Yüksekova Güncel

Kürt besiciler hayvanları satacak pazar bulamıyor

Genel

Kürdistan'da yoğunlaşan savaş ve Türkiye metropellerinde Kürtlere yönelik linç girişimleri, kurbanlık hayvan satıcılarına batının kapısını kapattı. Kürt besiciler, batı kentlerine gidemedikleri için hayvanlarını satacak pazar bulmakta zorlanıyor.

Kurban bayramı arifesinde hayvan pazarına akın eden yurttaşlar, hayvan fiyatları karşısında çaresiz eli boş dönerken, hayvan sahipleri ise hayvanlarını satamamaktan şikayetçi. Urfa Merkez Eyyubiye ilçesi Yenice hayvan pazarındaki durum da alıcı ve satıcıları mutlu etmiyor. Hayvan besicileri yoğunlaşan savaşın ve yasaklanan meraların, beslenemeyen hayvanların fiyatını artırdığını söylerken, inanç gereği kurban kesmek isteyen yurttaşlar ise artan fiyatlar karşısında pazardan eli boş dönmek zorunda kalıyor. Pazarda küçükbaş hayvanlar 450 ile bin 500 lira arasında satılırken, büyükbaş hayvanlardan olan öküz, boğa, deve ve inekler yedi bin ile otuz bin lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
'Devlet hayvancılığı bitirdi'
Iğdır'dan yola düşüp Urfa pazarına gelen besici Mehmet Aybuga, kurbanlıklarda geçen yıl ile bu yıl arasında bir fiyat farkı olmadığını, ancak hükümetin yaptığı zamların yurttaşların alım gücünü düşürdüğünü söyledi. Iğdır'da satamadığı hayvanlarını bir umut Urfa'ya getirdiğini söyleyen Aybuga, "Bir sürü yol masrafımız oldu. Şimdi kazanmayı bıraktık, masraflarımızı çıkarmaya çalışıyoruz" dedi. Devletin hayvancılığı desteklemediğini söyleyen Aybuga, "Devlet önce bizi borçlandırıyor. Sonra destekleme adı altında bize borcumuzu ödeyecek kadar para veriyor. Biz borcumuzu ödeyince elimizde bir şey kalmıyor. Dolayısı ile işimizi büyütemiyor, olduğumuz yerde sayıyoruz. Kısacası sürekli açız ve karnımızı doyurmaya çalışıyoruz" diyerek devletin hayvancılık politikasını eleştirdi. 
'Besiciler batıya gidemiyor'
Türkiye metropollerinde Kürtlere karşı gelişen ırkçı saldırılardan kaynaklı, hayvan satıcılarının batıya gidemediğini, bu sebeple pazar bulmakta güçlük çektiklerini söyleyen 59 yaşında ki Şeyhmus Çimen ise, besicilerin Kürdistan'ın diğer illerinden gelerek Urfa pazarında iş yapmaya çalıştıklarını, bunun da zaten yetersiz olan Urfa pazarını bitirdiğini ifade etti. DİHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.