Yüksekova Güncel

Vekil Bartın, Hakkari'deki imar planını içişleri Bakanına sordu

Genel

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari’nin Merzan Mahallesi’ndeki imar planı mağduriyetlerini TBMM’ye taşıdı. İmar Kanunu’nun 18. Maddesi nedeniyle yaşanan sorunların çözülmesini talep etti.

CAHİT YİĞİT - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari’nin Merzan Mahallesi’nde yaşanan imar planı mağduriyetlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Bartın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, konu ile ilgili açıklama yapmaları için bir soru önergesi sundu.

Milletveki Öznur Bartı, Hakkari Belediyesi tarafından 23 Ocak 2023 tarihinde askıya çıkarılan imar planının, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. Maddesi çerçevesinde uygulandığı belirtilerek, bu uygulamanın mahalle sakinlerinde mağduriyet yarattığı ifade edildi. Bartın, imar planı hakkında yeterince bilgilendirme yapılmadığını ve mahalle sakinlerinin itirazlarının sonuçsuz kaldığını vurguladı.

Bartın “Merzan Mahallesi sakinleri, 18. Madde uygulaması nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşamaktadır. İmar sınırları içinde bulunan arsalar üzerindeki yapıların maliklerinin rızası olmadan bu uygulamaya tabi tutulması, sosyal sıkıntılara yol açmakta ve mülkiyet haklarına zarar vermektedir. Yıllardır hak sahipleri tarafından kullanılan, satın alınan ve masraf edilerek ıslah edilmiş taşınmazların, yurttaşlar arasında anlaşmazlıklara neden olabileceği göz önünde bulundurularak, bu taşınmazların hak sahiplerine tahsis edilmesi ya da imar planının maliklerin hak kaybına neden olmadan yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.”

Bartın’ın sunduğu önergede şu sorulara yer verildi:

  1. 23 Ocak 2023 tarihinde askıya çıkarılan imar planına ilişkin son durum nedir?
  2. İmar planı yapılırken şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve hukuki gereklilikler göz önünde bulundurulmuş mudur?"
  3. 23 Ocak 2023 tarihinde askıya çıkarılan imar planında hak sahiplerinin görüşleri dikkate alınmış mıdır?
  4. Mülkiyet hakkının ihlali anlamına gelen 18. madde uygulamalarında dikkatli ve adil bir düzenleme yapılmış mıdır?
  5. Yol, park, okul gibi kamu hizmetleri için gerekli alanların kamulaştırılmasında, hak sahiplerine adil ve piyasa değerinde bedel ödenecek midir?
  6. Söz konusu imar planında hak sahiplerinin mevcut parsellerinden alınan paylar nedeniyle arsa büyüklüklerinde meydana gelebilecek azalma ve değer düşüşünün önlenmesi, hak sahibinin mülkiyetin değişmesinin veya parsellerin yeniden şekillendirilmesi, arazi sahiplerinin taşınmazlarının eski konum ve şekillerinden farklı hale gelmesinin ve ekonomik kayıpların önüne geçmek adına yürütülen çalışmalar nelerdir?
  7. İmar planı askıya alınırken uygulamanın nasıl yapılacağı, hangi alanların ne şekilde düzenleneceği konularında hak sahipleri yeterince bilgilendirilmiş midir?
  8. Sürecin uygulanmasına ilişkin hak sahiplerinin bilgilendirilmesi yapılacak mıdır?
  9. Hak sahiplerinin itiraz dilekçelerinin dikkate alınmadığı ve yanıtlanmadığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?
  10. İmar planının yürürlüğe gireceği tarih belli midir?
  11. İmar planına yapılan itirazlar, ilgili mevzuata uygun olarak belediye meclisi veya il genel meclisi tarafından değerlendirilmiş ve karara bağlanmış mıdır? Bağlanmışsa sonuç nedir?
  12. İmar planına yapılan itirazlar nedeniyle söz konusu imar planında yapılacak bir değişiklik bulunmakta mıdır ya da söz konusu imar planının iptali sağlanacak mıdır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.