Yüksekova Güncel

BU SORULARIN YANITI KİMDE?

Güncel

Eski askeri uzmanlar geç saatte mühimmat sayımı için bu kadar erin neden cephanelikte bulunduğunun ciddi bir soru işareti olduğuna dikkat çekti.

ANKARA - Afyonkarahisar "daki Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası"nın mühimmat deposunda meydana gelen patlamaya ilişkin özellikle hükümetten gelen ilk açıklama "kaza" şeklinde olsa da konunun uzmanı askerler aynı fikirde değil.

Patlamaya neden olduğu ifade edilen el bombalarının cephaneliklerde fünyelerinde ayrı bir şekilde tutulması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, “El bombalarının fünyeleri takılı mıydı?” sorusunu yanıt ararken, patlamada çok sayıda erin hayatını kaybetmesinin, “Bu tür cephaneliklerde sadece uzman personelin çalıştırılması gerekliliğinin ihmali” anlamına geldiği görüşünde. Uzmanlar, geç saatteki sayımın da sorunlu olduğunu işaret ediyor. Uzman askerlerin görüşleri şöyle:

Emekli Tuğgeneral Hadun Solmaztürk: Bunun kaza olma ihtimali, kaza olmama ihtimaline göre çok düşük. Askeri muhhimat muharebenin en şiddetli anlarında taşınmaya, bazen arabadan yere atmaya, darbeye, hatta merminin isabet etmesine karşı koyacak şekilde dirençli imalattır. Bunlar kendi özel ambalajları içindedir, sandıkların içindedir. Yani bu seviyede Afyon"daki gibi büyük bir depoda el bombası tek olarak taşınmaz. El bombaları fünyesi ve bombanın kendisi yani içindeki patlayıcı ayrı muhafaza edilir. Bunların birleştirilmesi gerekir, birleştirmeden isteseniz de patlatamazsınız. Eğer fünye patlamışsa sadece fünyeler patlar, fünyeler ayrı yerdedir. Bu cephanelik en üst seviyedeki cephaneliktir, bunda sadece uzman personel bulunur, erleri kasetmiyorum. Sıradan herhangi bir askerde bu saatte 21.15 de bunun yapılmayacağını biliri. Birliğin cehpaneliğinden çıkarırtılıyor acildi gece yapıldı. Ama Afyon"da böyle bir durum yok niye gece yapıyorsunuz niçin o koşullarda. Gece görüş koşulları bu kadar sınırlı ve dar bir alanda mühuhimat sandıklarınızda 25 kişi varsa ne yapıyorsa yapsın kazaya davetiye çıkarıyorsunuz.

Riski bir yana bırakın bütün gün çalışmış gece de çalışmış o saate gelmiş insanların yorgunluğunu, fiziki olarak zihni olarak morallerinin bozuk olabaliceğini bütün bunları düşünün. Bu yapılabilir açıklalanabilir birşey değil. Bunun üzerine gidilmesi lazım.

Emekli Albay Mithart Işık: Cephanelikte bulundurulan el bombasının fünyesi takılı olmaz eğer böyle bir şey varsa çok yanlış. Bu askerler saat kaçta çalışmaya başladı, bu çalışmasının 21:00 den sonra yapılması için çok mu aciliyet vardı? Acemi askerlere mühimmat teslim edilmesi yanlıştır.
Uzmanlar, patlamanın "kaza" diyerek geçiştirilemeyecek kadar ciddi olduğuna vurgu yaparken, cephaneliğin yeri ile seçilen personelin niteliğinin de detaylı araştırıldığı "objektif bir raporla" olayın aydınlatılmasının şart olduğunu kaydetti.

"Normalde fünye ve bomba ayrı tutulur"
Cephaneliğin patlaması dikkatleri askeri birliklerdeki bu tip yapılara çevirdi. Radikal "in edindiği bilgilere göre, bu tip yapılara "iglo" deniliyor ve genellikle geometrik yamuk formuna yakın inşa ediliyor.


İglolarda istiflenen patlayıcı mühimmat ise ne olursa olsun yerinde patlayacak biçimde bulundurulmuyor. Burada kör tapa adı verilen malzeme ile birlikte istiflenen bombalar fünyesi olmadığ için patlamıyor. Bombayı patlatan ve tapa adı verilern malzeme ise adeta konserve kutusuna benzeyen metal kutularda saklanıyor.


