Yüksekova Güncel

Özgür Suriye Ordusu ilerledikçe, Kobanêliler geri dönüyor

Genel

Özgür Suriye Ordusu’nun (QSD) Kobanê'nin güneyinde ve Ezaz bölgesinde ilerleyişi, Suruç'ta kalan Kobanêlilerin yüzünü de topraklarına çevirdi. AFAD kartı için kapıda geçişleri zorlanan Kobanêlilerden 19 yaşındaki Rênas Silêman, yaşıtlarına seslenerek "Kürdistan'a dönün. Kobanê'yi yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Topraklarımızı her yönüyle savunmamız gerekiyor" dedi.

IŞİD’in 15 Temmuz 2014 tarihinde tank, top ve ağır silahlarla 3 cepheden saldırdığı Kobanê'den çıkmak zorunda kalan Kobanêliler, kentin güneyindeki köylerin IŞİD’den alınması üzerine geri dönmek için Suruç'un Mürşitpınar Sınır Kapısı'na akın etti. Suruçluların ilçede 5 kampta ve sınır köylerinde misafir ettiği Kobanêlilerin geri dönüşü, AFAD tarafından verilen tanıtıp kartı olamadığı için aksatılıyor. Geri dönmede kararlı olan Kobanêliler ise, bazen 1 hafta kapıdan ayrılmayarak yurtlarına dönme heyecanı yaşıyor.

Kobanêlilerden yaklaşık 180 bini daha önce yurtlarına geri dönmüştü. Kalanlar ise, geri dönmek için sınır kapısına gelince kendilerinden AFAD'ın verdiği tanıtım kartı isteniyor. Kartı olmayanların kartı çıkarıp gelmeleri telkin ediliyor. İşlemleri bitince ellerinden alınan karttan dolayı bekletilmelerine anlam veremeyen Kobanêlilerden Dadaliye köylüsü 19 yaşındaki Rênas silêman, Rojavalı tüm gençlere çağrıda bulunarak, "Dönün memleketinize. Kürdistan'a dönün. Kobanê'yi yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Topraklarımızı her yönüyle savunmamız gerekiyor. Kobanê halkı dönsün. Rojava kantonlarının birleşmesini istiyoruz. Kobanê, Efrîn ve Cizîr kantonlarının birleşmesi gerekiyor" dedi.

Kobanê'den 1 yıldır uzak kaldığını söyleyen 25 yaşındaki Cengîn Axîn, "Bir haftadır geçmeye çalışıyorum, geçirmiyorlar. Türkiye kimliği istiyorlar. Kimlik çıkartmak için gittiğimizde ise bizi kimlik çıkartmamak için uğraştırıyorlar. Bize kaymakamlığa gidin deniliyor, oraya gittiğimizde emniyete, emniyette bizi sınır kapısına yönlendiriyor. Kapıda da 'sistem yok deyip' bizi böylece bekletiyorlar. Kendi topraklarımıza gitmek istiyoruz, ancak bizi bırakmıyorlar" diye bekletilmelerine öfkesini dile getirdi.

Savaş koşullarından kaynaklı 4 yıldır doğduğu topraklara hasret kalan 9'uncu Sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Lina Sebri, "Mezra Ebruş köyündenim. Arkadaşlar bizim köyümüzü özgürleştirdiler. Bende köyüme gitmek istiyorum. Köyümü özledim. Okuluma geri gitmek istiyorum, topraklarımızı çok özledim" şeklinde hasretini dile getirdi.

18 yaşındaki Mehemet Xelîl ise, "Bu karda, kışta buralarda bizi perişan ettiler. Bizden geri alacakları kimlik için bekletmek günahtır" dedi.Diha

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.