Yüksekova Güncel

'Cizre'de ne tür bir vahşet gizliyorsunuz'

Güncel

Cizre ilçesine incelmelerde bulunmak üzere harekete geçen ancak polisler tarafından engellenen insan hakları heyeti, Cizre'de yaşatılan terörün kamuoyundan saklanmak istendiğine dikkat çekerek, "Cizre'de ne tür bir vahşet uyguladınız?, Niçin Cizre'deki uygulamalarınızı insan hakları savunucularının denetim ve gözlemlerine açmıyorsunuz?"diye sordu.

İnsan hakları alanında çalışma yürüten sivil toplum örgütlerinden oluşan heyet, devreye konulan savaş konsepti sonucu 10 kişinin katledildiği ve "Sokağa çıkma yasağı"nın devam ettiği Şırnak'ın Cizre ilçesine alınmadıkları için incelemelerde bulunamadı.
Engellemelerden dolayı Cizre'ye yakın bir noktaya kadar gidebilen heyet, İHD Diyarbakır Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, TİHV Yönetim Kurulu üyesi Çoşkun Üsterci, İHD Doğu ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi ve MYK üyesi Abdusselam İnceören, Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Eşbaşkanları Gülşen Özbek ve Abdulkadir Güner, MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Ali İhsan Gültekin ile TİHV Diyarbakır yöneticilerinden Nesrin Aslantaş katıldı. Toplantıda konuşan Üsterci, Kürt halkı ve HDP'ye yönelik ırkçı saldırılara değinerek, saldırıların organizeli bir şeklide yürütüldüğüne dikkat çekti. 

Yaşanan savaşın tek sorumlusunun AKP hükümeti olduğuna vurgu yapan Üsterci, Cizre'ye gitmek için çok çaba sarf ettiklerini ancak polislerin engellenmeleri nedeniyle ilçeye giremediklerini söyledi. Cizre'ye en yakın noktaya kadar ulaştıklarını anlatan Üsterci, "Savaş ya da terörle mücadele adı ne olursa olsun devletin hiçbir güvenlik gücünün insanları günlerce eve kapatmaya, bir kentin topyekun tecrit altına almaya hakkı yoktur. Güvenlik güçlerinin rastgele ateş açması sonucu birçok kişi yaralanmış veya hayatını kaybetmiştir. Cizre'de yaşamını yitiren sivil sayısı 10'dur. Bu sayının giderek artmasından endişelerimiz vardır" dedi. 
'Cizre'de ne tür vahşet uyguluyorsunuz'
Cizre'de evrensel normların hiçe sayıldığını belirten Üsterci, şöyle devam etti: "Cizre'ye girişin engellenmesi aklımıza, Cizre'de heyetimizce görülmesi hiçbir şekilde istenmeyen çok ağır insan hakkı ihlalleri yaşandığı, bunların gözlerden uzak tutulmaya çalışıldığı düşüncesini getirmektedir. Bu da kaygılarımızı arttırmaktadır." 
"Şimdi yetkililere açıkca soruyoruz: Cizre'de ne tür bir vahşet uyguluyorsunuz ve uygulayacaksınız?" şeklinde soran Üsterci, "Niçin Cizre'deki uygulamalarınızı insan hakları savunucularının denetim ve gözlemlerine açmıyorsunuz?" dedi. Üsterci son olarak, Cizre'deki sokağa çıkma yasağının ve ablukanın derhal kaldırılmasını istedi.
'Cizre'ye sahip çıkalım'
Üsterci'nin ardından konuşan İHD Doğu ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi ve MYK üyesi Abdusselam İnceören ve MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi Başkanı Ali İhsan Gültekin, toplumun tüm kesimlerinin Cizre'nin yardım çığlığına kulak vermesi gerektiğini belirterek, Cizre'ye sahip çıkma çağrısı yaptı. 
'Cizre tecrit altında'
Mezopotamya Hukukçular Derneği Eşbaşkanı Gülşen Özbek de, ilçeye gıda taşıyan TIR'ların bile engellendiğini ve kentin tam anlamı ile tecrit altında olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde farklı ilçelerde de benzer uygulamalar görülmesinden endişe duyduklarını kaydetti. 
Basın toplantısı soru cevap bölümü ile sona erdi. DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.