Aynı kışlada bir süre önce askerlik yapan T.S. adlı bir erbaşın Radikal "e yaqptığı açıklama ise tüyler ürpertici. “Aklıma gelen şey şu: Herhangi bir asker merakından uygunsuz bir şey yapmış olabilir” diyen T.S. “Bizim tertiplerimiz arasında barutla oynayıp sigarasını yakanlar vardı. Bu tür uygunsuz hareketler komutanların gözündenm kaçabiliyordu” dedi. T.S. yine de bir igloda el bombaları nedeniyle böyle büyük bir patlama gelmesi ihtimalinin zor olduğunu söyledi.

Daha önce aynı askeri birlikte görev yapmış astsubay Ali Kalaycı ise “Böyle bir patlama eski tip cephaneliklerde olsa bütün kışla uçardı. İglo büyük bir faciayı önledi” diye konuştu.


Cephanelikte meydana gelen patlamanın ardından konuşan yangın uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç ise patlayıcı mühimmat bulunan depolarda çıkan yangına müdahele edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Yangın başlamışsa gönderdiğiniz her insan risk altındadır. Yeni patlamalar olabilir” diye konuştu.

ŞÜPHELİ 5 DETAY
Gece karanlıkta, dar bir alanda 25 asker neden cephanelikte bulunuyor?
Gecenin o saatinde (21.15) asla sayım yapılmaz. Neden
o saatte sayım yapıldı?
Bu malzemeler darbeye dayanıklıdır. Düşse dahi patlamaz. O zaman patlama nasıl oldu?
Fünyeler ile bombalar ayrı olması gerekir. El bombalarının fünyeleri takılı mıydı?
Sayımları uzman personel yapar. O saatte o kadar erin orada ne işi vardı?

Gül: Ciddi şekilde araştırılmaktadır
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , Afyonkarahisar "da askeri mühimmat deposunda dün gece meydana gelen patlamanın “acıları katladığını ve yürekleri dağladığını” belirterek, “Bu elim olay, ciddi bir şekilde araştırılmaktadır” dedi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi"nden yapılan açıklamaya göre Gül, patlamada 25 askerin şehit olması nedeniyle milletçe büyük bir üzüntü yaşandığını kaydetti. Gül"ün açıklaması şöyle: “Milletimizin başı sağolsun. Olay, ciddi bir şekilde araştırılmaktadır. Mukaddes vatan görevini yaparken şehit olan askerlerimize Allah"tan rahmet, kederli ailelerimize başsağlığı ve sabırlar diliyorum.”

MHP : Soru işaretleri giderilmeli MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada olaydaki yüpheli noktaların aydınlatılmasını istedi. 22 Temmuz"da Hakkari "de 5 askerin şehit olduğu helikopter kazası ile 21 Ağustos"ta Uludere "de 9 askerin şehit olduğu trafik kazalarını hatırlatan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli açıklamasında, “Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri "nin ( TSK ) çeşitli birlik ve birimlerinde; tedbirsizlik, dikkatsizlik, kayıtsızlık ve ihmalkarlık nedenli kayıplarda artış gözlenmektedir. Bu durum başlı başına ciddi nitelikli sevk ve idare sorunlarının varlığına ve riskleri öngörmekte zorluk çeken bir yönetim zaafına işaret etmektedir” dedi.

CHP : En büyük acı evlat acısıdır CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , “En büyük acı, askerlerin hayatlarını kaybetmesi yüreklerimizi dağlayan acısıdır. En büyük acı evlat acısıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Mesajında yaşamını yitiren askerlere rahmet, yaralı askerlere acil şifa, asker aileleriyle TSK "ya ve Türkiye "ye başsağlığı dileyen Kılıçdaroğlu şunları kaydetti: “Genelkurmay Başkanlığı"nın yaptığı açıklamaya göre, 25 mehmetçik Afyonkarahisar "da hayatını kaybetti. Acıların en büyüğü olan bu acı yüreğimizi dağlıyor. Büyük acıyla yüreklerimizi dağlayan mehmetçiklerimize rahmet, yaralı askerlerimize acil şifa, ailelerine başsağlığı diliyorum.

BDP : Gerçekler açıklanacak mı?
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş , yardımcısı Gülten Kışanak ile birlikte Diyarbakır "da basın toplantısı düzenledi. Selahattin Demirtaş , öncelikle 25 askerin hayatını kabettiği Afyonkarahisar "daki patlamayla ilgili açıklama yaparak, yaşamını yitğiren askerlere rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diledi.

Demirtaş, bunun sıradan bir olay olmadığının anlaşıldığını belirterek, şöyle dedi: “Bu kaza mıdır başka bir şey midir, adil ve etkili bir soruşturma yürütülür mü, gerçekler kamuoyuna açıklanır mı bilemiyoruz. Yani bu hükümete hiçbir şekilde güvenimiz kalmadığı için Afyon"da ne olduğunu öğrenemeyebiliriz de.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.