Yüksekova Güncel

‘Cerablus’tan Azez’e sınır güvenliğini Türkiye ile sağlayabiliriz’

Güncel

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Türkiye’nin ‘güvenli bölge’ ısrarıyla IŞİD’i korumaya çalıştığını belirterek, amaç sınır güvenliğini sağlamaksa Azez-Cerablus hattını Demokratik Suriye Güçleri ve YPG, bunu Türkiye’yle birlikte sağlayabilir” dedi.

 PYD Eşbaşkanı Salih Müslim Ayşegül Doğan’la Gündem Müzakere programına konuk oldu. Salih Müslim, Türkiye’nin sınır güvenliği gerekçesiyle oluşturmak istediği güvenli bölge ve duvar örme çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Müslim ayrıca Türkiye’nin Musul’da bulundurduğu askerlere ilgili konuştu.

Türkiye’nin Musul’daki askeri varlığı ile başlayan krize ve Barzani’nin konuyla ilgili “Büyütülecek bir mesele değil” sözlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, hükümetten izinsiz böyle bir şeyin yapılmasının ciddi bir şey olduğunu belirterek, “Mesele oldukça büyük, Sayın Barzani küçültmeye çalışıyor,” dedi.

Muslim, 10 askerin eğitim için olabileceğini, ancak 1.200 askerin 25 tank eşliğinde Musul bölgesine sevk edilmesinin savaş hazırlığı olduğunu belirtti.

25 tankın eğitim için mi getirildiğini soran Müslim, “Sayın Barzani bunu ortak yapıyorsa neden gizli yapıyor, neden merkezi hükümetle birlikte yapmıyor? Çünkü orada bir savaş hazırlığı var. O halde bu güçler orada kime karşı savaşacak?” ifadelerini kullandı.

Türkiye-Rojava ilişkileri

Türkiye-Rojava ilişkilerinde kendilerinden yana bir sıkıntı yaşanmadığını ve hiçbir zaman Türkiye için tehdit olmadıklarını belirten Salih Müslim, bundan sonra da böyle bir tehlikenin olmayacağını söyledi.

Türkiye başından beri Rojava’da Kürt halkının kazanımlarına karşı bir politika izlediğini belirten Müslim, “Umarım yanlış politikalarını gözden geçirip düzeltirler” dedi.

Tampon bölge tartışmaları

“Türkiye güvenlikli bölge istiyorsa zaten bizim tüm bölgelerimiz IŞİD’siz bölgedir” diyen Müslim, sadece Türkiye’nin korudu bir bölge olduğunu bununda Ezaz-Cerablus hattı olduğunu söyledi. Burada da IŞİD’in insanları kestiğini köyleri yaktığını belirteten Müslim şöyle devam etti:

“Orada da biliyorsunuz yerli güçlerle bir birlikte bir savaş yürütülüyor. Şimdi gerçekten bunu DAİŞ’ten temizlemek istiyorsa bunun en kolay yolu buydu. Uluslararası güçlerle, YPG ve Demokratik Suriye Güçleri ile beraber başardıkları bir şey vardır, kimse bunu başaramaz. Bunlarla sürdürülebilir, sonuna kadar gidilebilirdi ancak bunu Türkiye engelliyor. Türkiye neden böyle yapıyor? Acaba bunları korumak mı istiyor, insanların ölmeye devam etmesini, köylerin daha çok yakılıp yıkılmasını mı istiyor? Türkiye’nin bu yaklaşımı kuşku vericidir. Umarım yanlış bir şey varsa bu politikalarını düzeltir.

Cerablus’tan Ezaz’a kadar bu bölgenin güvenliğini beraber sağlayabiliriz.

Türkiye’nin sınır güvenliği

ABD’nin bu bölge için Türkiye’yle anlaştığı yönünde duyumlara ilişkin de Müslim, ABD’nin Azez-Cerablus hattı için Türkiye’yle ne konuştuklarını bilmediklerini, ancak Türkiye kendisi için bu alanı çok tehlike görüyorsa, bölgenin yarısının Kürt olduğunu, Kürtler olmadan bunun yapılamayacağını söyledi. Demokratik Suriye Güçleri askeri komutanının ve sözcüsünün Talal Ali Silo adında bir Türkmen olduğunu ve burada sınır güvenliğini YPG ve Demokratik Suriye Güçleri ile birlikte sağlayabileceğini ifade etti.YPG ve Demokratik Suriye Güçleri’yle neden bağlantıya geçilmediğini anlayamadıklarını belirten Müslim, “Bundan neden kaçınıyorlar?” dedi. İMC

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.