Gül Kitabevi’nde yönelik saldırıların görüntüleri 19 Eylül’de yayınlanmıştı.
Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, Gül Kitabevi’nin sahibi Haydar Baran, 8 Eylül’deki saldırıdan sonra Kırşehir Valiliği’ne başvurarak, zararının karşılanması için bankada hesap açtırmak suretiyle yardım toplamak için izin istedi. Ancak valilik bu talebi reddetti.
İl Dernekler Müdürü Cemalettin Duran tarafından 16 Ekim’de verilen yanıtta, red işlemine 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun dokuzuncu maddesi gerekçe gösterildi.
“İzin vermeye yetkili makamlarca başvuru üzerine işin önemi, yardım toplama faaliyetine girişeceklerin yeterlilikleri, yapılacak hizmetin amaca ve kamu yararına uygunluğu, yardım toplama faaliyetinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı ve gerekli görülen diğer konular üzerinde inceleme yapılır ve sonucu en geç iki ay içinde başvuranlara yanıt verilir.”
Ne olmuştu?
8 Eylül akşam saatlerinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırşehir İl Teşkilatının düzenlediği “Teröre Lanet Yürüyüşü” Terme Caddesi’ndeki parti il merkezi önünde başladı.
Ankara Caddesi’ne kadar süreceği bildirilen yürüyüşe katılan bir grup, lise caddesine dönerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kırşehir il binasındaki parti levhasını indirip, buraya Türkiye bayrağı astı.
Yaklaşık 150 kişilik olduğu bildirilen grup HDP Kırşehir Belediye Başkan Adayı Eşref Odabaşı’nın sahibi olduğu Gül Kitabevi yaktı.
“Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları atan grup adında Diyarbakır geçtiği için tatlı salonunu da yaktı.
Saldırganlar ayrıca çiğköfteci ile konfeksiyon mağazasını da ateşe verdi.
Kırşehir’de HDP binasına ve işyerlerine dönük saldırıya ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) hazırladığı raporda devlet görevlilerine ilişkin bir dizi ihmal ve sorumsuzluğa işaret edildi.
Saldırıya ilişkin 6’sı tutuklu 16 saldırgan hakkında dava açıldı, iddianamede saldırganlar hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istendi.İmc