Yüksekova Güncel

‘Rejim savunmasız bırakınca halkı biz savunduk’

Genel

YPG komutanı Lewend Rojava, Hesekê’nin stratejik önemini iyi bilen çetelerin kenti işgal etmek istediklerini, ancak Hesekê halkının tutumu ve YPG savaşçılarının iradesi karşısında tutunamadıklarını söyledi. Lewend, “kentin tüm mahalle ve sokaklarını temizleyinceye kadar operasyon sürecek” dedi.

 

Hesekê bölgesi YPG komutanlarından Lewend Rojava, DAIŞ çetelerinin 24 haziranda kente yönelik işgal saldırıları ile başlayan çatışmalı duruma, çetelere yönelik başlatılan operasyonlara, operasyonda gelinen aşamaya ve bundan sonraki hedeflerine ilişkin ANHA’nı sorularını cevaplandırdı.

* DAIŞ çeteleri neden bu dönemde Hesekê kentine saldırdı?

DAIŞ terörist bir örgüttür, her yere saldırmaktadır. Ancak bu defa Hesekê’yi seçmesinin birkaç nedeni vardır. Birincisi çeteler Kobani’de aylarca süren destansı direnişimiz karşısında tarihi bir yenilgi aldı. Sonra Til Hemîs ve Til Berak’ta ağır darbeler alarak bu alanları kaybetti. Ardından komutan Rubar Hamlesinde Kizwan Dağı, Til Temir, Serêkaniyê, Girê Spî ve Rakka’ya bağlı Eyn îsa’da YPG/YPJ ve Burkan El-Firat güçlerinden çok büyük darbeler yedi. Ağır kayıplar verdi. Korkuyla yarattığı hegemonyası yıkıldı, kendince heybetini yitirdi. Bu durumu kurtarmak ve çeteler içinde artan huzursuzluk ve moralsiziliği atlatmak için Kobani’de katliam saldırısı düzenledi. çetelerin moralini yüksek tutmak için eşzamanlı olarak Hesekê’ye işgal saldırısı başlattı. Zaten daha önceden kentin güney mahallelerinde “uyuyan hücre”lerini örgütleyip yerleştirmişti. Rejim güçlerinin zayıf noktalarını iyi tanıyan bu hücrelerle alanı keşfedip ona göre hazırlık yaptılar. Rejim içndeki çelişkileri de iyi değerlendirdiler. Bu nedenle saldırı başlatınca kısa sürede Baas rejiminin kontrolü altındaki birçok yeri ele geçirip işgal edebildiler. Ama sanırım bizim de YPG olarak kendilerine karşı direniş sergieleyebileceğimizi hesaba katmadılar. Operasyon düzenleyeceğimiz ise hiç akıllarına getirmediler.

* Baas rejiminin kentte çetelere karşı direnmemesinin sebebi nedir?

Baas rejim güçlerinin Hesekê’de kendini varlığını koruyabilecek ciddir bir gücü bulunmamaktadır. Zaten rejime yardım eden güçlerde, rejimi savunacak güvenilir yapı değildi. Birde rejimin özgürlüğe, demokrasiye, adalet ve eşitliğe önem veren ya da bölgede huzuru sağlayabilecek  bir alan tahsis edebilecek yapıya sahip değil. Bu sebeplerden kaynaklı rejim tükenişi yaşıyor.

Faşist ve diktatör devletler  hiç bir zaman varlıklarını sonuna kadar sürdüremezler. Şimdiyse bölgede bulunan tüm oluşumlar böyle bir rejime güven duymaz. Zaten hastalikli bir yapının sonu ölümden başkaca birşey değildir.

* Çetelerin Hesekê’ye 24 Haziran’da başlattığı saldırıya ancak 28’inde  cevap verdiniz. Bu geecikmenin  nerden kaynaklandı?

Asılnda geç kalmışlığımız yok. Rejim’le ve DAIŞ çeteleri arasındaki çatışmalara müdahil olmadık. Ancak YPG ve Asayiş güçlerinin kontrolündeki mahalleler ile Eziziye’ye de saldırılar başlayında halkımız savunma görevimiz vardı. Bunun gereğini yerine getirdik. Saldırılar karşısında sadece Kürtler değil, asıl Arap halkı büyük zarar görmeye başladı. Aşiret ve kanat önderleri aracılığıyla  kendilerini savunmaları için YPG’ye resmi talepte bulundular. Güney mahallelerindeki Arap halkın “bizi de savunun” talepleri gelmeye başlayınca, bunun üzerine oturup konuyu tartıştık. Bunun sonucunda operasyon başlatma kararı aldık.  Gecikme olmuşsa sebebi bundandır.

* Kent içerisindeki operasyonlarınız nasıl başladı, operasyonlara nereden başladınız?

