Yüksekova Güncel

Erdoğan: Saraya kuzu kuzu gelecekseniz

Genel

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a su taşıyacak projenin açılışı için Mersin’de tören düzenlendi. Törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kaçak saray kadar başınıza taş düşsün, kuzu kuzu geleceksiniz” dedi.

 Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a su taşıyacak Su Temini Projesi’nin açılışı için Mersin Anamur’da tören yapıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı katılıyor.

Davutoğlu: Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak

Törende konuşma yapan Başbakan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün Anadolu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti su gibi aziz projeyle bir kez daha birbirine kavuşuyor, bir kez daha kenetleniyor. Muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz, Girne’yi Anadolu’ya bu kez su ile bağlıyoruz.

“Bütün dünyaya haykırıyoruz; Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir, Kıbrıs’a Türkiye’nin suyu bereket ve izzet götürecektir.

“Kıbrıs’ta çözüm fikrine kararlılık ve samimiyetle bağlı olduğumuzu bir kez daha ortaya koyuyoruz. Burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum; Türkiye mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümle neticelenmesini samimiyetle temenni etmektedir.”

Akıncı: Sarı olan rengimiz bizi yeşil adaya dönüştürecek

Başbakan Davutoğlu’nun ardından kürsüye çıkan Kuzey Cumhurbaşkanı Akıncı ise şunları söyledi:

“Hangi partiden olursanız olsun hepinizi bir ve bütün olarak görüyor, bir ve bütün olarak kucaklıyoruz. Eğer Ankara ağlıyorsa, Lefkoşa gülemez. Sarı olan rengimiz bizi yeşil adaya dönüştürecek. KKTC’nin kalkınmasını da sağlayacak.

“Sayın Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Hükümetlerimizin çabaları ve bakanların çalışmaları bize mutlu sonucu getirmiştir. Her birine teşekkür ederim.”

Erdoğan: Gerçek milliyetçilik budur

Ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

“Dün gökyüzünde büyük bir başarıya şahitlik etmiştik. Bugün de Akdeniz’in altında benzer bir başarının şahitliğini yapmak üzere buradayız. Bu millet, karadan gemileri yürüttü. Bu millet boğazın altından Marmaray’ı inşa etti. Bu millet, şimdi Anamur’dan Kuzey Kıbrıs’a yine denizin altından 107 kilometrelik, hamdolsun su naklini gerçekleştiriyor.

“Hayalin gerçeğe dönüştüğü bir projedir. Gerçek millilik, milliyetçilik budur. KKTC, yarım asır boyunca içme suyu ve tarımsal alan sulama sıkıntısı yaşamayacak.

“Türkiye’yi hizmet siyasetinden uzaklaştırmaya yönelik her çaba, ülkemizin ve milletimizin geleceğine kast eden bir darbedir. Dikkat ediniz. Türkiye ne zaman büyüme, güçlenme, demokraside ve ekonomide sınıf atlama yoluna girmişse, önüne hemen birtakım engeller çıkartılmıştır. Kimi zaman terörle, kimi zaman darbelerle, kimi zaman sosyal çalkantılarla, ülkemiz farklı gündemlere yönlendirilmiş, milli hedeflerinden uzaklaştırılmıştır.”

‘Kaçak Saray’

“Kaçak saray kadar başınıza taş düşsün. Ne kaçak sarayı? Önce ne diyorlardı ‘Biz oraya gitmeyiz’. Daha sonra ne demeye başladılar, ‘Çağrılırsak gideriz’. Eninde sonunda bunu yapacaksınız, kuzu kuzu geleceksiniz. Başka çareniz yok. Gelin bu zor günlerde ülkemize sahip çıkalım, terörün karşısına hep birlikte dikilelim.”

Proje

1990’lı yıllardan beri gündemde olan ancak 2011’de başlatılan proje ile Kuzey Kıbrıs’ın 30 yıllık su ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ı denizin altından bağlayan proje ile Anamur’un Dragon çayından yıllık 75 milyon metreküp su, Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na aktarılacak. Bu suyun yarısı içme suyu olarak, yarısıysa tarım amaçlı kullanılacak.

Proje ile Kuzey Kıbrıs’ta 48 bin dekarlık alanda sulu tarıma geçilmesi ve yüksek gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Su 80 kilometre boyunca deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıya alınan borularla taşınacak.

Borulara takılacak verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarlar önceden tespit edilerek zamanında müdahale edilebilecek.

Proje 1 milyar 600 milyon liraya mal oldu.

Açılışın ardından ilk su verilecek bölge ise Lefkoşa olacak./İMC

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.