Konuya dair kanaldan yapılan açıklamada, söz konusu söyleşiye ait video materyallerinin geri verilmesi talebiyle davanın Ankara’da Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açıldığı belirtildi.
Açıklamada, süreç ve gelişmeler şöyle aktarıldı:
“DW’de yayınlanan Conflict Zone adlı programın moderatörü Michel Friedman’ın 5 Eylül 2016 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdiği TV söyleşisinin çekiminden sonra video materyallerine Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın talimatıyla el konulmuştu.
“Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı, DW’nin olaydan bir gün sonra öğlene kadar tanıdığı sürede kayıtların geri verilmesi talebini yerine getirmedi. Daha sonra DW’nin avukatları tarafından tanınan ikinci süre de Türk tarafınca dikkate alınmadı. DW şimdi de materyallerin geri verilmesi talebiyle Ankara’daki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açmıştır.”
Türk makamlarının tutumunu kınayan DW Genel Müdürü Peter Limbourg, konuyla ilgili açıklamasında “Bu olay, hukuk devleti ilkesi ve demokrasi ile bağdaşmamaktadır. Türk tarafının video materyalimizi derhal geri vermesini talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
DW Yayın Konseyi Başkanı Piskopos Karl Jüsten de, “Biz sınırsız basın özgürlüğünden yanayız. Deutsche Welle’nin Türk bir bakanla yaptığı söyleşinin geri verilmesi için dava açmak zorunda kalması çok endişe verici bir durumdur” şeklinde konuştu.
Gazeteci ve insan hakları örgütlerinden tepki
Öte yandan gazetecilik örgütleri de, DW kayıtlarına el koyan Türkiye Spor Bakanlığı’na tepki göstermişti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve Uluslararası İnsan Hakları Toplumu (IGFM) DW röportajına el konulmasına tepki açıklamaları yapmışlardı.