Yüksekova Güncel

Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı Sakık'tan 7 Haziran uyarıları

Güncel

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde yaşanan seçim hileleri nedeniyle oyların 16 kez yeniden sayılmak zorunda kalındığı, ancak yeniden yapılan seçimlerde BDP'nin yine seçim galibi olduğu Ağrı'da, seçim sürecinde yaşananları anlatan Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı Sırrı Sakık, belediye başkanlığı için bu hileler yapıldıysa, tarihi nitelikteki 7 Haziran genel seçimlerinde her türlü hileye başvurulabilineceği uyarısında bulundu.

Genel seçimler yaklaştıkça seçimlerde AKP iktidarının seçimlere yönelik müdahaleleri de son günlerde sıklıkla konuşulmaya başlandı. Seçime yönelik olası müdahaleler konuşuladursun seçimlerin sonuçları merakla beklenen illerden bir tanesi de Ağrı. 1999 ve 2009 yerel seçimleri, 2011 genel seçimleri ile en son 2014 yerel seçimlerinde sandığa yapılan müdahaleler nedeniyle sıklıkla gündeme gelen Ağrı'da, Tendürek olayı ile seçimin ilk provokasyonu yaşanırken. Patnos'ta ise askerler, muhtarlara "HPG bize baskı yapıyor" gerekçesi ile zorla boş kağıt imzalatmak istedi.

Devletin Ağrı'ya yönelik müdahalelerin en akıllarda kalanı ise 2014 yerel seçimleri oldu. 2014 yerel seçimlerinden YSK'nin de açıklamasıyla BDP seçimi kazanmasına rağmen çuvallar delinip, oylar çalındı. Çalınan oylar nedeniyle AKP'nin, her seferinde itirazda bulunması sonucu 16 kez yeniden sayılan oylar her seferide BDP lehine çıktı. En sonunda ise YSK kararıyla seçimler iptal edildi. Kentte 1 Haziran'da yeniden yapılan seçimlerin galibi ise yine BDP oldu.

2014 yerel seçiminde karanlık güçlerin seçime müdahalelerini birebir yaşayan Ağrı Belediyesi EşBaşkanı Sırrı Sakık, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimde, yaşanabilecek seçim hileleri ve alınabilecek önlemler konusunda uyarılarda bulundu.

Sakık: Önce oyları çaldılar, tutmayınca kan dökmek istediler

"AKP için Ağrı önemli bir kaleydi" diyen Sakık, Ağrı'da bir zamanlar AKP'nin oylarının yüzde 70 civarında olduğunu, bu nedenle bu kaleyi kaybetmemek için her zaman seçime müdahale ettiğini belirtti. Kürt siyasal hareketinin Ağrı'ya verdiği önemle ile birlikte iktidarda bir rahatsızlık oluştuğunu ve bu rahatsızlığın 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde ayyuka çıktığını belirten Sakık, yerel seçimlerde yaşanan süreci şu sözleri ile özetledi; 

"Türkiye'nin her yerinden asker ve polis buraya getirdiler. Her gün buralara özel uçaklar ile seferler düzenliyorlardı. Onlar 30 Mart sonuçlarını değiştirmek istediler. Sandıkta nasıl marifetli olduklarını çok iyi bildiğimiz için Ağrı'da biz buna müsaade etmedik. Ama buna rağmen yani sandıkları değiştirmeye çalıştılar, sandıklarda epey oynama oldu. Bu farkı değiştirmek istediler. Onlarca kez sayım yapmasına rağmen farkı kapatmadılar. Ama onlarca asker ve polisin buraya yığması ile kenti kanatmasını istediklerini biliyorduk. Bizde bunu fark edince arkadaşlarımız ile hemen bir toplantı alarak, bu kenti kanatmamak için ve olan barış sürecine zarar gelmemesi için, halkımıza ve kendimize de güvendiğimiz için seçimin iptalini istedik." 

