Oturma eylemi öncesi adliyenin C kapısı önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Meclis Genel Kurulu’nda gelecek hafta gündeme gelmesi beklenen iç güvenlik paketinin, “demokratik rejimi, hukuk devletini ortadan kaldırarak faşist ve baskıcı bir düzenin yasalaştırılma çabası olduğu” ifade edildi.
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da “Bu yasa sıradan bir yasa değil. Bu yasa ile rejim değişikliği amaçlanıyor. Bu yasayla yargı yetkisi kolluğa, mülki idareye veriliyor. Bu paketle kimsenin güvenliği korunmuyor, aksine var olan temel anayasal hakları dahi ellerinden alınıyor” dedi.
Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran ise Ankara’daki hukukçuların da gelecek hafta Pazartesi, iç güvenlik paketine karşı Ankara Adliyesi önünden Meclis’e yürüyeceğini açıkladı.
Hukukçular, açıklamaların ardından “Demokrasi ve adalet nöbetine” başladı. Oturma eylemi adliye içerisinde bu sabaha dek sürdü. Avukatlar 5 Şubat’ta da güvenlik paketine karşı yine adliyede oturma eylemi yapmıştı.
Gazete ilanı
Dün (10 Şubat) Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile İstanbul Barosu Başkanlığı ayrı ayrı hazırladıkları gazete ilanlarıyla İç Güvenlik Paketi’ne tepki göstermişti.
TBB Cumhuriyet, Milliyet, Hürriyet ve Sözcü’ye verdiği yarım sayfalık ilanda “İç güvenliği sağlamanın yolu, demokrasiyi ve insan haklarını kısıtlamaktan değil, geliştirmekten geçer” derken, İstanbul Baro Başkanlığı da Hürriyet ve Sözcü gazetelerine verdiği tam sayfa ilanda İç Güvenlik Paketi’nin “rejim değişikliği” olduğu vurgulandı.