pozisyonlarında birtakım revizyonlar yaşandığını belirten Altuğ şunları söyledi: “Türkiye de bunlardan biri. Erdoğan’ın ‘Geçiş döneminde Esad olabilir’ şeklinde yorumlanan açıklamasını da değişen denklem içinde okumak gerekir. Obama-Putin görüşmesi de yine aynı şekilde. Görünen o ki Sünni cephenin önemli bir bileşeni olan ve önemli sayıda İslamcı rejim karşıtı muhalif grubun destekçisi olan Türkiye, geri adım atmak zorunda kalacak. İçeride ve dışarıda sıkışmış olan hükümet buna mecbur.Yeni Suriye denkleminde karşılıklı ateşkes, geçiş dönemi hükümeti ve Esad’la siyasi müzakere gibi noktalar ön plana çıkmakta. Bunların nereye evrileceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.”

Suriye’de değişen dengelerle ilgili yapılan değerlendirmelerin üst perdeden yapıldığını ifade eden Altuğ, “Bu gelişmelerin ülke içinde ve dışında yaşayan Suriyeliler tarafından nasıl görüldüğünü ve onların taleplerini nadiren konuşuyoruz. Bizlere düşen Esad diktatörlüğü karşıtı mücadeleleri akim kalmış Suriyelilerin seslerini duyurmaktır” dedi. Savaş koşullarında yaşayan Suriyelilerin en kısa zamanda savaşın son bulmasını istediklerini anlatan Altuğ, “Arzuladıkları Suriye ise, elbette eşit, adil ve güvenli bir ülke. Bu da ancak baskı ve despotizm dozu her geçen gün artan ve toplumun belli bir tarafından maalesef ehven-i şer olarak görülen  Esad rejiminin oyalamasız siyasi bir müzakere yoluyla son bulması ile mümkün” dedi.

‘ANKARA’NIN ROJAVA POLİTİKASI DEĞİŞMEYECEK’

Son gelişmelerden sonra Türkiye’nin Rojava Kürdistanı’na yönelik politikasında bir değişiklik olmayacağını belirten Altuğ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının bunu ortaya koyduğunu ifade etti. Rojava’nın statüsünün Ankara tarafından tanınmayacağını söyleyen Altuğ, “Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’nin Kürt meselesinin ele alınma biçimiyle Rojava politikasının paralel yürüdüğünü görüyoruz. Türkiye’de savaşın yeniden başladığı ve Kürtlere yönelik baskı ve linçlerin misliyle arttığı bu dönemde Rojava politikasının farklılaşacağını sanmıyorum. Buna ek olarak, Rojava’daki YPG ve YPJ güçlerinin şu anda Cerablus’ta yürüttükleri savaşın gidişatının yine Türkiye’nin Rojava politikasında etkili olacağını düşünüyorum” diye konuştu.Evrensel

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.