39 ülkede Toplam 1112 çocuk mayın ya da savaş bölgelerinde kalan patlayıcıların mağduru oldu. Bu çocuklardan 333 yaşamını yitirirken, 779’u yaralandı.
Özellikle çocuklar mayınların mağduru oldu. Küçük ve canlı renklerdeki mayınları gören çocuklar, değerli madde oyuncak zannederek alıyor. Unicef, başta Ukrayna olmak birçok ülkede uyarı amaçlı kampanyalar başlatıyor.
Handikap International ise, mayın patlaması mağduru olan çocukların hem fiziki, hem de psikolojik olarak etkilendiğini belirtiyor. Ailelerin de ciddi sorunlarla karşılaştığına dikkat çeken Handikap International, “Aileler çok zorlu durularla karşılaşıyor. Tedavi masraflarını da karşılaması gerekiyor” dedi. Ayrıca çocukların okul masraflarının karşılanmasının da aileye ek bir zorlanma, hatta çocukları okula göndermeme gibi durumları da beraberinde getirdiğini vurguluyor.
Yaralandıktan sonra çocukların yeniden hayata adapte olması, ailelerin yaralı çocuklarına adapte olması sürecinin uzun sürdüğünü, çocukların böylece okuldan koptuğunu da belirtti.
Handikap International, şu anda 26 ülkede mayınlara karşı hassaslaştırma programı yürütüyor. Program ile mayın sonucu yaralanan çocukların eğitime ulaşması, hassaslaşma ve insani yardımların sağlanarak, yaralıların ihtiyaçlarının giderilmesini hedefliyor.
Bir hafta önce Handikap International sosyal ağ üzerinden mayınlara karşı bir kampanya başlattı. ANF