Yüksekova Güncel

Van'da Cudi'deki yangına tepki

Genel

Van'da DTK, DBP ve HDP'liler, askerin top atışları sonucu alev aldığı belirtilen Cudi Dağı'ndaki yangını protesto etti.

WAN - Van'da bir araya gelen ekoloji örgütleri Cudi Dağı'nda çıkan yangına devletin günlerce müdahale etmemesini kınadı. 

TSK'nin top atışlarının ardından Cudi Dağı'nda başlayan yangınla yüzlerce hektarlık ormanlık alan ve ormanlarda yaşayan canlılar yok oldu. Devletin ilgili kurumlarının yangına müdahale etmemesine yönelik tepkiler devam ediyor. Mezopotamya Ekoloji Hareketi Wan İl Ekoloji Meclisi konuya ilişkin DBP il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP'li vekillerde katılarak destek verdi. 

Basın metnini okuyan DTK Ekoloji Komisyonu Eşsözcüsü Fatih Şahin, TSK'nın Cudi Karaçam ormanlarını top atışlarına tuttuğunu kaydederek hiçbir söndürme girişiminde bulunulmamasını kınadıklarını ifade etti. Fatih, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "Dicle ve Fırat nehirleri Sakarya ve Meriç'in kardeşidir. Cudi ve Gabar dağları Kaçkar ve Erciyes'in dostudur" sözlerine vurgu yaparak Kürt ve Türk halklarına barış dalı uzatıldığı halde Kürdistan'ın mahşer yerine döndüğünün altını çizdi. 

Kürdistan ve Mezopotamya coğrafyasında kurulan barajlar, yapılan kalekollar, maden ocaklarının oluşturduğu tahribatlara değinen Fatih, "Yok olan Zilan, sular altında kalan Hasankeyf, yanan Cudi, parçalanan Roboski, tutsaklaştırılan Botan, Zap, Munzur. Bu topraklar artık ekolojik tahribatlara yeter diyor" dedi. Fatih son olarak Cudi'nin Nuh tufanında zeytin dalıyla gelen güvercinin barış sembolü olduğunu kaydederek, barışa ihtiyaç duyulan bu günlerde ormanların devlet eliyle yakılmasının manidar olduğunu kaydetti./JINHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.