Aydınlar: Barış için verilen mesajların arkasındayız
Aydınlar: Barış için verilen mesajların arkasındayız
Barışa Söz Ver Kampanyası'nın çağrıcıları arasında yer alan aydın ve yazarlar, Dolmabahçe'de yapılan ortak açıklamada vurgusu yapılan demokrasi ve barış taleplerinin arkasında olduklarını belirterek, "Dolmabahçe'den Diyarbakır'a barışın sesini duyduk, barış için verilen mesajlara tanık olduk. Bu mesajların arkasındayız" dedi.
'Dolmabahçe'de okunan mektubun arkasındayız'
Dolmabahçe'de yapılan ortak açıklamada vurgusu yapılan demokrasi ve barış talebinin arkasında olduklarını söyleyen Önen, "Bizim, Dolmabahçe'de açığa çıkan umudun serpilmesine, tüm Türkiye'ye yayılmasına ihtiyacımız var. Bütün ilgili tarafların katıldığı ve temsil edildiği kesintisiz diyaloga, diyalogun güçlendirilmesine, konuşmaya, birbirimize dokunmaya, eşit koşullarda kardeşliğin ihtimallerini her gün yaratmaya, anadillerin özgürleşmesine, barışa her gün bir adım, her gün bir adım yaklaşmaya ihtiyacımız var" ifadesinde bulundu.
'Dolmabahçe'den Diyarbakır'a barışın sesini duyduk'
Kürt halkının barış özleminin Newroz alanlarına yansıdığını ve bu mesajların arkasında olduklarını dile getiren Önen, "Dolmabahçe'den Diyarbakır'a barışın sesini duyduk, barış için verilen mesajlara tanık olduk. Bu mesajların arkasındayız. Çünkü bu mesajlar, barışa ısrarla, inatla söz veren mesajlardır. Çünkü bu mesajlar çözümden yana olmayanların çözülmekten yana olacağını anlatan samimi mesajlardır" şeklinde konuştu.
Önen'in ardından yazar ve aktivistler söz alarak kısa birer konuşma yaptı. İlk konuşan yazar Emine Uşak Erdoğan, yaklaşan seçim sürecine değinerek, "Barış siyasi rekabete kurban edilmemeli" dedi. "Barış konuşuldukça değer kazanıyor" diyen Yazar Nilüfer Uğur Dalay ise "Savaştan fayda umanlar barışın önünü tıkıyor. Oysa insanlık kaybediyor. Haklarımız elden gidiyor. Ancak, bizim huzura, barışa ihtiyacımız var" ifadesinde bulundu.
'Çiçek kokması gereken dağları kan kokmamalı'
Eski milletvekili Ufuk Uras da barışın olmadığı yerde kaos olacağını vurgulayarak, " Demokrasinin yolu, barışın yolu karşılıklı denetim mekanizmalarının yolundan geçiyor" dedi. "Bu bir gerçektir ki tüm toplum barışı şiddetle arzulamakta" diyen yazar Ömer Faruk Gergerlioğlu ise "Şu anda barıştan çark eden kaybeder" dedi. Çözüm sürecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık hayallerine kurban edilmemesi gerektiğinin altını çizen Gergerlioğlu, "Çözüm süreci müzakereye evirilmediği sürece Türkiye'de barışın gelmesi zordur" şeklinde konuştu. MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Ali Öne, " Çiçek kokması gereken dağları kan kokmamalı" diyerek halklara, "barışa söz ver" diye seslendi.
Katırcıoğlu'dan 'Türkiyelileşme' vurgusu
Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi (YSGP) Eş Başkanı Naci Sönmez, barışın halkların birbiriyle konuşarak, toplumsallaşarak geleceğini belirterek, "Bugün Trabzon'daki duyguyla Diyarbakır'daki duyguyu çakıştırana dek barış için söz vermeliyiz" dedi. Son olarak konuşan yazar Erol Katırcıoğlu da, "Türkiyelileşme" vurgusu yaparak, "Bu bakımdan Türkiye'de Türkiyelileşmiş bir parti varsa o da HDP'dir" ifadesini kullandı.ANF