Yüksekova Güncel

'Cenazeler ailelere teslim edilmezse eylem yapacağız'

Güncel

Malatya Adli Tıp Kurumu'nda bekletilen 16 PKK gerillasının cenazesi, "DNA testi sonuçları" gerekçesiyle yaklaşık 40 gündür ailelere teslim edilmezken, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, cenazelerin ailelerine teslim edilmemesi durumunda ailelerin eylem yapacaklarını söyledi.

AKP, 24 Temmuz'dan itibaren devreye koyduğu savaş politikaları ile birlikte bir yandan Kürdistan topraklarını savaş uçakları ile bombardımana tabi tutarken, bir yandan da gerilla cenazelerini ailelere teslim etmeyerek savaşın şiddetini arttırıyor. Malatya Şehir Mezarlığı morgunda bekletilen 16 PKK'linin cenazesi, ailelere yaklaşık 40 gündür "DNA testi" adı altında teslim edilmiyor. 
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 2 Eylül'de savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 5 HPG'li ile Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde 24 Eylül tarihinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren 11 HPG'linin cenazesi Malatya Şehir Mezarlığı morgunda bekletiliyor. Malatya Şehir Mezarlığı'nda bir çadır içerisine konulan dolaplarda bekletilen HPG'lilerin cenazeleri, işkence ve bombardımandan dolayı teşhis edilemezken, aileler yaklaşık 40 gündür DNA sonuçlarının çıkmasını bekliyor. Cenazeler, mezarlık içinde kurulan bir çadıra konulan buzhanelerde bekletilirken, İHD Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak, DBP Malatya İl Eşbaşkanı Polat Akköse ve HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, cenazelerin ailelere verilmemesine tepki gösterdi. 
'Bekletilme bilinçli yapılıyor'
HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Eylül ayında Şemdinli ve Beytüşşebap bombardımanlarında yaşamlarının yitiren gerilla cenazelerinin hala Malatya ATK'de bekletildiğini kaydederek, cenazelerin teslim edilmemesinden kaynaklı ailelerin acılarını adeta ikinci defa yaşadığını söyledi. Cenazelere ilişkin Cumhuriyet Savcısı ile görüştüklerini belirten Aydoğan, "Savcı ile yaptığımız görüşmede bize, cenazelerin parçalandığı için tanınamaz olduğunu ve bundan kaynaklı ailelerden kan örneklerini aldıklarını, gecikmenin bundan kaynaklandığını aktardı. Ancak 40 gündür DNA testlerinin çıkmaması manidar bir durum. Bir devlet kurumunun bu kadar hantal çalışabileceğini düşünmüyoruz ve bunun bilinçli yapıldığını biliyoruz" şeklinde konuştu.
'İnsanlık değerleri bu ülkede ayaklar altına alınıyor'

DNA test sonuçlarının uzun sürmesi hakkında Adalet Bakanlığı ile görüştüklerini aktaran Aydoğan, ancak bu konuda bakanlığında bir çaba göstermediğini söyledi. DNA test sonuçlarının 40 gündür çıkmamasının izah edilebilir bir durum olmadığını belirten Aydoğan, "İnsanların demokratik bir ülkede cenazelerini alıp defnetme gibi bir hakkı vardır. AKP hükümeti ölülere saygı duymayarak, aileleri bu haktan mahrum bırakıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Hem insan haklarına hem de insani değerlere aykırıdır. İnsanlık değerleri bu ülkede ayaklar altına alınıyor" dedi. Aydoğan, cenazelerin yapılan görüşmeler sonucunda ailelerine teslim edilmemesi durumunda ailelerin eylem yapacaklarını aktardı.
'AKP, yaptığı katliamlarla uluslar arası mahkemelerde yargılanacak'

Devlet tarafından katledilen gerilla ve sivil cenazelerine yapılan işkencelere de değinen Aydoğan, "AKP yaptığı bu katliamlarla uluslar arası mahkemelerde yargılanacak duruma gelmiştir. Bizler HDP olarak bu vahşeti meclise götüreceğiz ve AKP'nin uluslar arası mahkemelerde yargılanması için her şeyi yapacağız" kaydetti.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Malatya İl Eş Başkanı Polat Akköse ise, 24 Temmuz'dan bu yana devlet tarafından başlatılan savaş konsepti ile birlikte her gün gerek sivil gerekse gerilla cenazelerinin Malatya Adli Tıp Kurumu'na getirildiğini belirterek "Şu anda Malatya Adli Tıp Kurumu'nda bekletilen 16 gerilla cenazesi bulunmakta. Çocuklarının cenazelerini teslim almak için gelen aileler, DNA testi için kan örnekleri vermelerine rağmen cenazeleri teslim alamadılar" dedi. Ailelerin çocuklarının cenazelerini teslim alamadıkları için endişe duyduklarını aktaran Akköse, "Cenazelerin bekletilerek teslim edilmemesi bir işkence haline getiriliyor. Çocuklarının ölüm acısını taşıyan aileler, o acıyı defalarca yaşıyor. Biz cenazelerin bilinçli olarak bekletildiğini düşünüyoruz" dedi.
'Cenazelerin teslim edilmemesi, savaş konseptiyle bağlantılı'

24 Temmuz'dan sonra yürütülen savaş konsepti ile birlikte devletin cenazeler üzerindeki tutumunu da değiştiğini aktaran Akköse, "Önceden Rojava'dan gelen cenazeler ailelerine teslim ediliyordu. Ancak savaş konsepti ile birlikte sınırdan cenazelerin ailelere teslim edilmesine izin verilmedi. Yani bu savaşa göre endekslenen bir politikadır" dedi. 
İnsan Hakları Derneği Malatya Şubesi Başkanı Servet Akbudak da, geçmiş yıllarda Malatya'ya getirilen cenazelerin aileler tarafından teşhis edildiğinde teslim edildiğini ancak, çatışmalı süreçle birlikte cenazelerin DNA testi işlemine tabi tutularak özellikle bekletildiğini söyledi. Haftalar süren DNA testleriyle uygulanan cenaze tespiti ve teslimi prosedürünün, yaşamını yitiren insanların yakınları tarafından ayrı bir işkence ve zulüm uygulamasına dönüştüğünü belirten Akbudak, "Bunun en somut örneği, annesi ile birlikte gelen ve kardeşinin yanmış bedenini teslim almak için çaba sarfeden HPG'li gerillanın kardeşinin kullandığı ifadelerdir. Bize aynen 'Hiç olmazsa kızkardeşimin cenazesini erken verseler annemin ağlama süresi kısalır' dedi. Bu ifadeler adeta insanım diyen herkesi insanlığından utandıracak mahiyettedir" dedi. 
'Acılı ailelere daha fazla acı yaşatmamak için cenazeler teslim edilsin'
DNA işlemlerinin gecikmesi, Malatya ATK'nda bekletilen cenazelerin bozulmasına da yol açtığını belirten Akbudak, "Acılı ailelere daha fazla acı yaşatmamak için bu konuda mutlaka girişimlerinin yapılması gerekiyor ve cenazelerin ailelere teslim edilmesi lazım. Biz bu konuda genel merkezimizi bilgilendirerek, yaşanan bu hak ihlaline karşı Adalet Bakanlığı'nda girişimlerde bulunmasını ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirttik" diye konuştu. DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.