Yüksekova Güncel

4 yılda 4 bin 888 kişiye mesleki eğitim verildi

Güncel

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda bulunan Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslar kapsamında 4 yıl içerisinde 4 bin 888 kişi eğitim alırken, eğitim alan onlarca yurttaş iş imkanına kavuştu. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği eğitimlerde şu ana kadar 2 bin 704 kadın eğitim aldı.

 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2009 yılında yapılan Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda faaliyet gösteren Mesleki Eğitim Merkezi'nde açılan mesleki kurslarla binlerce kişi eğitim alırken, kentteki işsizlikle de mücadele ediliyor. Kent genelinde sosyo-ekonomik güçlenme, travma sonrası ekonomik, kültürel ve psikolojik tahribatı giderme ve kentsel yaşama etkin katılmayı sağlama amacıyla açılan kurslarda 4 yılda 4 bin 888 kişi mesleki eğitim aldı. Eğitim alan 4 bin 888 yurttaşın büyük bir kısmı iş imkanına kavuştu. Sosyal yaşamdan dışlanan dezavantajlı toplumsal kesimlerin öz-yönetim ve öz-yeterlilik kapasitelerini artırmak amacıyla sokak, mahalle ve kent düzeyinde dayanışma, iş birliği ve etkileşimin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunmayı amaçladıklarını belirten Mesleki Eğitim Merkezi Şefi Serkan Demirkıran, kurslarda verilen eğitimlerle kentteki işsizlik ve yoksullukla mücadele ettiklerini kaydetti. 2009 yılında 17 alanda meslek edindirme kursuyla eğitim merkezinin faaliyete başladığını belirten Demirkıran, 2013 yılında bu sayının 27'ye çıktığını ifade ederek, başlıca kurslarını Kürtçenin Kurmanci lehçesi, aile eğitimleri, doğalgaz boru kaynaklığı, aşçı çıraklığı, doğalgaz iç tesisatçılığı, tekstil, bilgisayar işletmenliği, bilgisayarlı muhasebe, cilt bakımı, kuaförlük, takı tasarım, web tasarım, otomotiv, bilgisayar destekli reklam ve tasarım, autucad eğitimi, kalolifes ateşçiliği, İngilizce dil eğitimi, çocuk gelişimi, çini ve seramik olarak sıraladı. 

Dört yıllık süre içerisinde 2009'da 853, 2010'da bin 687, 2011'de bin 92, 2012'de 672 ve 2013'ün ilk ayında 584 olmak üzere toplam 4 bin 888 yurttaşa ulaşılarak mesleki eğitimlerin verildiğini bildiren Demirkıran, bu kursiyerlerden 2 bin 704'nün kadın, 2 bin 184'ünün de erkek olduğunu söyledi. Kurs sonrası kadınlara öncelik vererek istihdam noktasında da araştırmalar yaptıklarını dile getiren Demirkıran, istihdama yönelik kurs vermeye başladıklarını söyledi. Demirkıran, kurum bünyesinde kurdukları istihdam biriminin çalışmaları ile kursiyerlerin iş olanağına kavuştuğunu dile getirdi. 

Önümüzdeki dönemde var olan kurslara yeni alanların da ekleneceğini ifade eden Demirkıran, Kürtçe okuma-yazma kursunun açılacağını dile getirerek, "İlimizde bulunan kamu kurum ve kuruluşları, STK'ler, meslek odaları ve vakıflarla iş birliği yaparak, kentte mesleki alanda personel ihtiyacı duyulan alanları tespit edip bu alanlara yönelik ara eleman yetiştirmek için eğitim kursları düzenlemek ve sonrada istihdama yönlendirme adı altında girişimiz olacak" şeklinde konuştu. Kursların tamamen ücretsiz olduğunu belirten Demirkıran, kursiyerlere yönelik sinema, piknik, tiyatro, teknik geziler düzenlediklerini ve psikolojik, sosyolojik eğitimler verdiklerini ifade etti. Demirkıran, kadınlara yönelik ise Kadın İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) kapsamında eğitimlerin verildiğini kaydetti. DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.