'Her sandıkta müşahitlerimiz vardı'

1 Haziran'da tekrarlanan seçimlerde ise daha derli toplu olduklarının belirten Sakık, 1 Haziran'da sadece AKP ile yarışmadıklarını devletle de yarıştıklarını söyledi.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat kendisinin gelip, buralarda seçim çalışmasını yürüttüğünü hatırlatan Sakık, yaşanan o gergin anları "Özelikle 2007, 2011 ve en son 2014 yerel seçimlerde benim bulunduğum bölgelerde sandıklara hile karıştırmayı ve bunun alt yapısını çok iyi yapmışlardı. İşte bütün televizyonlar da 'AKP 3, Bağımsız 1, HDP kaybetti' algısı yaratıyorlardı. Aslında ne yapmak istediklerinin ilk adımıdır bu. Yerel seçimler de biz o kadar çok örgütlüydük ki her sandık başında müşahitlerimiz vardı. Bir buçuk saatlik sayımdan sonra sandıkların tüm sonuçları ıslak imza ile elimizde oldu. Televizyonlarda 'Sırrı Sakık kaybetti' haberleri ha bire geçtiler. Ama sandık müşahitlerimiz sandık başkanlarından aldıkları ıslak imzalı tutanakları almışlardı. Ve bizim elimiz de 40 bin oy vardı. Bunu değiştirme şansları yoktu" sözleriyle anlattı.

'1 Haziran'da tüm hileler örgütlü güçle önlendi'

Sakık, belediye başkanlığı için bu hileler yapıldıysa, tarihi nitelikteki genel seçimlerde her türlü hileye başvurulabilineceğinin altını özellikle çizdi.
Bu kez tek bir oylarının bile heba edilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Sakık, "Ne biz baskı yaparız ne de birilerin bize baskı yapmasına müsaade ederiz. Yurtdışı ve Türkiye'nin bazı bölgelerinde sandıklara müdahale edilecek konusunda kuşkularımız var. Ama inanıyorum ki halkımız bu konuda oylarımıza sahip çıkacak" dedi.

'Baskı yapmadığımız gibi buna fırsat da vermeyiz' 
Sakık son günlerde sık sık kullanılan 'HDP baskı yapıyor' spekülasyonlarına da yanıt verdi.
Hiçbir zaman baskı yapmadıkları gibi baskı yapanlara da fırsat vermeyeceklerini iaede den Sakık, "Biz çıplak yüreğimizle halkımıza gittik. Halkımıza hiçbir zaman yalan da söylemedik. Mega projeler de sunmadık. Ama biz sizin evladınızız buralarda olacağız halkımız bize inandı. Bu gün buralarda geldiğimiz nokta 4-0 yapacağız. Büyük bir çalışmamız var. Halkımızın da büyük bir buluşması var. Biz şu an 4 -0 yapma ruhu ile çalışıyoruz. AKP'nin merkezde gücü var bunu biliyoruz. Bunu da kıra kıra geleceğiz. Sıfırdan bu noktalara kadar gelmişiz. Bu da örgütlü yapı ile oldu. Bundan sora da örgütlü yapımız ile bu işleri oturup konuşup değerlendirmemiz lazım" iadelerini kullandı.

AKP'nin Kürdistan'a elinde Kuran-ı Kerimle geldiğini ancak batıya ise projelerle gittiğine işaret eden Sakık, halkın artık AKP inanmadığı için HDP etrafında kenetlendiğini söyledi. 

'Yarım kalan 1927 isyan ruhu bu seçimlerle tamamlanacak'

Kentte elde edecekleri başarıya dair öngörüsünü de paylaşan ve HDP'nin yarım kalan 1927 isyan ruhunu bu seçimlerle tamamlayacağını söylen Sakık, bunu da "Ağrı'da yarım kalan bir isyan olduğunu belirtti. Sakık, "Şimdi Serhatlılar, Agirililer yarım kalan isyanını tamamlamak istiyorlar. Yani ortak vatanda kendi kimliği, kendi inancı, kendi kültürü, kendi dili ile yaşamak istiyor" sözleriyle dile getirdi.DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.