Operasyonlarımız ilkin kentin doğusunda yer alan Ezîziyê mahallesinde başladı. Rejim güçleri mahalleden kaçmasıyla, mahalle sakinleri savunmasız kaldı. Halkı savunma eksenli başlayan operasyoınlarımız da  Mahallenin büyük bir bölümü kontrolümüze geçti. Çetelerin rejimden kalan merkezlere konuşlandığı bölgelere operasyonlar düzenledik. Güçlerimiz başarılı operasyonları neticesinde Ezîziyê’ye de bir bütün hakimiyet sağladık. Ezîziyê’nin özgürleştirilmesiyle birlikte kentin doğusunda yer alan Xezil mahallesi düzenlediğimiz operasyonmlarla tümden çetelerden kurtarıldı. Ardından Hesekênin doğu köylerinde ilerleyişimiz devam etti. Merûf, Ub El-Şog ve Humer köyleri de çetelerden kurtarıldı.

Hesekê’nin doğusu çetelerden tümden temizlenince kentin batısında savunma hattı oluşturmaya baladık. Kentin batısındaki savunma hattı için Kezwan dağında güçlerimiz harekete geçti. Güçlerimizin buradaki ilerleyişleri de başarılı bir şekilde sonuç verirken, batı ve güney heseke kontrolümüze geçti ve elektirik santrali, çocuk cezaevine kadar olan bölgeler özgürleştirildi. Çocuk cezaevininde ele geçirilmesi ardından kent çembere alınmış oldu. Iki koldan ilerleyen güçlerimiz birleşti, çeteler çembere alındı ve kent içindeki operasyonlarımıza başladık. Kent içindeki temizlik operasyonlarımız devam ediyor.

* Operasyon neden  Neşwa Rojava  mallaesinden başladı?

Çetelerin en yoğun olaraka kaldıkları alan Neşwa Rojava  mahallesiydi, bu yüzden oprasyona buradan başladık. Rejim güçlerinin bu mahallaeyi  bırakıp kaçmalrından sonra  mahalle tamamen çeterlin kontrolüne girmişti. Buardaki çatışmalar sokak aralarında olduğundan kaynaklı ağır silahlarımızı kuallanamadık,  güçlerimiz büyük bir irade ve kararlılıkla Neşwa’yı çetelerden temizlediler.

* Neşwa’nın özgürleştirilemesinin ardından nasıl ilerleyeceksiniz?

Özgürleştirme operasyonunu ardından mahallenin tüm sokaklarını tüm caddelerini tekarar control ederek , çetelerden temzileyemeye devam edeceğiz. Heseke’yi tamamen özgürleştirdikten sonra savunma hattı oluşturmak  temel amacımız olacak  ve bu temlede güçlerimizin tanzimini yapacağız.

 * Sizce DAIŞ çeteleri Heseke’yi alamk için neden bu kadar ısrarcılar?

DAIŞ Heseke’nin stratejik öneminin farkında. Heseke Suriye’nin kuzey doğusundaki en önemli kenti..Tevî  bu yüzden Heseke’de tutunabilmek için yoğun çaba harcadılar.fakat  ne kadar yoğun çaba verselerde irademizi . yediklri ağır darbelre sonrası arkalarına bakmadan kaçmak zorunda kaldırlar.

* Hesekeli yurttaşların topraklarına dönmelerine ne zaman müsade edilecek ?

Heseke halkımızın topraklarına dönüş meslels için biraz zamana ihtiyacımız var. kent tamamen çetelerden ve mayınlardan temizlendikten  ve yaşam şartları normale döndükten sonra kurumlar araclığıyla yurttşalrın everline dönmeleri için çağrıda bulunacağız. Kentin birçok bölgesinde çetelerin döşedikleri mayınlar ve tuzaklar var, halkımızın bu mayın ve tuzaklar nedeniyle yaşamlarını kaybetmelerine göz yumamayız.bu yüzden şimdilik  böyle bir çağrı yapamayız .

*Son olarak eklemek istediğiniz bir husus var mı?

Artık herkes YPG/YPJ’nin gücünü biliyor. DAIŞ çetelerinin Heseke’ye saldırılarından önce bir çok kişi korunmak içinrejim güçlerinin yanına sığındı. Fakat  rejim güçlerinin  onları koruyamadığını ve   YPG/YPJ güçlerinin tüm yurttaşları korumak için nasıl çabaladığını gördüler. 40 yıllık Baas zulmünden sonra halk YPG veYPJ güçlerinin yanından yer almalılar ki, bu toprklarda yaşam normale dönmesi daha hzılı gerçekleşebilsin. Son olarak ,gençlere YPG/YPJ güçlerinin yanında yer alması için bir kez daha çağrıda bulunuyorum

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.