Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Göktaş, yapılan hasadın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, örtü altında ilk erik hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadıkların kaydetti.
Türkiye'nin ilk turfanda eriğinin Silifke’de üretildiğini ifade eden Göktaş, "Açık alanda ilk erik hasadı Nisan ayında yapılacak. Örtü altına alınan bahçelerde ise ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Tadımlık olarak az miktarda toplanan eriği 100 gramlık kaselerde İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlere gönderdiklerini vurgulayan Göktaş, “Türkiye genelinde ilk turfanda can eriğinin Silifke’de çıktığını herkes biliyor. Bu nedenle de aş erip canı erik çeken kadınlar için eşleri uzak yerlerden ilçemize gelerek tadımlık olan bu eriklerden alıp gidiyorlar” dedi.
İlçede erik üretiminin Göksu Vadisi köylerinden Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Karahacılı, Ortaören ile Silifke’nin Kabasakallı mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde erik üretiminin yapıldığını hatırlatan Göktaş, bu yıl örtü altından 30 dönümlük arazinden 8-10 ton ürün beklediklerini, açıkta 800 dönümlük alandan ise 8 bin ton ürün beklediklerini belirterek şunları söyledi:
“Cenabı Mevlam Mersin’in Silifke ilçesi Göksu Vadisi'ne çok güzel bir toprak ve coğrafya bahşetmiş. Göksu Vadisi'nin mikro klima özelliğinden faydalanıyoruz. 10 kilometre alan içerisinde açık alanda Türkiye’nin ilk turfanda eriğini üretirken yaptığımız çalışmalarla örtü altında da olabileceğine karar verdik. Bu yıl örtü altında verim oldukça düşük. Açık alanın yarısı kadar. Hava muhalefetinin değişken olmasından dolayı yüzde 25’e kadar düşmüş durumda. Ancak bu da ihtiyaç özelikle aş erenler için. Özellikle bayanlar bizlere dua ediyorlar. Çünkü eriği bir ay öncesinden çıkarıyoruz. Üreticilerimizin cebine bu sayede bir ay önceden sıcak para giriyor. 20-25 gün olan açık alandaki turfandaki getiriyi 45 güne uzattık. Örtü altında bugün ilk hasadımı gerçekleştiriyoruz. Çok fazla meblağda olmasa da hem üreticimizin yüzünü güldürecek hem de tüketici ile buluşturacak olmasından dolayı memnunluk duyuyoruz. Allah bizlere güzel bir şey bahşetmiş. Nedeni ise Giresun ve Ordu’ya fındık, Anamur’a muz bize de Göksu Vadisi'nde can eriği ekin demiş. Üretim yapacak herhangi bir meyve üreticisi öncelikle oranın iklimine havasına suyuna toprağına baksınlar ona göre yöne versinler. Yoksa bu para etti şu para etti demekle üretim yapmasınlar. Örtü altında 30 dönümlük bir arazimiz var. Çok riskli ve maliyetli bur durum. Üretici üç beş dönümlük bir arazisinden 1 dönümlüğünü örtü altına alıyor. Örtü altından bu yıl 30 dönümlük araziden 8-10 ton ürün bekliyoruz. Açıkta ise 800 dönümlük alandan ise 8 bin ton ürün bekliyoruz.” İha