Yüksekova Güncel

Yeşil Yol inşaatı tekrar başladı

Genel

Karadeniz bölgesinde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 kilometrelik Yeşil Yol Projesi kapsamında vatandaşların tepkisi üzerine Çamlıhemşin’in Samistal yaylasında 42 gün önce durdurulan çalışmalar, jandarma gözetiminde yeniden başladı.

Karadeniz’de 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesine karşı direniş sürerken Çamlıhemşin’in Samistal yaylasında 42 gün önce durdurulan çalışmalar, dün jandarma gözetiminde yeniden başladı

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde bulunan Samistal yaylasında Temmuz ayı başlarında Yeşil Yol için başlatılan çalışmalara yöre halkı ve çevrecilerin tepki göstermesi üzerine çalışmalar durdurulmuştu.

Ardından yöre halkı, Milli Park ve SİT alanı olan bölgede izin alınmadan Yeşil Yol çalışması yapıldığı için suç duyurusunda bulunulmuş ve mahkemeye dava açılmıştı. Rize İdare Mahkemesi’ndeki davanın sonuçlanmasına bir haftalık süre varken, dün sabaha karşı Samistal yaylasındaki yol çalışmaları jandarma eşliğinde yeniden başladı.

İş makinesinin çalıştığını haber alınca Samistal yaylasına çıkan yaklaşık 30 kişilik gruptan Avukat İbrahim Demirci, iş makinesinin etrafında güvenlik koridoru oluşturan ve geçmelerine izin vermeyen askerlere, çalışmaların hiçbir izin belgesi olmadan hukuksuz biçimde yapıldığını söyleyerek durdurulmasını istedi.

Askerlerin iş makinesine yaklaşmalarına izin vermediği vatandaşlar adına açıklama yapan İbrahim Demirci, Samistal yaylasının da içinde bulunduğu alanın 1998 yılında milli park ve doğal SİT alanı ilan edildiğini belirterek şunları söyledi:

‘Hiçbir yerden izin almadan yol yapıyorlar’

“Doğal SİT alanlarında mutlaka koruma imar planı yapılması gerekir. Burada yolun nereden geçeceği, yerleşimin nasıl yapılacağının belli olması lazım. Ancak aradan geçen 17 yıllık sürede herhangi bir koruma imar planı yapılmadı. Koruma imar planı olmadan taş üstüne taş koyamazsınız burada. Şimdiye kadar yüzlerce insan evlerinin çatısını onarmak istedi, dava açıldı. Yaylasına su götürmek isteyen insanlara dava açıldı.

“Bu yolla ilgili suç duyurusunda bulunduk, 3-4 tane dava açtık. Burası mera ve meralar Anayasa’nın koruması altındadır. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu’nun burada yol yapılmasıyla ilgili izni yok. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduk, gelen yazıda, ‘Yeşil Yol projesi kapsamında bakanlığımızla ilgili verilen herhangi bir izin ve onay yoktur’ ifadesi yer alıyor.

“Yolu yapanlara sorduğumuzda bize sözleşmeleri ve işyeri teslim tutanağını gösteriyorlar. Bize bakanlık izni lazım. Burası Milli Park ve burada her şeyin milimetrik hesaplanması lazım. Burada bir tane ahır yapmaya kalksan 50 yerden izin alman gerekir ama hiçbir yerden izin almadan yol yapıyorlar. Anayasal hakkımızı barışçıl şekilde sonuna kadar kullanacağız.”

Bölgede iş makinesinin çalışması akşam saatlerine kadar sürerken, Jandarmaların oluşturduğu güvenlik şeridinin dışında vatandaşların da bekleyişi devam etti.

Bakanlık onayı yok

Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne bölgedeki köylerin muhtarlıkları tarafından Yeşil Yol Projesi’nin durdurulması istemiyle verilen dilekçeye gönderilen cevapta, “Yeşil Yol Projesi konusunda bakanlığımızca (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) yapılan hiçbir onama veya işlem bulunmamaktadır” ifadesi yer aldı.

‘Gittigunuz yol yol deguldur uşaklar’

İstanbul ‘da da Galatasaray Meydanı’nda toplanan “Fırtına İnisiyatifi” üyeleri, jandarma eşliğinde yapılan çalışmaları protesto etti.

Üzerinde “Gittigunuz yol yol deguldur uşaklar, yol yeşiliken geriya donun” ve “Yeşili doğa yapar, dozer değil” yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 50 kişilik grup, “Dur de dur de, Yeşil Yol’a dur de” , “Susma sustukça dünya beton olacak”, “Her yer Samistal, her yer direniş”, “Diren Samistal, İstanbul seninle” sloganları attı.

Grup daha sonra basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Fırtına İnisiyatifi üyesi Gökçe Yılmaz şunları söyledi:

“Dün geceyarısı Samistal Yaylası’na çıkan kalabalık bir jandarma ekibi tarafından korumaya alınan dozer, Yeşil Yol dedikleri talan yolu için yeniden çalışmaya başladı. Hiçbir izin belgesi olmadan çalışmaya başlayan dozer 300 metre kadar daha ilerledi.

“Ülke olarak barışa hasret kaldığımız bugünlerde, yaylalarımıza ve yaşam hakkımıza yapılan bu saldırıya karşı; çevre ve ekoloji hareketlerine, milletvekillerine ve tüm duyarlı insanlara çağrımızdır: Yok edilen ülkenin en büyük doğal SİT alanıdır, en önemli milli park alanıdır, Fırtına Vadisi’ni besleyen kollardan başlayarak vadinin yok edilmesidir, yeni maden yataklarının habercisidir… Gelin, hukuksuz yollarına tanık olun, gelin sesimize ses katın.”

Yeşil Yol Projesi

Karadeniz bölgesinde Samsun, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Artvin’i içine alan sekiz ilin yaylaları turizmi geliştirme kapsamında 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlanmak isteniyor.

Yukarı Kavrun Yaylası, Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından koruma altına alınması gereken bölgeler arasında gösterilmişti.İmc

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.