Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 8'i tutuklu 46 kişi hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava, madenden sağ kurtulan mağdur işçilerin ve tanıkların ifadelerinin alınmasıyla kaldığı yerden devam edildi. Duruşmanın sabahki oturumunda ifadesi alınan mağdur işçi Mehmet Boldas, 5.5 yıldır madende bantçı olarak çalıştığını, olay günü de 3. bant kuyruğunda temizlik çalışması yaptıklarını söyledi.
11.30 ve 14.00 saatleri civarında iki adet dinamit atıldığını kaydeden Boldas, atımların ardından normal çalışma devam ettiği sırada 14.50 gibi 4. bandın durduğunu anlattı.
Yaşam odaları kapatılmış
Banda bakmak için hareket ettiğinde ise 4. bandın aşağısından duman gelmeye başladığını gördüğünü aktaran Boldas, dumanın genzini yakmasından dolayı yalnızca 2 metre ilerleyebildiğini kaydetti. Boldos, arkasını döndüğünde arkadaşlarının kaçmaya başladığını görünce kendisinin de koşmaya başladığını, öyle ki telaştan dolayı gaz maskesini dahi kullanamadığını dile getirdi.
Temiz havaya çıktıklarında "kılçık baca" olarak adlandırdıkları bölüme İsmail Adalı ve şeflerin geldiğini söyleyen Boldas, havanın ters çevrileceği bilgisinin gelmesiyle birlikte yeryüzüne çıktıklarını belirtti. Ocak'ta daha önce revirin bulunduğu bölgede yaşam odası olduğunu ancak daha sonra kapatıldığını da söyleyen Boldas, yine de sanıklardan şikayetçi olmadığını belirtti.
'Bant durdu duman gelmeye başladı'
Onun ardından ifadesi alınan ve 7 yıldır madende çalıştığını belirten işçilerden Gökhan Kuruoğlu da olay günü 4. bant kuyruğunda temizlik yaptıklarını ifade etti. Olaydan üç gün önce de aynı bölgeye gittiklerini ve tabanın taş olduğunu kaydeden Kuruoğlu, o gün de temizlik çalışmaları esansında sert bir taşa denk geldiklerini, bu nedenle de dinamit atışı yaptıklarını kaydetti. Kuruoğlu, atış yapılmadan önce bir kaç defa bant dumanı geldiğini ancak banda fazla yükleme yapıldığı için çekememe gibi bir durum olduğunu söyledi.
Anlatımlarının Yemeğe çıkmadan önce Halil Sarı'nın geldiğini ve banda bakılmaya gidildiğini aktaran Kuruoğlu, kontrolün ardından bandın gerilmesine kara verildiğini söyledi. O gün elektrik kesintisinin fazla olduğunu söyleyen Kuruoğlu, top atımından sonra önce bandın durduğunu, sonra da duman gelmeye başladığını kaydetti.
'Bir bantçı olarak bant yangını durumunda ne yapılacağına dair eğitim görmedim'
Dumanın anayol 4. bant istikametinden geldiğini söyleyen Kuruoğlu, bunun üzerine kılçık bacaya kaçtıklarını ve gaz maskesini kullanmaya dahi fırsat bulamadıklarını kaydetti. Kuruoğlu, bir bantçı olarak bant yangını durumunda ne yapılacağına dair herhangi bir eğitim görmediğini söylemesi ise herkesi şaşırttı.
Ocak'ta ilk işe başladığında megafon sistemi olduğunu, ancak bu sistemin daha sonra kaldırıldığını söyleyen Kuruoğlu, "Bu sistem var olsaydı daha az ölüm yaşanacaktı" dedi.
Sanıklardan şikayetçi olduğunu kaydeden Kuruoğlu, "Kimse kimsenin can vermesini istemez ama ben ihmallerden dolayı şikayetçiyim" dedi.DİHA
Somalı madencinin sözleri şaşkınlığa yol açtı
Somalı madencinin sözleri şaşkınlığa yol açtı
Yüksekova Güncel Yüksekova Güncel
Genel
301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciası davasında dinlenen işçilerden Gökhan Kuruoğlu'nun bir bantçı olarak bant yangını durumunda ne yapılacağına dair herhangi bir eğitim görmediğini söylemesi herkesi şaşırttı.