Yüksekova Güncel

Bekir Kaya'nın Yargılandığı Davada Temyiz Kararı Çıktı

Güncel

Aralarında görevinden uzaklaştırılarak tutuklanan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu KCK Van Davası için Yargıtay, 'Siyasi parti faaliyetleri suç sayılamaz' diyerek emsal bir karar verdi.

“KCK Van Ana Davası”ndan tutuklanıp daha sonra serbest bırakılan aralarında Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 13 kişiye verilen 150 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay gerekçeli kararında, suç olarak görülen PKK’lilerin cenazelerine katılma, Newroz, 8 Mart gibi eylemlerde yapılan konuşmaların "siyasi parti faaliyeti" olduğuna hükmetti. Dihaber'in aktardığına göre, Van’da 2012 yılında “KCK Van Ana Davası” adı altında yürütülen operasyonda tutuklanan ve daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın da aralarında yargılandığı 13 Kürt siyasetçi hakkında verilen hapis cezası, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce bozulmuştu. Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Silahlı örgüte üye olmak” iddiasıyla 13 kişiye verilen toplam 150 yıl hapis cezasını temyiz eden Yargıtay, temyiz ilamında emsal karar verdi. 

 

'SAVUNMA HAKKI İHLAL EDİLDİ'

 

Söz konusu davada yargılanan 13 kişinin avukatları, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma vermeyerek, savunma hakkının ihlal edildiği, sanıklar müdafilerine son söz hakkı verilmediği, hükmün gizli tanık ifadesine dayandırıldığı, iletişim kaynaklarının tercüme edilmesi için tarafsız bilirkişi görevlendirilmemiş olduğu, savunma tanıklarının dinlenilmediği, sanıklar Bekir Kaya ve Avukat Cüneyt Caniş hakkında yapılan arama ve el koyma işlemlerinin hukuka aykırı olduğu, anayasaya aykırılık, sanıklarının fiillerinin yüklenen suçu oluşturmadığı, siyasi faaliyet olduğu ve hükümlerin gerekçesiz oluşu ve cezaların belirlenmesinde isabetsizlik bulunduğu gerekçeleriyle temyiz başvurusunda bulunmuştu. Başvuruyu değerlendirmeye alan Yargıtay, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma şansı verilmeyerek savunma hakkının ihlal edildiği, sanıklara verilen cezanın üst sınırdan verildiği ve neredeyse dosyanın tamamını oluşturan eylem ve etkinliklerinin birçoğunun siyasi parti faaliyeti olduğunu vurgulayarak, dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi. 

 


TUTUKLANMA GEREKÇELERİ SUÇ OLARAK GÖRÜLMEDİ

 

Yargıtay’ın bozma gerekçeleri arasında 2012 yılında başlatılan “KCK” operasyonları ve son süreçte tutuklanan siyasetçilere tutuklanma gerekçelerine emsal niteliği taşıyor. 

 

 

‘SUÇ DEĞİL SİYASİ PARTİ FAALİYETİ’

 

Yargıtay’ın bozma kararına ilişkin açıklamasında, “Terör örgütü yöneticilerinin talimatı veya KCK sözleşmesi çerçevesinde gerçekleştirilen eylem ve faaliyetlerin siyasi parti çalışması olarak kabulü mümkün değil ise de; bir kısım il ve ilçelerde belediye başkanı ve BDP yöneticisi olan sanıkların siyasi parti faaliyeti olarak değerlendirilebilecek basın açıklamaları, anayasa referandumunu boykot amacıyla miting düzenleme, BDP tarafından organize edilen iki dilli yaşam yürüyüşü ve basın açıklaması, Nevruz bayramı kutlamaları, Kürt dil bayramı, dünya kadınlar günü mitingi, BDP aday tanıtım mitingi, dünya barış günü vesilesiyle miting, terör örgütü propagandasına dönüştürülmeyen insani mülahazalarla gerçekleştirilen taziye ziyaretleri, Van festivali adıyla yapılan etkinlik gibi eylemlerin silahlı terör örgütü faaliyeti kapsamında kabul edilerek eylemlerin örgüt üyeliği suçundan suçun unsurları ve cezanın belirlenmesinde hükme esas alınması” ifadelerine yer verildi. 

Bahsi geçen davada Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce şu an tutuklu bulunan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya, Cüneyt Caniş ile Veli Avcı'ya 15'er yıl, Nezahat Ergüneş, Halis Çakır ve Metin Adugit'e 13’er yıl 6'şar ay, Mehmet Şirin Yıldız, Mihriban Şah ve Murat Durmaz'a 12'şer yıl, İhsan Güler, Abdulkerim Sayan ve Derviş Polat'a 9'ar yıl, Hecer Sarıhan'a da 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.