Yüksekova Güncel

‘Erdoğan, Dolmabahçe zirvesinden haberdardı’

Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Dolmabahçe zirvesi’ni reddetmesine rağmen toplantının her aşamasından haberdar olduğu ve toplantıya bizzat onay verdiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ” Ben Dolmabahçe mütabakatı ifadesini asla kabul etmiyorum. çünkü o toplantı bir mütabakat toplantısı olamaz” açıklamasının ardından İmralı Heyeti’nden Pervin Buldan da toplantı yapıldığı esnada da Erdoğan’ın bilgisinin olduğunu açıkladı. Cumhuriyet gazetesinin haberinde Erdoğan’ın toplantıdan haberdar olduğu da yazıldı.

HDP Grup Başkanvekili ve İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, “Ortak bir karar alınarak o toplantı gerçekleşmişti. Toplantı gerçekleşirken de cumhurbaşkanının bilgisi vardı zaten. Onun bilgisi dahilinde yapılan bir açıklamaydı. Çünkü sürecin bir tarafında da sayın cumhurbaşkanı var” dedi.

‘Onay alındı’

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın haberine göre hükümet adına Dolmabahçe’de müzakerelere giren heyet, HDP’lilerin her talebini anında telefonla Erdoğan’a iletti ve kendisinden onay aldı.

Haberde, ilk anlaşmazlığın okunan metinde çıktığı belirtiliyor. Bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın içinde olduğu hükümet yetkilileri cumhurhurbaşkanı ile bağlantıya geçti ve iddiaya göre Erdoğan’ın devreye girmesiyle metin krizi aşıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlunun da her aşamasından haberdar olduğu toplantıya basının alınmaması, resmi açıklamanın Anadolu Ajansı kamerası aracılığıyla dağıtılması kararlaştırılmıştı.

‘Açıklama canlı değil banttan’

Yazıda dikkat çeken bir başka iddia da, bilinenin aksine, açıklama metninin canlı değil, banttan yayımlandığı yönünde.

‘Oturma düzeni sorun oldu’

Habere göre oturma düzeni konusunda da sorun çıktı. HDP heyeti, oturma düzenine, “Burada kabine mi topluyoruz” diyerek itiraz etti.

Tartışma büyüyünce de ‘Çeçenistan ile Yeltsin örneği’nden söz edildi.

HDP heyetinin itirazı hemen Erdoğan’a iletildi. Sonunda Yalçın Akdoğan’ın bir yanına Efkan Ala, diğer yanına Sırrı Süreyya Önder oturtuldu, diğer heyet üyeleri de 2’li kanepelere yerleştirildi; oturma sorunu da böylece halledildi./İMC

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.