İftar sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bozdağ, dokunulmazlıkları kaldırılan HDP milletvekillerinin ifade vermeye gitmeyeceğine ilişkin açıklamalara değinerek, “Bunlar son derece yanlış olur, tüm vekiller yargılama sürecine yardımcı olmalı” dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ şöyle konuştu:
“Dokunulmazlık dosya sayısı 799’du. Bunların 682’si TBMM’de, 117’si Adalet Bakanlığı’nda bulunuyordu. Biz yasanın çıkacağı gündeme gelince Adalet Bakanlığı dosyaları Meclis’e göndermedi, geri gelme ihtimali olacağı için iki iş olmasın diye. Adalet Bakanlığı elindeki 117 dosyayı mahal cumhuriyet savcılıklarına gönderdi. Yasanın yürürlüğe girdiği günü takip eden gün veya aynı gün onları gönderdik.
“Dosyalar şu anda Bakanlıkta, önümüzdeki hafta hepsi savcılıklara gönderilecek”
“Meclis Başkanlığı’nın Başbakanlığa, onların da bize gönderdiği dosyalar şu anda Bakanlıkta. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından geri göndermek üzere üzerlerinde çalışılıyor. Hazırlıkları bitti. Önümüzdeki hafta içerisinde onlar tamamen gönderilecek. Çünkü kanun gereği de biz onları 15 gün içerisinde göndermek zorundayız.
“Şu anda hangi dosya nereye gidecek onların yazıları yazılıyor. Hazırlıkları devam ediyor. Onlarda bitti. Bu hafta itibariyle inşallah önümüzdeki hafta onların hepsi mahal cumhuriyet savcılıklarına intikal ettirilecek.
“Bu dosyaların içerisinde Cumhurbaşkanına hakaretle ilgili dosyalar var. 301’inci madde kapsamında olan dosyalar var. Cumhurbaşkanına hakaretle ilgili dosyaları savcılıklar izin almak için yeniden Adalet Bakanlığı’na gönderecekler. Çünkü Cumhurbaşkanına hakaretle ilgili soruşturmanın devamı yapılabilmesi Adalet Bakanının iznine bağlı. 301. maddede ise kovuşturma aşamasında, izni savcılar Adalet Bakanlığı’ndan isteyecekler. Kovuşturması 301’in Adalet Bakanının iznine tabi. Bu iki grup dosyanın Adalet Bakanlığı’na gelip, buradan tekrar izin verildiği takdirde dönmesi gerekiyor. Diğerleriyle ilgili tamamen süreç savcılıklar tarafından işletilecektir.
“Süreç ceza muhakemesi kanunundaki usulü göre işletilecek”
“Dokunulmazlıklarla ilgili dosyaları inceleyecek savcılar, ceza işlerinin yayınladığı bir genelgemiz var bizim, milletvekillerine ilişkin soruşturmalar il cumhuriyet başsavcıları ya da onun görevlendireceği bir başsavcı vekili tarafından yapılacak.
“Kamuoyunda herkes soruşturmaları yapacak gibi bir algı var. Halbuki bu soruşturmaları illerin cumhuriyet başsavcıları yoğunluk olması veya başsavcının görevlendirmesiyle başsavcı vekilleri tarafından yürütülecektir. Onlar takipsizlik kararı verebilirler. Dava açma kararı verebilirler. Takipsizlik verirlerse dosya ona göre kapanacaktır. İtirazlar olursa ona bakılacak. Ama dava açma yönünde karar verilirse iddianame düzenleyip mahkemeye göndereceklerdir. Süreç ceza muhakemesi kanunundaki usulü göre işletilecektir.
“Ne kadar zaman alır şimdiden bunu söyleme imkanımız yoktur”
“Tamamen yargının takdirinde olan bir süreç. Bunları hızlandırma veya yavaşlatma gibi bir yetkimiz yok. Tamamen yargının kendi usulleri içinde işleyişiyle ilgili bir konudur.
“Milletvekilliği süresi içinde yargılamalar biter, mahkemelerin verdiği kararlar kesinleşirse o zaman işlem görecektir. Eğer bu kararlar mahkumiyeti gerektiren kararlarsa o zaman Yargıtay bunu TBMM Başkanlığı’na gönderiyor. Başkanlık TBMM Genel Kurulu’na sunuyor, Genel Kurulda okunduğu an ilgili kişinin vekilliği düşer. Bu kaç günde, kaç ayda olur ilk derece mahkemesi karar verecek, daha sonra istinafa gelecek. İstinafta kesinleşen dosyalar olabilir veya Yargıtay’a gelmesi gereken dosyalar olabilir, Yargıtay bozar onları bilemeyiz. Bu bir zaman alacaktır. Ne kadar alır şimdiden bunu söyleme imkanımız yoktur.
“Seçim olursa 2019’u kastediyorum, 2019’a kadar dosyalar neticelenmez de, seçim olur da dokunulmazlığı kaldırılan kişiler yeniden milletvekili seçilirse o zaman dokunulmazlık yeniden bu dosyalarla ilgili de avdet etmiş oluyor. Bunun tek istisnası ağır cezayı gerektiren Anayasa’nın 14. maddesindeki durumlar hariç diyor ya 83’üncü madde o kapsama giren durumlar hariç. Bunların dışında kalanlar yeniden dokunulmazlık kazanıyor. Eğer bu kapsama giren varsa onların soruşturması, yargılaması yeniden vekil seçilseler de devam edecek.
“Bizi zorla götürsünler, şöyle fotoğraf verelim demek yanlış olur”
“Soruşturma usulü Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yapılacaktır. Oradaki usulde kişilerin ifadesi nasıl alınacak, çağrı nasıl yapılacak bunların hepsi detaylı yazıyor. Cumhuriyet savcılıkları bu usule göre hareket edeceklerdir. Tavsiyem, bu konuda bütün milletvekili arkadaşlarımızın yargılama süreçlerine yardımcı olmasıdır. Çünkü hepimiz yaptığımız işin hesabını millete veriyoruz ama yargıya düşen bir konu olunca da yargıya da gidip orada sorulan sorulara cevap vermemiz daha doğru olandır.
“AK Parti milletvekilleri çağrı üzerine gidip ifadelerini verecekler. Herhangi bir başka arayışları olmayacaktır. Dilerim ki CHP’nin, MHP’nin, HDP’nin sayın milletvekilleri de bu konuda yasaların emri neyse ona uygun hareket ederler. Ama biz gitmeyiz zorla götürsünler, şöyle fotoğraf verelim kameralara evden zorla alırken veya parlamentodan zorla alınırken, gürültü patırtı çıksın gibi bir düşünce varsa bu fevkalade yanlış olur. Herkesin hukuka saygılı olması ve hukukun doğru işlemesine yardımcı olması gerekir.”imc