Türkiye'nin tutuklu gazeteciler sıralamasında dünyada önde geldiğini belirten Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) Sözcüsü Necati Abay, bunun içler acısı bir durum olduğunu vurguladı.
Türkiye' de tutuklu 76 gazeteci Ramazan Bayramı'nı cezaevinde geçiriyor. Geçen yıl 60 olan tutuklu gazeteci sayısı Kürt basınına yönelik "KCK" adı altında gerçekleştirilen operasyonlar sonucu 84'e ulaşarak rekor kırdı. 3. yargı paketi ile birkaç gazeteci özgürlüğüne kavuşurken, halen 76 gazeteci yaptıkları haberlerden dolayı cezaevinde. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) Sözcüsü Necati Abay, onlarca gazetecinin bayramda aileleriyle cezaevi salonlarında görüşmek zorunda bırakılmasını, içler acısı bir durum olarak değerlendirdi. Tutuklu gazetecilerin, gazetecilik faaliyetlerinin ellerinden alınmasına tepki gösteren Abay, "Özgürlükleri ellerinden alınmış. Bu bayram nasıl bayramdır? Bu kadar tutuklu gazeteci olmasını endişe ve kaygı verici" şeklinde konuştu. Türkiye'de basın özgürlüğünden söz edilemeyeceğini vurgulayan Abay, 3. yargı paketi kapsamında bir kaç gazetecinin tahliye olmasının sevindirici olmasının yanı sıra hala cezaevlerinde olan onlarca gazeteciye dikkat çekti.
'Basın özgürlüğünden söz edilecekse, TMK kaldırılsın'
Basın özgürlüğünde bir ilerlemeden söz edilecekse ilk olarak TMK'nın kaldırılması gerektiğini kaydeden Abay, geçen sene Ramazan Bayram'ında 60 gazeteci tutukluyken bir yıl sonra bu sayının artmasının basın üzerindeki baskıların bir göstergesi olduğunu dile getirdi. En fazla tutuklu gazetecinin Türkiye'de olduğuna dikkat çeken Abay, "Sadece 20 Aralık sabahı Kürt basın kurumlarına yönelik "KCK" adı altında gerçekleştirilen baskın sonucu 35 gazeteci tutuklandı" dedi.
'Herkes 10 Eylül'de İstanbul Adliyesi'ne'
Tutuklananların, 29 kişinin gazeteci olduğunu 6'sının ise gazete çalışanı olduğunu belirten Abay, basın özgürlüğüne, düşünce ve ifade özgürlüğüne, insan haklarına duyarlı olan herkesi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliye'sinde görülecek olan mahkemeye katılım çağrısında bulundu. 0 Eylül'de görülecek davanın, Türkiye Cumhuriyeti boyunca bir ilk olduğunu kaydeden Abay, 12 Eylül'de, 28 Şubata, 12 Mart'ta bu şekilde kitlesel olarak basın davası görmediklerini, gazetecilerin bu şekilde kitlesel olarak tutuklanmasına tanık olmadıklarını söyledi. Bu nedenle herkesin dava süresince gazetecilerin yanında olması gerektiğini ifade eden Abay, tüm duyarlı kesimlere çağrıda bulundu. / Diha
BAYRAMI CEZAEVİNDE KARŞILIYORLAR!
BAYRAMI CEZAEVİNDE KARŞILIYORLAR!
Yüksekova Güncel Yüksekova Güncel
Güncel
Türkiye, Ramazan Bayramı'nı kutlarken, hakla haber ulaştırmaya çalışan 76 basın emekçisi bayramı cezaevinde karşılıyor.