Yüksekova Güncel

İşçiler Renault’un teklifini kabul etmedi

Genel

14 Mayıs’ta beri iş başı yapmayan Renault işçileri gece boyunca fabrika yönetimi ile görüştü. Görüşmede yönetimin sunduğu teklifi kabul etmeyen işçiler, direnişe devam etme kararı aldı.

14 Mayıs’tan beri iş bırakma eylemlerini sürdüren Renault işçilerinin direnişi 12. gününde.

Renault’da dün akşam saat 20.00 civarında başlayan işçi temsilcileriyle fabrika yönetimi arasındaki görüşme sabah 03.50’de sona erdi. Görüşmelerde yönetim ilk iki talebe olumlu cevap verirken saatlik ücrete zam yansıtılamayacağını ve kendilerine bir ay süre tanınmasını isteyip işbaşı yapılmasını istedi.

Yönetim işçilere 1000 TL avans 600 TL prim 480 TL banka promosyonu teklif ederken, saat ücreti çalışmaları için de 1 ay süre istedi. Saat ücreti için rakam vermedi.

Görüşme sonrası işçiler adına açıklama yapan Avukat Deniz Baykal şunları söyledi:

“Görüşme esnasında neler yaşandığını açıklamak çok doğru değil, müzakere görüşmeleri devam ediyor, ancak görüşmelerden şu an için olumlu bir sonuç çıkmadı. İki tarafta çözüm için iyi niyetli olduğunu ortaya koydu. İşverenin ve işçi arkadaşların kendine göre birtakım düşünceleri ve çekinceleri var. Görüşmeler gündüz saat 11.00’de devam edecek. Bu iş artık bir şekilde sonuçlanacak diye tahmin ediyorum.”

İşçiler ‘direnişe devam’ dedi

Avukat ve Fabrika yönetimiyle yapılan toplantıya katılan işçi temsilcisi Ekrem Salım ise,” Toplantıya ara verildiği esnada dışarıda bekleyenlerin yanına gelerek, işveren bize bin lira avans, 480 lira banka promosyonunu ve yıl sonu 600 lira para vermeyi teklif ettiler. Şu anda bizim elimizde bu üç madde var. Saat ücretlerine yansıtılacak miktar hakkında kesin bir rakam vermediler ve bir ay süre istediler. Bir ay süre içerisinde analiz yapacaklarını söylediler” dedi.

Salım, maaşlarda kademeli iyileştirmenin ve saat ücretlerinin artırılması konusunda somut bir açıklamanın olmadığını belirtti.

Salım’ın “Karar hepimizin kararı. Bu sürece ya ‘Tamam’ yada ‘devam’ diyeceğiz” demesi üzerine işçiler de bu maddeleri kabul etmediklerini belirterek eyleme devam edeceklerini söyledi.

Ne olmuştu?

Bursa’da 5 bin 600 işçinin çalıştığı otomobil fabrikası Renault’da işçiler 14 Mayıs’ta ücret zammı için üretimi durdurdu. Ardından TOFAŞ ve yan sanayi ürünleri üreten Coşkunöz, MAKO ve Ototrim üretimi durdurdu. Şu anda yaklaşık 14 bin işçi iş bırakmış durumda.

İşçilerin toplu iş sözleşmesinin (TİS) Bosch fabrikasında imzalanan TİS ile aynı ücret zammını kapsayacak şekilde değiştirilmesini istiyor. Söz konusu TİS, Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında Aralık 2014’te imzalanmıştı ve 2014-2017 yıllarını kapsıyor.

İşçiler saat başına 3 lira zam talep ediyor. İşçiler ücret zammı dışında Türk Metal Sendikası’ndan da şikayetçi. Birçok işçi sendikadan istifa etti.

Kocaeli’ndeki Ford Otosan da Bursa direnişi nedeniyle parça ikmalinde kesinti oluştuğunu bu yüzden üretime ara verildiğini açıkladı.

Renault direnişinin ardından TOFAŞ ve yan sanayi ürünleri üreten Coşkunöz, MAKO ve Ototrim üretimi durdurmuştu. Ancak önce Coşkunözü’nde arkasından ise Tofaş, Mako ve Ototrim’de işçiler işveren ile anlaşma sağlayıp iş başı yaptı.

Metal işçilerinin Bursa’da başlayıp diğer fabrikalara da sıçrayan grevi devam ederken, Eskişehir’deki Ford Otosan fabrikasındaki işçiler de iş bırakma eylemine başladı.İmc

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.