Van Ticaret Borsası (VANTB) ve Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Elite World Van Hotel'de düzenlenen "Türkiye'nin Girişimci Kadın Gücü Van Buluşması" programına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, AK Parti Van İl Başkanı Kayahan Türkmenoğlu, STK temsilcileri ve kadınlar katıldı.
Programda açılış konuşmasını yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Türkiye ve dünyada son yıllarda daha çok kadının istihdama yöneldiğini belirterek, "Hem çalışan hem de girişimci olarak iş hayatında daha çok kadını görüyoruz. Kadınların iş gücü hayatına girmesi, hükümetimizin öncelikleri arasındadır. 2023 vizyonumuz çerçevesinde kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 41'in üzerine çıkarılması ve kadınlarımızın kayıt dışı istihdam oranlarının da yüzde 30'a düşürülmesi hedeflenmektedir. 2017 yılına baktığımızda, çalışan kadınların yüzde 55'i hizmet sektöründe, yüzde 28'i tarım sektöründe, yüzde 15'i de sanayi sektöründe yer alıyor. Bugün Van'da sergilenen bu görüntü çok güzel görünüyor. İnşallah TOBB Başkanlığımızın da önderliğinde, hükümetimizin de bundan sonra alacağı ilave tedbirlerle inanıyorum Türkiye'de çok kısa bir süre içinde AB noktasına mutlaka yaklaşacaktır. Kadınların içinde olmadığı bir kalkınma modeli düşünülemez. Cumhurbaşkanımızın grup toplantısında söylediği gibi "Kadınlarla ilgili tüm ayrımcı anlayışları ve uygulamaları ortadan kaldırarak, bu konudaki yanlışların kökünü kurutacağız" diyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü yürekten tebrik ediyorum" dedi.
"Van, cinsiyet eşitliği noktasında en hızlı iyileşme gösteren illerimizin başında geliyor"
Konuşmalarına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak başlayan Hisarcıklıoğlu ise, Van'ın Türkiye'nin parlayan turizm merkezi olduğunu belirterek, "Van, cinsiyet eşitliği noktasında en hızlı iyileşme gösteren illerimizin başında geliyor. Burası, kadınlarını zincirlere vuran bir ülkenin zengin olamayacağının bilincindedir. Bu gurur sizlerin. Başta Vanlı kadınlarımız olmak üzere tüm Vanlıları kutluyorum" diye konuştu.
"Hayatım boyunca kadın evde otursun, erkek çalışsın anlayışına karşı çıktım"
TOBB Başkanlığı boyunca kadınların ve gençlerin toplumun her alanında daha fazla rol üstlenmesi için çaba harcadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Hayatım boyunca kadın evde otursun, erkek çalışsın anlayışına karşı çıktım. Erkek egemenliğine hapsolmuş kadın rolüne itiraz ettim. Kadın üretim alanında olmak zorunda dedim. Bugün her ülkenin kalkınması insan sermayesine dayanıyor. Türkiye'nin zenginleşme yolculuğunda kadınlarımıza ihtiyacımız var. Petrol ve doğalgazdan kıymetli hazinemiz kadınlar, nüfusumuzun yarısı, yani 40 milyonu kadın olmasına rağmen işgücü dışında kalan kadın sayısı yaklaşık 20 milyon. Toprağın altında değil, toprağın üstünde muazzam bir hazine yatıyor. Sizler en büyük hazinemizsiniz. Bu hazineyi değerlendirmek zorundayız" ifadelerini kullandı.
