Yarışma başta edebiyat alanına giren sorunlar olmak üzere toplumsal yaşam içinde insanı ilgilendiren birçok konuya eğilen "Yazarların Cumhurbaşkanı" olarak tanınan Vedat Günyol'u gelecek kuşaklara tanıtmak ve deneme alanındaki çalışmaları desteklemeyi amaçlıyor.
Kartal Belediyesi’nin düzenlediği İstanbul Barosu, Türkiye Yazarlar Sendikası, Kırmızı Kedi Yayınevi ve İstanbul Atatürk Lisesi Mezunları Vakfı'nın da destek verdiği "Vedat Günyol Deneme Ödülü "ne katılmak isteyen yazarlar için 15 Temmuz'da başlayan başvurular 30 Kasım 2016'ya kadar devam edecek.
Seçici kurulda Celal Ülgen, Haluk Hepkon, Hüseyin Özbek, Av. Hüsnü Yeşilyurt, Rengin Cemiloğlu, Tahir Şilkan ve Uğur Kökden'in yer aldığı yarışmada ödül alan eser, bir kitap olabilecek hacim ve biçimde olması halinde yayımlanacak ve birinci olan yazar 5 bin tl ile ödüllendirilecek.
Ödül töreni, Vedat Günyol’un doğum günü olan 6 Mart veya bu tarihe yakın bir tarihte gerçekleştirilecek.
Adaylar, farklı alan ve konularda, deneme tarzında yazılmış, yayımlanmış veya yayımlanmamış ise en az 30 sayfa Türkçe olarak yazılmış çalışmalarıyla yarışmaya katılabilir
Vedat Günyol kimdir?
Çıkardığı Yeni Ufuklar dergisiyle Sabahattin Eyüboğlu, Azra Erhat ve Halikarnas Balıkçısı ile birlikte Türk hümanizmini kurmaya çalışmıştır. 16 Mart 1911'de İstanbul'da doğdu. Orta öğrenimini 1934'de St. Benoit Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1938 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. İlk çevirilerini üniversite yıllarında yaptı.
Halide Edip Adıvar ile ortak çeviriler yaptı. İstanbul Hukuk Fakültesi, Vefa Lisesi, Gedikpaşa Ortaokulu, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü, Ankara Gazi Lisesi ve İtalyan Lisesi'nde Fransızca öğretmenliği yaptı. Edebiyata, Yücel dergisinde Fransız romanlarını özetler halinde tanıtan yazıları ve kitap eleştirileriyle (1938-1939) başladı.
Daha sonra sürekli olarak Yeni Ufuklar dergisinde yazdı. Günyol, daha sonra Milliyet Sanat, Adam Sanat, Varlık, Yaşasın Edebiyat, Hürriyet Gösteri ve başka dergilerde, Cumhuriyet Gazetesi'nde birçok yazı yayımladı.
Günyol, deneme, eleştiri, çeviri sorunlarını inceleyen yazılarıyla ve Cemal Süreya'nın verdiği "Edebiyatımızın Cumhurbaşkanı" unvanıyla da tanındı. Gençlere yayım açısından olanaklar sağlayarak kendilerini geliştirme yolunu açtı. Bianet