Saat 10.00’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde başlayan duruşmaya CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, İlhan Cihaner, Mahmut Tanal ve Gürsel Tekin, HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Filiz Kerestecioglu, Garo Paylan, İngiltere İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EJF), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Pen International ve çok sayıda gazeteci gözlemciler arasında yer aldı.
Ayrıca, yabancı diplomatlar, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile ulusal ve uluslararası gazetecilik meslek örgütleri de Dündar ve Gül’e destek verdi.
Dündar: Biri Kaçak Saray, biri Adalet Sarayı
Duruşma öncesi, Çağlayan Adliyesi dışında Can Dündar ve Erdem Gül açıklama yaptı.
Adliye önünde konuşan Dündar, “İki saray arasında kalmış durumdayız. Biri Kaçak Saray, biri Adalet Sarayı. Yaptığımız haberin arkasındayız. Buraya gazeteciliği savunmak için geldik. Bugün mahkemeden aksi yönde bir karar çıkarsa bu AYM’ye kayyum atandığı anlamına gelir” dedi.
Gül ise “Biz sadece işimizi yaptık” dedi.
Duruşma kapalı görülecek
Can Dündar ve Erdem Gül alkışlar arasında duruşma salonuna girdi. Ardından kimlik tespiti yapıldı.
Davaya yeni atanan savcı Evliya Çalışkan, duruşmanın kapalı görülmesini talep etti. Avukatlar bu talebe itiraz etti.
Avukat Tora Pekin, adil yargılanmanın güvencesi için yargılamanın açık olması gerektiğini belirtti, “Açık yargılama savunma hakkının güvencesidir. Savcının kapalılık talebinde devlet yetkililerinin görüşme kaydı iddiası var. Bizim dosyamızda böyle bir kayıt yok. Neden dosyanın tamamı kapalı oturumda irdelensin. Gizli belgeler varsa o belgeler irdelenirken oturum kapalı yapılabilir” dedi.
Avukat Pekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “AYM kararına uymuyorum, saygı da duymuyorum” açıklamasına tepki gösterdi, “Cumhurbaşkanı size Anayasa’yı çiğnetmek istiyor. Bu beyanlar suçtur” dedi.
Davada şikayetçi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı ise “Kapalı celse konusunda takdir mahkemenizindir” dedi.
Savcı ayrıca davaya Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT’in de müdahil olmasını istedi. Avukat Ergin Cinmen Erdoğan’ın müdahilliğinin yargının bağımsızlığını da zedeleyeceğini ifade etti.
Erdoğan ve MİT müdahil oldu
Mahkeme ara karar için duruşmaya ara verdi
Verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, MİT ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müdahilliği kabul ederek, duruşmanın kapalı oturumuna karar verildi.
Savcının talebi üzerine duruşmanın kapalı görülmesine karar verildi.
Duruşmayı izleyenler kararı protesto etti.
1 Nisan’a ertelendi
Duruşma verilen ardından tekrar başladı. Mahkeme, milletvekillerin salonu terk etmesini istedi. Vekiller salonu terk etmek istemeyince vekiller hakkında yasal işlem yapılması kararlaştırıldı.
Milletvekilleri salondan çıkmayınca, mahkeme duruşmayı 1 Nisan’a erteledi.