10 yıldır TOBB olarak büyük bir mücadele verdiklerini ve 2007 yılında kurdukları TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun bugün dünyanın en geniş kadın girişimci networkü haline geldiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çok şükür görüyoruz ki göle çaldığımız maya tuttu. Kadın Girişimciler Kurulunu kurduğumuz dönemde, Türkiye'deki işverenlerin sadece yüzde 6'sı kadındı. Allah'a şükür şimdi bu rakamı yüzde 10'a çıkarttık. Gerçekleşen 4 puanlık artışta TOBB Kadın Girişimci Kurullarımızın emeği büyüktür. Ben bu dönem inşallah, hem de şirket yönetimlerinde, hem oda/borsalarda, kadın temsilini daha artıracağımıza inanıyorum. 81 ilde, oda ve borsalarımızın koordinasyonunda çalışan kadın girişimci kurullarımız her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyorlar. Türkiye'de girişimcilik gündemdeyse, bunu TOBB ve girişimci kurullarımız sağladı. TOBB olarak kadın girişimcilerimize her türlü alanda destek sağlamaya da devam ediyoruz. KGF kefaletinde kadın girişimcilerimize öncelik veriyoruz. Fuarlarda ücretsiz yer veriyoruz. Son dönemde dünyanın önemli teknoloji şirketleriyle yakın çalışmaya başladık. Turkcell ile birlikte, "Geleceği Yazan Kadınlar" programını hayat geçirdik. 18 ilde bin 800 kadına, kodlama ve iş planı hazırlama eğitimi verdik. 5 bin kadın girişimciye, Facebook ve Instagram'ı, ticaret yapmak için nasıl kullanabileceklerini öğretiyoruz. Google ile de Dijital Atölye Projesini gerçekleştiriyoruz. Girişimcilerimize, kadınlarımıza, gençlerimize dijitalleşme eğitimi veriyoruz. Amaç, KOBİ'lerimize, dijital dünyada etkin bir şekilde var olmaları için yapmaları gerekenleri öğretmek, E-Ticareti etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamaktır."
"Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmayı hedefliyorsak, kadınlara ihtiyacımız var"
Kamu ihalelerinde yerli üreticiye yüzde 15 fiyat avantajı sağlandığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Biz diyoruz ki eğer yerli üretici kadınsa, daha fazla fiyat avantajı sağlansın. Eğer zenginleşmek istiyorsak, Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmayı hedefliyorsak, kadınlara ihtiyacımız var. Kadınlarımızın işgücüne katılımını erkeklerin seviyesine çıkarırsak, ekonomimiz yüzde 20 daha zenginleşecek. Milli gelirimiz 170 milyar dolar artacak, 1 trilyon doları geçecek. Kadınları kazanırsak hepimizin cebine 3 bin dolar daha fazla para girecektir" dedi.
Konuşmalarında kadınlara da seslenen Hisarcıklıoğlu, "Evlatlarınıza aklın, başarının, ekonominin cinsiyeti olmadığını anlatın. Kadın girişimci kurulu üyelerimiz; köylerdeki, kasabalardaki, belki de bu toplantılardan haberdar olmayan kadınlarımıza girişimciliği anlatın. Onlara çok az yatırımla el emeklerini dünyanın öbür ucuna satabileceklerini söyleyin. Onları daha çok üretmeye ve girişimci olmaya teşvik edin. Bu salonu dolduran herkesten iki ricam var. Birincisi kız çocuklarınızı şimdiden girişimci yetiştirin. İkincisi, mirasta kadınlarımızın hakkını yemeyin. Aklın cinsiyeti olmaz, başarının cinsiyeti olmaz, ekonominin cinsiyeti olmaz" şeklinde konuştu.
VATBO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu da, yaptığı kısa konuşmasında, "Ülkemizde kadın ve erkek nüfusunun eşit olması hasebiyle kadınların da işgücünde eşit bulunmasını istiyoruz. Kadınlarımız, iş dünyasında daha aktif rol alsın istiyoruz. Bu kapsamda 350 kadınımıza girişimcilik sertifikası verdik. Bu duygularla tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum" dedi.
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, odaya 285 kadın girişimcinin kayıtlı olduğunu dile getirerek, "Bu sayıyı arttırmalıyız. Şu ana kadar 750 kadına girişimcilik sertifika verip, 800 öğrenciye kitap yardımı yaptık. Bugün burada bulunmamıza vesile olan Başkanımız Hisarcıklıoğlu'na teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Van Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Semra Odabaşı da, güçlerini Hisarcıklıoğlu'ndan aldıklarını söyleyerek, "Ben Van'dan Edirne'ye ulaşabiliyorsam eğer, 81 ilden bir "merhaba" alabiliyorsam, biz bugün gerçekten çok güçlüyüz. Bu gücümüzü Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan alıyoruz. Kadının gücü; yanındaki eşinden, çocuklarından, sıcak yuvasından geliyor. Bir ekip çalışmasının nasıl olumlu şekilde ülkeye yansıyacağını, dalga dalga yayılacağını bize gösteren odur. Bugün Türkiye'nin dört bir yanından bizi yalnız bırakmayan girişimcilere ve genç kadınlara çok teşekkür ediyorum. Biz güçlüyüz. Biz gölgemizi arkamıza aldık, aydınlığa bakıyoruz" diye konuştu:
Hisarcıklıoğlu ve Vali Murat Zorluoğlu tarafından kadınlara karanfillerin dağıtıldığı program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi./İha